• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано новий Закон про фінансовий лізинг

!    СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.03.2021 р. через три місяці з цієї дати набере чинності новий Закон «Про фінансовий лізинг».

Закон застосовуватиметься до відносин, що виникли після дня набрання ним чинності. Відносини, що виникли на підставі договорів фінансового лізингу, укладених до набрання чинності цим Законом, регулюються відповідно до законодавства, що діяло до набрання цим Законом чинності.

Про те, як слід буде складати договори фінлізингу за новим законом, читайте у «ДК» №12/2021.

Закон України від 04.02.2021 р. №1201-IX набере чинності 13.06.2021 р.


Випалювати суху траву заборонено ще більше, ніж раніше

!    Усім, особливо землекористувачам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій».

Цим Законом забороняється випалювання з порушенням установленого порядку сухої рослинності або її залишків у прибережних захисних смугах уздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграції тварин. За порушення заборони передбачається адмінвідповідальність.

Крім цього, землекористувачів зобов’язали:

не допускати випалювання сухої рослинності з порушенням установленого порядку;

обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць.

Закон України від 19.02.2021 р. №1259-IX
чинний з 17.03.2021 р. та вводиться в дію з 17.06.2021 р.


Підвищено штрафи за порушення безпеки дорожнього руху

!    Учасникам дорожнього руху

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

Закон посилює відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, збільшено штрафи за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами, обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, а також за керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право водіння.

У статті 122 КУпАП з’явилася нова частина 4, згідно з якою перевищення встановлених обмежень швидкості руху ТЗ більш як на 50 км/год. тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 н. м. д. г. (1700 грн).

Також посилюється адміністративна відповідальність за порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин.

Крім того, посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. Кримінальний кодекс доповнено статтею 286-1 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння».

Також документ дає змогу поліцейським використовувати засоби відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення.

Законом передбачається можливість зупинки транспортного засобу поліцейським для огляду водіїв з використанням спецзасобів для перевірки на стан сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Закон України від 16.02.2021 р. №1231-IX чинний з 17.03.2021 р.


Оновлено форму Звіту про контрольовані операції

!    Суб’єктам контрольованих операцій

Міністерство фінансів України виклало в новій редакції форму та Порядок складання Звіту про контрольовані операції, які затверджені наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. №8.

Звіт про контрольовані операції подається до 1 жовтня року, що настає за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Докладно про зміни форми та Порядку читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 31.12.2020 р. №841
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 17.03.2021 р. офіційно не опублікований


Форму податкової накладної знову змінили

!    Платникам ПДВ

Міністерство фінансів України виклало в новій реакції форми:

податкової накладної, затвердженої наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307;

податкової декларації з податку на додану вартість;

уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їхніми постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21.

Зміни внесено і до відповідних порядків заповнення цих форм.

Докладніше про нові форми читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. №131
чинний з 12.03.2021 р. та застосовується до податкових періодів починаючи з 01.03.2021 р.


ДПС оновила Державний реєстр РРО

!    СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України внесла зміни до Наказу ДПС від 21.12.2020 р. №744 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій», виклавши Держреєстр РРО в новій редакції.

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 188 моделей (у попередній редакції було 189).

Окремо наводиться Перелік реєстраторів розрахункових операцій, вилучених з Державного реєстру в 2016 — 2018 роках, експлуатація яких не дозволяється. Таких РРО, як і раніше, 7 моделей.

Наказ ДПС України від 12.03.2021 р. №280 чинний з 12.03.2021 р.


Порядок розгляду заяви (справи) за процедурою взаємного узгодження

!    Суб’єктам ЗЕД

Міністерство фінансів України затвердило Порядок розгляду заяви (справи) за процедурою взаємного узгодження та вимоги до заяви.

Порядок розроблений відповідно до пп. 108-1.1.4 розділу II ПКУ і визначає вимоги до заяви про розгляд справи за процедурою взаємного узгодження компетентним органом України, порядок розгляду заяви та розгляду справи за процедурою взаємного узгодження, передбаченою міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування (далі — міжнародні договори).

Процедура взаємного узгодження може проводитися з ініціативи:

особи (резидента або нерезидента), якщо така особа вважає, що в результаті дії або рішення контролюючого органу України або відповідного органу влади іншої країни вона піддається чи піддаватиметься оподаткуванню, яке не відповідає положенням міжнародного договору;

контролюючого органу з метою забезпечення однозначності або усунення розбіжностей у тлумаченні та/або застосуванні положень міжнародного договору;

компетентного органу іноземної держави, з якою укладено міжнародний договір.

Також контролюючим органом може бути ініційовано процедуру взаємного узгодження з метою проведення консультацій щодо уникнення подвійного оподаткування у випадках, не охоплених безпосередньо положеннями міжнародного договору.

Пені та штрафи не є предметом розгляду за процедурою взаємного узгодження.

Компетентним органом України є Мінфін, якщо інше не передбачено чинним міжнародним договором, або уповноважений ним інший орган.

Рішення щодо делегування повноваження стосовно проведення процедури взаємного узгодження затверджується наказом Мінфіну.

Право на подання заяви виникає за умови, що таке право передбачене чинним міжнародним договором.

Докладніше про процедуру взаємного узгодження читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 30.12.2020 р. №820
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.03.2021 р. офіційно не опублікований


Зміни в Порядку держпідтримки малих та середніх СГ

!    Малим і середнім СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 р. №28.

Зокрема, до критеріїв, яким повинен відповідати СГ для отримання держпідтримки відповідно до цього Порядку, додано такий:

суб’єкт підприємництва разом з учасниками групи пов’язаних з ним контрагентів на період дії карантину та протягом 6 місяців після його відміни не отримував держдопомоги, що перевищує суму, еквівалентну 400 тис. євро, визначену за офіційним валютним курсом НБУ на останній день фінансового року, для отримання держпідтримки для реалізації мети, визначеної пп. 2 п. 4 Порядку.

Установлено, що сума держпідтримки, що надається суб’єкту підприємництва з урахуванням групи пов’язаних з ним контрагентів для реалізації мети, визначеної пп. 2 п. 4 Порядку, та за будь-якими іншими напрямами держпідтримки та/або допомоги (незалежно від її видів та джерел) за тимчасовими заходами, спрямованими на підтримку економіки в умовах поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, не може перевищувати суму, еквівалентну 400 тис. євро, визначену за офіційним валютним курсом НБУ на останній день фінансового року.

Нагадаємо мету надання держпідтримки за пп. 2 п. 4 Порядку: запобігання виникненню та поширенню, локалізація та ліквідація спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також запобігання та подолання їх наслідків, у тому числі від встановленого КМУ карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.02.2021 р. №199 чинна з 13.03.2021 р.


Удосконалено Положення про інститут первинних дилерів

!    Фінустановам

Кабмін вніс зміни до Положення про інститут первинних дилерів, затвердженого постановою КМУ від 14.04.2009 р. №363.

Відповідно до змін, первинними дилерами можуть бути не тільки банки, а взагалі фінансові установи. Для цього вони повинні мати:

ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку ЦП) — діяльності з торгівлі ЦП (дилерської та брокерської діяльності);

ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку ЦП) — депозитарної діяльності депозитарної установи або відкритий сегрегований рахунок у межах рахунків у ЦП депозитарних установ, відкритих у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ;

практичний досвід роботи на ринку облігацій (загальний обсяг торгівлі облігаціями протягом останнього року не менш як 1 млрд грн).

Мінфін укладає з первинними дилерами договори, у яких зазначаються такі зобов’язання первинних дилерів:

брати участь у розміщенні облігацій;

забезпечувати купівлю під час розміщення облігацій не менш як 3% загального обсягу їх випуску протягом кожного календарного року;

виконувати зобов’язання щодо підтримання ліквідності ринку облігацій, встановлені НКЦПФР та Мінфіном, відповідно до компетенції;

надавати Мінфіну консультації стосовно потреб у розміщенні облігацій та обсягів їх випуску, строків обігу, графіків розміщення, стану ринку державних цінних паперів на основі власної оцінки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 р. №197 чинна з 12.03.2021 р.


Бджолярам допомогли: затвердили низку НПА

!    Бджолярам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило:

План породного районування бджіл;

Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;

Порядок реєстрації пасіки;

Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Так, для того щоб отримати паспорт пасіки, до заяви про видачу паспорта пасіки слід додати паспорт пасіки.

Крім того, внесено зміни до Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного держінспектора ветмедицини від 30.01.2001 р. №9.

Водночас втратив чинність Наказ Мінагрополітики та УААН від 20.09.2000 р. №184/82.

Наказ Мінекономіки від 19.02.2021 р. №338 чинний з 05.03.2021 р.


Удосконалено механізм здешевлення кредитів для АПК

!    Суб’єктам АПК

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, затвердженого постановою КМУ від 29.04.2015 р. №300. Зокрема:

виключено положення, згідно з яким компенсація відсоткової ставки за залученими у гривні банківськими кредитами надавалася СГ АПК на конкурсній основі;

скорочено перелік критеріїв для надання компенсації;

уточнено види кредитів, відсоткові ставки за якими підлягають компенсації;

визначено кінцевий термін подання суб’єктами заявок до уповноважених банків для отримання компенсації за укладеними кредитними договорами — щороку до 1 листопада.

Також уточнено, що сума компенсації, що надається позичальникам та пов’язаним із ними особам протягом бюджетного року за короткостроковими, середньостроковими та довгостроковими кредитами, не може перевищувати:

для позичальників, які провадять діяльність у галузях тваринництва та використали кредитні кошти для покриття витрат, пов’язаних із провадженням діяльності у галузі тваринництва, — 15 млн грн;

для інших позичальників — 5 млн грн.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 р. №189 чинна з 12.03.2021 р.


Розширено перелік категорій безробітних, за працевлаштування яких компенсують ЄСВ

!    Працедавцям, ФОПам

Кабмін вніс зміни до Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 15.04.2013 р. №347, якими розширив перелік категорій зареєстрованих безробітних громадян, за працевлаштування яких на нове робоче місце строком не менше ніж на 2 роки за направленням центру зайнятості роботодавець має право на компенсацію фактичних витрат на сплату ЄСВ. Тепер до переліку включено також непрацюючих працездатних осіб, які отримують державну соцдопомогу малозабезпеченим сім’ям.

Змінами до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 р. №306, визначено, що для ФОПів, які є застрахованими особами та в які не мають бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, допомога по частковому безробіттю на період карантину надається з розрахунку двох третин від середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, та з яких ФОП сплачував ЄСВ.

Зміни внесено також до низки інших постанов КМУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 р. №191 чинна з 13.03.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру