• Посилання скопійовано

Додаткова соцвідпустка на дітей

Працівниця прийнята на роботу до ФОПа 01.11.2018 р. та працює досі. Вона розлучена та має двох дітей-близнюків (дата народження — 27.05.2004 р.). Правом на додаткову відпустку на дітей не користувалася. Чи має вона право скористатися цією відпусткою (компенсацією) та скільки днів за весь період роботи у ФОПа їй належиться?

Статтею 19 Закону про відпустки передбачено, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи A I групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Отже, граничний вік дитини, який враховується при визначенні права працівниці на додаткову соціальну відпустку на дітей, становить 15 років. При цьому надання такої соціальної відпустки прив’язане саме до календарного року. Тож додаткова соціальна відпустка на дітей має надаватися в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини, до чи після.

Таким чином, працівниця має право на додаткову соціальну відпустку на дітей за рік, в якому діти досягають граничного віку, тобто 15 років, а починаючи з року, наступного за роком, у якому діти досягли граничного віку, працівниця втрачає право на отримання такої відпустки. Зокрема, на це вказує лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. №256/13/116-15.

Нагадаємо, що законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати її, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі не використані дні відпустки, згідно зі статтею 24 Закону про відпустки. Додаткова відпустка на дітей/компенсація розраховується за правилами розрахунку щорічної відпустки/компенсації за невикористану щорічну відпустку.

Виходячи із запитання, дітям-близнюкам працівниці 27 травня 2021 року виповниться 17 років. А право на додаткову соціальну відпустку вона мала, допоки дітям не виповниться 15 років.

Враховуючи, що працівниця прийнята на роботу до ФОПа 01.11.2018 р., на той момент дітям було 14 років, а у 2019 році їм виповнилося 15 років, то працівниця мала право на додаткову відпустку на дітей за ці два роки, а з 2020 року таке право вона втратила, бо минув граничний вік.

Тобто працівниця має право на 20 календарних днів додаткової соціальної відпустки (по 10 календарних днів за 2018 та 2019 роки), але за умови що у 2018 році вона не скористалася правом на таку відпустку чи її компенсацію за попереднім місцем роботи.

Таку інформацію потрібно запитати у працівниці та сподіватися на чесність. Оскільки заборонено вимагати від працівника надання довідки (в т.ч. про ненадання відпустки/невиплату за неї компенсації з останнього місця роботи), яка не передбачена законодавством (ст. 25 КЗпП).

Якщо працівниця скористалася у 2018 році правом на відпустку за попереднім місцем роботи, то такого права у 2018 році за новим місцем роботи не має. Вона матиме право лише на 10 календарних днів відпустки за 2019 рік.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру