• Посилання скопійовано

Суть справи

Що буде за перевантажену фуру?
З 1 жовтня 2021 року Законом №1534 запроваджується новий габаритно-ваговий контроль на дорогах. Унаслідок чого будуть внесені численні зміни до законодавства — від призначення нового контролюючого органу до змін до форми ТТН. А на порушників чекають нові вагомі штрафи.

Дата первинних документів
ТОВ придбало товар, який завантажено на складі постачальника на автомобіль перевізника 07.07.2021 р. Перевезення оплачує ТОВ. Товар розвантажено на складі ТОВ 08.07.2021 р. За договором постачання право власності на товар переходить на складі ТОВ після повної перевірки товарів, про що складається накладна. Накладна і податкова накладна складені 12.07.2021 р. Чи все правильно?

Самочинне будівництво: як мінімізувати ризики?
Незаконне будівництво будівель та споруд може призвести до їх знесення. I хоча Верховний Суд вказує на це як на крайній захід, переконатись у законності будівництва варто ще на стадії прийняття рішення про придбання нерухомості.

Переказ коштів еквайром — окрема операція
ДПСУ навела власну позицію щодо розрахунків між продавцями та фінансовими установами-еквайрами. Вона вважає, що переказ коштів на рахунок продавця є окремою операцією між еквайром та продавцем. Що це означає з метою застосування РРО?

Електронна гарантія — ризики та переваги
25.07.2021 р. набрав чинності Закон №1603, який доповнив Закон про захист прав споживачів положеннями щодо можливості отримати гарантійні зобов'язання в електронному вигляді. Які наслідки це має для продавців та покупців?

ФОП без доходу = безробітний
Верховний Суд підтвердив право на допомогу по безробіттю фізосіб, які зареєстровані як ФОПи, але не отримують підприємницьких доходів і не перебувають у трудових відносинах. Для доведення цього факту суд бере до уваги податкові декларації ФОПів, що свідчать про відсутність діяльності та відповідних доходів.

Реальність операції та вина платника
Податкові органи під час перевірок мають шукати докази не лише протиправної поведінки контрагентів, а й обізнаності суб'єкта перевірки щодо такої поведінки та злагодженості дій між ними. Це безпосередньо впливає, зокрема, на встановлення вини платника.

Утилізація автошин: облік та оподаткування
Шиномонтажна майстерня хоче приймати автошини на утилізацію. Коли підприємство має право надавати такі послуги? Як правильно вести облік? Які документи видаються контрагентові, що здає автошини?

«Дитяча» відпустка без наказу
Велика палата ВС відповіла на важливі запитання: чи достатньо для надання відпустки для догляду за дитиною до 6 років за медичним висновком лише подання заяви? Чи є обов'язковим наказ про надання такої відпустки?

Грошова допомога фізособам
Благодійна організація планує надавати фізособам благодійну допомогу у грошовій формі. Як оформити надання такої допомоги? Якими документами оформити рух готівки, призначеної для виплати допомоги?

Тарифні ставки є конституційними
КСУ визнав конституційним встановлення тарифних ставок залежно від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а не від мінімальної зарплати. Отже, бюджетна сфера і далі працюватиме за Тарифною сіткою, прив'язаною до прожиткового мінімуму, й отримувати доплату до МЗП, поки це не змінять ВРУ та КМУ.

Придбав як фізособа, амортизую як ФОП
Приміщення кафе ФОП на загальній системі оподаткування придбав як громадянин. Чи може ФОП включити до складу витрат амортизацію (знос) цього приміщення? З якого моменту, враховуючи, що початок роботи закладу 02.07.2020 р.?

За землі ФГ платить його засновник
ВС вважає, що використання земельних ділянок через створене фермерське господарство (ФГ) не змінює ані статусу земельної ділянки, ані статусу засновника — орендаря землі та не звільняє його від орендної плати за укладеним договором оренди. До ФГ таке право не переходить.

До змісту номеру