• Посилання скопійовано

Модельний статут сільгоспкооперативу

Модельні статути сільгоспкооперативів — як того, що діє з метою отримання прибутку, так і без такої мети — затверджено Постановою №175. З’ясуймо, у чому особливість таких статутів порівняно зі звичайними, чи варто сільгоспкооперативам переходити на модельні статути та як це зробити.

Чим передбачено впровадження модельного статуту?

Варто нагадати, що Законом №819 передбачено трирічний строк для переходу сільгоспкооперативів до єдиної організаційно-правової форми (див. пункт 4 розділу Х «Прикінцеві і перехідні положення» Закону №819).

Закон №819 набрав чинності з дня, наступного за днем опублікування (15.08.2020 р.), а введений в дію 15.11.2020 р. (див. пункт 1 розділу Х Закону №819).

Отже, утворені до 15.08.2020 р. згідно із Законом №469 сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів повинні бути перереєстровані у сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські кооперативні об’єднання.

Строк для подання документів держреєстратору становить 30 днів з дня прийняття змін для статутів загальним зборами (частина 4 статті 8 Закону №819).

У пункті 6 частини 4 статті 6 Закону №819 зазначено, що установчі збори сільгоспкооперативу можуть затвердити (оновити) власний статут або ж прийняти рішення про провадження діяльності на підставі модельного статуту.

Згідно з вимогами пункту 7 розділу Х Закону №819 Кабмін розробив модельні статути і затвердив їх Постановою №175.

У чому відмінність статуту модельного від звичайного?

Модельний статут повністю готовий до застосування. Він не передбачає внесення змін, доповнень. Обравши його, сільгоспкооператив керується ним у власній діяльності.

Звичайний статут кожен сільгоспкооператив розробляє під себе. Відомості, які має містити статут, наведені в частині 2 статті 8 Закону №819.  Поряд із цим у частині 3 статті 8 цього Закону сказано, що статут може містити й інші пов’язані з особливостями діяльності такого кооперативу положення, що не суперечать законодавству.

Що має бути в статуті сільгоспкооперативу

Статут сільськогосподарського кооперативу, окрім найменування та мети/цілі утворення, має містити, зокрема, такі відомості:

— умови і порядок вступу до сільгоспкооперативу членів, асоційованих членів та виходу чи виключення з нього;

— порядок внесення змін до статуту сільгоспкооперативу;

— порядок встановлення розмірів і сплати внесків членами, асоційованими членами сільгоспкооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати;

— порядок формування, склад і компетенція органів управління сільгоспкооперативу, а також порядок прийняття ними рішень;

— порядок оскарження до вищого органу управління сільгоспкооперативу рішень, дій або бездіяльності інших органів управління сільгоспкооперативу, їх посадових осіб;

— порядок формування, використання та розпорядження майном сільгоспкооперативу;

— порядок реорганізації і ліквідації кооперативу та вирішення пов’язаних з цим майнових питань;

— умови і порядок повернення поворотних цільового внеску, вкладу та додаткового вкладу.

Тобто, розробляючи власний статут, у ньому можна передбачити специфіку конкретного кооперативу.

Але на розроблення власного статуту потрібно витрачати час, залучати фахівців, оплачувати їхню роботу. Це є недоліком розроблення власного статуту.

Тому, якщо конкретний сільгоспкооператив вважає, що його специфіка достатньо відображена в модельному статуті, він може не витрачатися на розроблення звичайного статуту, а взяти готовий модельний і користуватися ним.

Чи може сільгоспкооператив перейти зі звичайного на модельний статут і навпаки?

Так, може. Особливості переходу розглянуто в частинах 7 і 8 статті 17 Закону про держреєстрацію.

Для того щоб перейти зі звичайного на модельний статут, держреєстратору потрібно подати:

— заяву про держреєстрацію переходу. Застосовується заява за формою №2, затвердженою Наказом №3268/5, в якій проставляється позначка «Х» навпроти рядка «Перехід на діяльність на підставі модельного статуту» у розділі «Відомості про зміни»;

— примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення загальних зборів сільгоспкооперативу про перехід на діяльність на підставі модельного статуту;

— структуру власності за формою, затвердженою законодавством (на момент написання цієї статті ще не затверджена);

— витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента в країні її місцезнаходження, — у разі якщо засновником сільгоспкооперативу є юрособа-нерезидент;

— нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником сільгоспкооперативу, — для фізособи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізособи-резидента.

Для того щоб перейти з модельного на звичайний статут, держреєстратору подають такий самий пакет документів плюс власно розроблений статут. Причому в заяві про держреєстрацію переходу позначку «Х» ставлять навпроти рядка «Перехід з модельного статуту на діяльність на підставі власного установчого документа».

Чи обов’язково переходити на модельний статут?

Ні, не обов’язково. Про це ми вже сказали вище.

Загальне зауваження до модельних статутів

По суті, в модельні статути переписано норми Закону №819. Подеколи модельні статути містять деталізацію, якої в Законі немає. Наприклад, у частині 3 статті 19 Закону сказано, що порядок вступу до кооперативу асоційованого члена визначаються статутом. А в модельному статуті «прибуткового» сільгоспкооперативу уточнено, що приймання здійснюється на підставі заяви, схваленої загальними зборами.

Тобто за модельним статутом не можна прийняти асоційованого члена тільки на підставі заяви, завізованої головою. Але ж такий порядок можна прописати в самостійно складеному статуті.

Тому рекомендуємо всім зацікавленим сільгоспкооперативам проглянути норми модельних статутів. Якщо вони їх повністю влаштовують, можна перейти на модельні статути. Якщо якісь норми не влаштовують, хоча Закон №819 дозволяє інший варіант регламентації, ніж той, що передбачено модельним статутом, краще залишатися на самостійно складеному статуті.

Нормативна база

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон №469 — Закон України від 17.07.1997 р. №469/97-ВР «Про сільськогосподарську кооперацію» (втратив чинність 15.11.2020 р.).
  • Закон №819 — Закон України від 21.07.2020 р. №819-IX «Про сільськогосподарську кооперацію» (введений в дію 15.11.2020 р.).
  • Постанова №175 — Постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 р. №175 «Про затвердження модельних статутів сільськогосподарського кооперативу».
  • Наказ №3268/5 — Наказ Міністерства юстиції України від 18.11.2016 р. №3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру