• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ — до 20 числа включно!

Коли ФОПи-«спрощенці» мають сплачувати квартальний ЄСВ — 19 чи 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується внесок? Попри численні висновки ВС, податківці й далі вимагають сплати саме 19 числа.

Хоча до закінчення карантину штрафні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ не застосовуються (ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ), все ж таки ФОПам, які планують припинитись, а також усім іншим ФОПам на ЄП варто наперед приготуватися до претензій з боку ДПС.

Позиція податківців

Так, ДПС у Дніпропетровський області нагадала, що платники ЄСВ, зазначені у п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, зокрема фізособи-підприємці — платники єдиного податку, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

ДПС також зазначає, що в разі коли у зобов'язанні (ст. 530 ЦКУ) встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Таким чином, граничний термін сплати ЄСВ за себе ФОПами — платниками єдиного податку — 19 число місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Позиція судів

До цього питання суди неодноразово поверталися та висловлювали власну позицію. I все ж таки цікаво, скільки таких рішень має бути, щоб органи ДПС припинили робити незаконні висновки та почали тлумачити правові норми з урахуванням висновків Верховного Суду? Принаймні про одне з останніх рішень ВС1 варто нагадати: воно безпосередньо стосується строку сплати квартального ЄСВ саме ФОПами-«спрощенцями».

1 Постанова ВС від 29.01.2019 р. у справі №817/1889/17.

Предметом спору у цій справі було тлумачення строку сплати ЄСВ: чи повинні платники сплатити ЄСВ до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ, тобто саме 19 числа місяця, чи все-таки останнім днем сплати є 20 число?

У цій справі податкові органи застосували до ФОПа-«спрощенця» штрафні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ, а саме за періоди, коли підприємець сплачував ЄСВ не 19 числа, а 20-го.

На думку перевіряльників, кінцевим терміном для сплати ЄСВ є саме 19 число місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ. Прийменник «до» розуміється як установлення певної межі або часового проміжку, і позаяк у добі 24 години, то застосування прийменника «до» перед числовим значенням (числівником), у цьому випадку — «до 20 числа», слід розуміти як граничну межу, строк, який минає о 23 год. 59 хв. 59 сек. 19 числа. Тобто 20 число не включається до граничного терміну для сплати ЄСВ.

ВС нагадав, що фізособи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, ДО 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Проте календарна дата закінчення, поєднана з прийменником «до», в українській мові прямо вказує на зазначення кінцевої календарної дати чинності або виконання чого-небудь.

Отже, висновок ВС: «Останнім днем сплати єдиного внеску фізичною особою — підприємцем на спрощеній системі оподаткування, за відповідний календарний квартал є 20 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок».

Тому в разі будь-яких претензій з боку ДПС щодо несвоєчасності сплати квартального ЄСВ 20 числа (якщо не йдеться про перший робочий день після вихідного або святкового) варто мати під рукою судове рішення та скористатись ним за першою ж потребою.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру