• Посилання скопійовано

Грошова допомога фізособам

Благодійна організація планує надавати фізособам благодійну допомогу у грошовій формі. Як оформити надання такої допомоги? Якими документами оформити рух готівки, призначеної для виплати допомоги?

Документальне оформлення благодійної допомоги у грошовій форми здійснюється за загальними принципами:

— видають наказ керівника, в якому прописують деталі надання допомоги — коли, кому, за яких умов, в якій сумі та в якій формі тощо надається допомога;

— рух коштів оформлюють також за загальними правилами обліку коштів.

Якщо благодійну допомогу надають отримувачам у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунки отримувачів, то документальним підтвердженням буде виписка банку, в якій видно, кому і яку суму було виплачено.

Видачу благодійної допомоги готівкою оформлюють видатковим касовим ордером. Якщо вона надається одночасно кільком особам, крім ВКО, доведеться оформити й видаткову відомість (хоча можна оформити і ВКО окремо на кожного отримувача).

На готівкові обмеження, встановлені п. 6 та 7 Положення №1481, можна не зважати, адже вони не поширюються на операції з виплати або отримання добровільних пожертвувань та благодійної допомоги (п. 8 Положення №148).

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

За умовами запитання благодійна допомога є нецільовою. Згідно з пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року. У 2021 році це 3180 грн. Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, що не перевищує 3180 грн.

Iнформацію про виплачену грошову допомогу потрібно буде відобразити у додатку 4ДФ до об'єднаної звітності (ознака доходу «169»). Iнформацію про прізвище, ім'я, по батькові та IПН отримувачів допомоги можна збирати одночасно з виплатою готівки фізособам. У разі надання допомоги у безготівковій формі дані про IПН отримувачів входять до їх платіжних реквізитів, тож вони будуть зібрані автоматично в процесі виплати допомоги.

Якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує граничний розмір 3180 грн, вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню за ставкою 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.

ПДФО та ВЗ утримують з оподатковуваної суми грошової допомоги (яка перевищує 3180 грн) під час її виплати та сплачують до бюджету у строки, передбачені пп. 168.1.2 ПКУ, — у разі виплати через банк у день такої виплати, та пп. 168.1.4 ПКУ — у разі виплати готівкою протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем виплати.

Суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі понад граничний розмір, у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ відображають за ознакою доходу «169».

Отримують кошти з рахунку до каси благодійної організації за загальними правилами: готівку отримують за чеком у касі банку або через банкомат, якщо до рахунку організації випущено корпоративну платіжну картку. Під час заповнення чека на отримання готівки в ньому зазначають цільове призначення — на виплату благодійної допомоги. Надходження готівки з банку в касу оформлюють ПКО.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру