• Посилання скопійовано

Що нового

Застосування сільгоспставки ПДВ 14% обмежено

! Сільгоспвиробникам та імпортерам сільгосппродукції

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції».

Законом передбачено, що для платників ПДВ, які здійснюють операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції (товарів), а саме великої рогатої худоби, свиней та овець, молока, жита, вівса, насіння льону, олійних культур, цукрових буряків, встановлюється ставка ПДВ 20%.

Водночас залишається ставка ПДВ 14% при операціях з постачання пшениці та жита (меслин), ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, свиріпи або ріпаку, соняшнику.

Закон України від 01.07.2021 р. №1600-IX
чинний з 01.08.2021 р. і застосовується до податкових періодів починаючи з 01.08.2021 р.


Нові строки переходу на вітчизняні сертифікати органічної продукції

! Виробникам «органічної» продукції

Президент підписав ухвалений 14.07.2021 р. Закон «Про внесення зміни до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Законом установлено, що:

до 01.07.2024 р. суб'єкти господарювання мають право реалізовувати сільськогосподарську продукцію як органічну та використовувати напис «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-», за умови наявності чинного сертифіката, що засвідчує виробництво та/або обіг органічної продукції згідно із законодавством іншим, ніж законодавство України, виданого органом іноземної сертифікації;

до 01.01.2022 р. виробниками органічної сільськогосподарської продукції для цілей Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» визнаються суб'єкти господарювання, зазначені у пункті вище.

Закон України від 14.07.2021 р. №1649-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 04.08.2021 р. офіційно не опублікований


Спрощено ввезення пестицидів для випробувань і досліджень

! Iмпортерам пестицидів

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».

Законом з ч. 2 ст. 4 Закону «Про пестициди і агрохімікати» вилучено третє речення, відповідно до якого обов'язковою умовою завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів для державних випробувань та наукових досліджень було документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються.

Закон України від 30.06.2021 р. №1586-IX чинний з 01.08.2021 р.


Зміни в порядку блокування ПН/РК

! Платникам ПДВ

Кабмін вніс зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

Зміни стосуються формули для визначення загального податкового навантаження D = S/T, а саме показника T.

Раніше цей показник визначався як «загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками 0, 20 і 7 відсотків, зазначеними платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну / розрахунок коригування». Але оскільки віднедавна до окремих операцій із сільгосппродукцією застосовується ставка 14%, замість конкретних ставок до цього визначення внесено посилання на ст. 193 ПКУ, яка й встановлює ставки ПДВ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.07.2021 р. №774 чинна з 04.08.2021 р.


Зміни в Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 р. №499.

Зокрема, Порядок доповнено новим розділом «Порядок проведення спеціальної сесії з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами».

Встановлено, що пакети лотів, що пропонуються продавцям для продажу на аукціонах у формі спеціальних сесій з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами, є неподільними.

Організатор аукціону проводить спеціальні сесії з продажу пакетів лотів по 100 лотів за двосторонніми договорами зі строком виконання (періодом відпуску/відбору електричної енергії) до 36 місяців (включно).

У спеціальних сесіях з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами беруть участь покупці:

— юридичні особи, 100% акцій (часток) у статутному капіталі яких належать державі, які є ліцензіатами господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів залізничним транспортом, які придбавають електричну енергію для власного споживання, утримання та експлуатації об'єктів залізничної інфраструктури, а також вокзалів, пішохідних мостів і тунелів, пасажирських платформ та інших об'єктів залізничного транспорту, пов'язаних з обслуговуванням населення; здійснення перевезення пасажирів і вантажів залізничним транспортом;

— юридичні особи, у яких 100% акцій (часток) у СК належать ліцензіатам;

— юридичні особи, у яких 100% акцій (часток) у СК належать юрособам, у яких 100% акцій (часток) у СК належать ліцензіатам.

За результатами проведення спеціальної сесії з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами організатор аукціону формує аукціонні свідоцтва, на підставі яких між продавцями та покупцями укладаються двосторонні договори купівлі-продажу електричної енергії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.07.2021 р. №791 чинна з 03.08.2021 р.


Оновлено порядок визначення розміру збитків обманутих вкладників

! Власникам цільових корпоративних облігацій

Кабмін виклав у новій редакції Порядок визначення розміру збитків, завданих власникам цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва, та їх відшкодування, затверджений постановою КМУ від 25.01.2012 р. №37. Його нова назва — Порядок визначення розміру збитків, завданих власникам цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва, та їх відшкодування.

Цей Порядок установлює механізм визначення розміру збитків, завданих власникам цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва у разі прийняття органом місцевого самоврядування або органом виконавчої влади за їх ініціативою у випадках та порядку, передбачених законом, рішення, що має наслідком зміну користувача земельної ділянки, призначеної для спорудження об'єкта житлового будівництва, що фінансується із залученням коштів фізичних та/або юридичних осіб шляхом емісії цільових корпоративних облігацій, а також відшкодування таких збитків.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 21.07.2021 р. №746 чинна з 23.07.2021 р.


Затверджено порядок антикорупційного декларування

! Суб'єктам декларування

НАЗК затвердило Порядок інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування.

Iнформування про суттєві зміни у майновому стані здійснюється суб'єктами декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до Закону «Про запобігання корупції», а також суб'єктами декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків. Iнші суб'єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

У разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня року, у якому виник обов'язок щодо подання повідомлення, суб'єкт декларування у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов'язаний повідомити про це НАЗК.

Iнформування НАЗК суб'єкт господарювання здійснює особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми повідомлення про суттєві зміни в майновому стані після автентифікації у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Повідомлення подається незалежно від того, перебуває суб'єкт декларування в Україні чи за її межами.

Наказ НАЗК від 23.07.2021 р. №450/21
набирає чинності з 01.12.2021 р., але не раніше дня його офіційного опублікування,
станом на 04.08.2021 р. офіційно не опублікований


Затверджено Правила виконання маркшейдерських робіт

! Гірничим підприємствам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Правила виконання маркшейдерських робіт під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин.

Правила встановлюють структуру маркшейдерської служби гірничого підприємства (шахти, рудника, розрізу, кар'єру), організаційні та технічні вимоги до маркшейдерських робіт, порядок ведення та зміст маркшейдерської документації під час відкритого і підземного способів розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин, будівництва гірничих підприємств, використання надр у цілях, що не пов'язані з видобуванням корисних копалин.

Вимоги цих Правил є обов'язковими в частині виконання маркшейдерських робіт для всіх суб'єктів господарювання та їх відокремлених структурних підрозділів незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, які здійснюють на території України проєктування, будівництво, експлуатацію, консервацію та ліквідацію підприємств з розробки рудних та нерудних корисних копалин, а також об'єктів надрокористування, не пов'язаних із видобуванням корисних копалин.

Для маркшейдерського забезпечення робіт гірничі підприємства утворюють маркшейдерську службу, укомплектовану необхідними спеціалістами та робітниками, забезпечену спеціально обладнаними приміщеннями, оснащену інструментами, приладами, матеріалами та засобами обробки інформації і тиражування маркшейдерських документів. Гірничі підприємства зобов'язані виконувати маркшейдерські роботи на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Контроль за своєчасним виконанням і якістю маркшейдерських робіт покладається на головного (старшого) маркшейдера гірничого підприємства, яке отримало гірничий відвід на користування надрами з відповідною метою в межах визначеної ділянки надр, а державний нагляд і контроль за дотриманням вимог щодо виконання маркшейдерських робіт під час розробки рудних та нерудних родовищ корисних копалин і використання відпрацьованих гірничих виробок — на територіальні органи Держпраці.

Наказ Мінекономіки від 31.03.2021 р. №669 чинний з 27.07.2021 р.


Внесено зміни до низки Авіаційних правил України

! Аеропортам, вантажовідправникам

Суб'єктам авіаційної діяльності

Державна авіаційна служба України внесла зміни до низки Авіаційних правил України:

«Iнструкцію з організації та здійснення контролю на безпеку в аеропортах України», затверджену наказом Державіаслужби від 15.03.2019 р. №322;

«Правила сертифікації служб авіаційної безпеки суб'єктів авіаційної діяльності», затверджені наказом Державіаслужби від 05.02.2020 р. №218;

«Правила сертифікації та затвердження зареєстрованих агентів, відомих вантажовідправників», затверджені наказом Державіаслужби від 14.09.2020 р. №1276.

Зокрема, щодо перших з них уточнено, що ці Авіаційні правила застосовуються службами авіаційної безпеки суб'єктів авіаційної діяльності, зареєстрованими агентами та відомими вантажовідправниками, які сертифіковані на здійснення заходів авіаційної безпеки щодо захисту цивільної авіації від актів незаконного втручання, а також безпеки щодо захисту від незаконного втручання, що стосуються вантажу та поштових відправлень (пошти).

Розділ XVI Авіаційних правил доповнено новою главою щодо захищеного ланцюга постачання. Зокрема, визначено суб'єктів, які його здійснюють, та порядок приймання вантажу і поштових відправлень.

Огляд вантажу та поштових відправлень здійснюється персоналом зареєстрованого агента. У кожному пункті огляду працює персонал такого агента, мінімальна чисельність якого повинна становити не менше 2 осіб, а у разі виникнення сумнівів щодо безпеки вантажу чи поштових відправлень або неможливості пересвідчитися у відсутності заборонених предметів такі вантаж та відправлення не допускаються до зони обмеженого доступу, що охороняється, і можуть підлягати додатковому огляду.

Наказ Державіаслужби від 25.05.2021 р. №826 набирає чинності з 30.12.2022 р.


Нерухоме майно та майнові права банку, що ліквідується, продадуть з аукціону

! Учасникам аукціонів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив зміни до Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, затвердженого рішенням виконавчої дирекції ФГВФО від 24.03.2016 р. №388.

Зокрема, до переліку видів активів (майна) банку, що ліквідується, які можуть продаватися на відкритих торгах (аукціоні), включено нерухоме майно та майнові права.

Також визначено, що Виконавча дирекція Фонду має право скасувати результати відкритих торгів (аукціону) до моменту підписання договору купівлі-продажу активу (майна) у таких випадках:

вжиття судом заходів забезпечення позову шляхом заборони продажу активу (майна);

накладення органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем, або судом арешту на актив (майно) банку, заборони відчуження;

порушення умов продажу активу (майна) банку, встановлених Фондом, у тому числі невиконання потенційним покупцем обов'язку внести гарантійний внесок у вигляді коштів та/або надати банківську гарантію;

порушення вимог цього Положення під час передпродажної підготовки або проведення відкритих торгів (аукціону).

Уповноважена особа Фонду (у разі делегування Фондом відповідних повноважень як ліквідатора банку) або Фонд (у разі здійснення повноважень ліквідатора банку Фондом безпосередньо) надає організатору відкритих торгів (аукціону) письмове повідомлення про скасування результатів відкритих торгів (аукціону).

Рішення ФГВФО від 20.05.2021 р. №497 чинне з 31.07.2021 р.


Міненергетики відмовилося від 43 радянських нормативних документів

! Енергетикам

Міністерство енергетики України відповідно до Постанови ВРУ від 12.09.1991 р. №1545-XII «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» та Закону України «Про стандартизацію» з метою актуалізації галузевих нормативних документів, які регулюють діяльність у сфері електроенергетики, визнало такими, що не застосовуються на території України, 43 нормативні документи електроенергетичної галузі.

Наказ Міненерго від 05.07.2021 р. №142
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.08.2021 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру