• Посилання скопійовано

Суть справи

Нова ставка ПДВ 14% для сільгосптоварів
Запровадження з 1 березня 2021 року ставки ПДВ 14% для так званих аграріїв спричинило багато запитань у платників податку. Хто саме може скористатися нею та для яких товарів? Що робити тим, хто вже купував ці товари за ставкою 20%? І як це все оформити в податкових накладних та декларації з ПДВ?

Оновлена форма акцизної декларації
У зв’язку зі змінами до ПКУ Мінфін вніс зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання. З’ясуймо, що саме змінилося та коли звітуватимемо за новою формою.

Договір фінлізингу по-новому
13 березня 2021 року в газеті «Голос України» було офіційно опубліковано новий Закон «Про фінансовий лізинг». Окреслимо основні зміни, що прямо впливатимуть на зміст договорів фінлізингу, які будуть укладатися після набрання новим Законом про фінлізинг законної сили.

Електронні трудові книжки
Закон №1217, який вносить зміни до КЗпП щодо запровадження електронних трудових книжок, уже підписано Президентом і навіть надруковано в «Голосі України». Проте в дію він запускатиметься поступово, а повна заміна паперових трудових книжок електронними відбудеться (в найкращому разі) протягом 5-ти років.

Новий реквізит податкової накладної
Новий реквізит «Код» податкової накладної та розрахунку коригування, який було додано до форми з 01.03.2021 р., спричинив безліч запитань щодо його заповнення. Розглянемо варіанти його заповнення докладніше та з урахуванням «підводних каменів».

Нова форма Розрахунку держдивідендів
Ми вже повідомляли (див. «ДК» №11/2021), що Наказом №4 затверджено нову єдину уніфіковану форму Розрахунку держдивідендів. Цим самим наказом визнано такими, що втратили чинність, наказ ДПАУ від 16.05.2011 р. №285, яким встановлювалася попередня форма Розрахунку, а також низку інших наказів, якими затверджувалися Розрахунки для окремих звітних років.

Що робити з переплатою на ПДВ-рахунку?
Підприємство зайво перерахувало кошти на ПДВ-рахунок. Як можна повернути цю переплату на поточний рахунок, а не на електронний? Чи можна цю переплату спрямувати на перекриття ПЗ/боргу з податку на прибуток?

Модельний статут сільгоспкооперативу
Модельні статути сільгоспкооперативів — як того, що діє з метою отримання прибутку, так і без такої мети — затверджено Постановою №175. З’ясуймо, у чому особливість таких статутів порівняно зі звичайними, чи варто сільгоспкооперативам переходити на модельні статути та як це зробити.

Окремі питання щодо мінімальних цін
Розгляньмо низку недавніх роз’яснень податківців, що стосуються правил встановлення мінімальних цін на окремі види вина та зброджені напої.

Помилки у фінзвітності: відповідальність
У 2019 році припустилися помилки, яка вплинула на нерозподілений прибуток (у бік зменшення зобов’язання) при її виправленні у 2020 році. На яку дату виправляти помилку у 2020 році? Чи правильно, що сума на початок року не відповідатиме сумі на кінець попереднього? Яку відповідальність передбачено за такі помилки?

Камеральна перевірка відшкодування ПДВ
Під час камеральної перевірки декларації, в якій заявлено відшкодування ПДВ, податківцям заборонено вимагати й отримувати додаткову інформацію та документи як у платника, так і в інших органів ДПС.

Запис про сумісництво у трудовій книжці
Як внести запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом?

Додаткова соцвідпустка на дітей
Працівниця прийнята на роботу до ФОПа 01.11.2018 р. та працює досі. Вона розлучена та має двох дітей-близнюків (дата народження — 27.05.2004 р.). Правом на додаткову відпустку на дітей не користувалася. Чи має вона право скористатися цією відпусткою (компенсацією) та скільки днів за весь період роботи у ФОПа їй належиться?

До змісту номеру