• Посилання скопійовано

Нова декларація МРЦ на тютюнові вироби

Як ми вже повідомляли (див. «ДК» №26/2021), Мінфін затвердив нову форму Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) та зміни до Порядку її складання.

Нагадаємо, що Законом від 16.01.2020 р. №466-IX було внесено зміни до пп. 215.3.21 ПКУ в частині запровадження з 01.01.2021 р. адвалорної ставки акцизного податку на сигарили, включаючи сигарили з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну (код згідно з УКТ ЗЕД 2402 10 00 90).

Статтею 220 ПКУ визначено особливості обчислення акцизного податку з тютюнових виробів за адвалорними ставками. Відповідно до пункту 220.1 ПКУ виробники та імпортери тютюнових виробів встановлюють максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) шляхом декларування таких цін.

З огляду на це Мінфін наказом від 15.04.2021 р. №218 (зареєстрований у Мін'юсті 08.06.2021 р. за №762/36384):

— виклав у новій редакції форму Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію);

— вніс зміни до Порядку складання та подання Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію).

Таким чином, ці документи намагаються привести у відповідність до норм статей 215 та 220 ПКУ, а також до норм законодавства про електронні документи і підписи.

Наказ №218 набере чинності 22.07.2021 р. (через один місяць з дня офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №47 від 22.06.2021 р.).

Що змінилося у формі декларації?

Наказом №218 затверджено нову форму декларації.

Змін небагато. Зокрема, назву графи 6 викладено в новій уніфікованій редакції. Тепер у ній зазначають кількість одиниць виробу в одиниці товару (продукції), на яку встановлено ціну, в штуках. Раніше вона називалася: «кількість сигарет в одиниці товару (продукції), штук».

Але така зміна передбачає декларування МРЦ не тільки на сигарети, а й на сигарили, які додалися до підакцизних товарів з 1 січня 2021 року, а також на будь-які інші тютюнові вироби, які можуть з'явитися в майбутньому.

До речі, податківці не бачили проблеми з тим, щоб задекларувати МРЦ на сигарили й у старій формі декларації. Тож до набрання чинності новою формою ви зможете скористатися їхніми порадами.

Зміни у порядку складання та подання декларації

По-перше, текст Порядку приведено у відповідність до змін у законодавстві про електронні документи та електронні підписи. Зокрема, уточнено, що декларація вважається прийнятою за наявності другої квитанції про прийняття електронного документа, що містить дату та час прийняття декларації, реєстраційний номер прийнятої декларації. У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

По-друге, у розділі III Порядку, який регламентує заповнення табличної частини декларації, змінено інструкції щодо заповнення графи 2 та графи 6 декларації:

— додано згадку про сигарили, включаючи сигарили з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну, які мають код 2402 10 00 90 УКТ ЗЕД, який зазначають у графі 2;

— змінено коментар до графи 6, у якому тепер разом з сигаретами згадуються і сигарили.

По-третє, внесено правки до форми даних про встановлені у декларації максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби, що розміщуються на офіційному сайті ДФС. А саме підкориговано назву передостанньої графи 11: замість сигарет — одиниці виробу: «Кількість одиниць виробу в одиниці товару (продукції), на яку встановлено ціну, штук».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру