• Посилання скопійовано

Що нового

Оприлюднено Закон про надання будівельної продукції на ринку

! Будівельникам

У газеті «Голос України» 03.10.2020 р. офіційно опубліковано Закон «Про надання будівельної продукції на ринку».

Закон визначає правові та організаційні засади введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку шляхом встановлення правил для вираження показників, пов'язаних із суттєвими експлуатаційними характеристиками такої продукції, а також застосування щодо такої продукції знака відповідності технічним регламентам.

Дія цього Закону поширюється на будівельну продукцію, що вводиться в обіг або надається на ринку України.

Закон України від 02.09.2020 р. №850-IX набере чинності 01.01.2023 р.


Перенесення робочих днів у 2021 році — тепер офіційно

! Працівникам і працедавцям

З метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2021 році 7 січня — Різдва Христового, 24 серпня — Дня незалежності України та 14 жовтня — Дня захисника України Кабмін розпорядженням «Про перенесення робочих днів у 2021 році» рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій (крім органів ПФУ, АТ «Укрпошта», Казначейства та банківських установ) для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2021 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

— п'ятниці 8 січня на суботу 16 січня;

— понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;

— п'ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Спеціальний режим роботи банків і їхніх установ у ці дні визначає Нацбанк.

Розпорядження КМУ від 30.09.2020 р. №1191-р чинне з 30.09.2020 р.


ДРС вестиме реєстр скарг на органи ліцензування

! Ліцензіатам і здобувачам ліцензій

Кабмін затвердив Порядок ведення Реєстру розгляду скарг здобувачів ліцензій, ліцензіатів на дії (бездіяльність) органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування.

Порядок визначає механізм ведення Реєстру розгляду скарг здобувачів ліцензій, ліцензіатів на дії (бездіяльність) органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування та перелік відомостей, що містяться в ньому.

Держателем Реєстру є ДРС.

Повідомляється, що тепер підприємці зможуть відстежувати розгляд поданих скарг у режимі онлайн, а громадськість матиме вільний доступ до Реєстру, що забезпечить прозорий облік скарг, доступність та відкритість відомостей щодо їх розгляду, інтеграцію з іншими державними інформаційними системами та застосунком «Дія».

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 р. №907 набере чинності 01.01.2021 р.


Е-свідоцтво про реєстрацію ТЗ може отримати належний користувач ТЗ

! Користувачам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Порядку застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, затвердженого постановою КМУ від 23.10.2019 р. №956.

Тепер замовити е-свідоцтво про реєстрацію ТЗ може не лише особа, яка в установленому законодавством порядку отримала посвідчення водія та/або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, а й особа, яка є належним користувачем ТЗ і відомості про яку внесені до Єдиного держреєстру ТЗ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 р. №905 чинна з 03.10.2020 р.


Утворено Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей

! Організаторам азартних ігор та лотерей

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 20 Закону про КМУ та ч. 7 ст. 6 Закону «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» Кабмін утворив Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей та затвердив Положення про неї.

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей, діяльність якого спрямовується та координується Кабміном.

Основними завданнями Комісії є:

реалізація державної політики у сфері організації та проведення азартних ігор;

реалізація державної політики в лотерейній сфері;

здійснення державного нагляду (контролю) за ринком азартних ігор, а також у лотерейній сфері.

Адреса Комісії: м. Київ, бульв. Лесі Українки, 26.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №891 чинна з 30.09.2020 р.


Відкрити рахунок можна за цифровим паспортом

! Громадянам, банкам

Нацбанк вніс зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 19.05.2020 р. №65. Змінами спрощено процедуру віддаленої ідентифікації та верифікації банківських клієнтів з цифровим паспортом у мобільному застосунку «Дія».

Так, громадянам під час дистанційного відкриття рахунку в банку не потрібно фізично пред'являти ID-картку або біометричний закордонний паспорт, якщо вони мають цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку «Дія».

Скористатися цим методом зможуть усі українці, які мають біометричні документи — ID-картку та закордонний паспорт. Для цього їм потрібно встановити застосунок «Дія» на свій смартфон та верифікуватися для отримання цифрового паспорта або закордонного цифрового паспорта за допомогою Системи BankID НБУ.

Постанова Національного банку України від 02.10.2020 р. №138 чинна з 03.10.2020 р.


Податкова сформувала Реєстр великих платників податків на 2021 рік

! Платникам податків

Державна податкова служба України затвердила Реєстр великих платників податків на 2021 рік.

Їх кількість помітно зменшилася: до Реєстру на 2021 рік включено 1375 платників податків, тоді як аналогічний Реєстр на 2020 рік містить 1660 платників податків.

Наказ ДПСУ від 25.09.2020 р. №520 чинний з 25.09.2020 р.


Визначено порядок здійснення емісії сертифікатів ФОН та їх обігу

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про порядок здійснення емісії сертифікатів фонду операцій з нерухомістю та їх обігу.

Положення встановлює порядок здійснення емісії, обігу сертифікатів фонду операцій з нерухомістю (далі — сертифікати ФОН), реєстрації випуску сертифікатів ФОН, реєстрації випуску сертифікатів ФОН та затвердження проспекту сертифікатів ФОН, затвердження змін та/або доповнень до проспекту сертифікатів ФОН, погодження змін до рішення про емісію сертифікатів ФОН, реєстрації звіту про результати емісії сертифікатів ФОН в НКЦПФР, надання до реєструвального органу звіту про результати викупу та скасування реєстрації випуску цих сертифікатів ФОН.

Водночас втратило чинність Рішення НКЦПФР від 29.11.2016 р. №1174 «Про затвердження Положення про реєстрацію випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, проспекту емісії, звіту про результати розміщення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, погашення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю та скасування реєстрації випуску».

Рішення НКЦПФР від 23.07.2020 р. №393 чинне з 30.09.2020 р.


Внесено зміни до Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення

! Організаціям мовлення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила зміни до Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умов дозволу та порядку здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу, затвердженого рішенням Нацтелерадіо від 01.03.2018 р. №288.

Порядок доповнено нормою, відповідно до якої у разі необхідності внесення змін до умов дозволу в частині технічних характеристик мовлення, оператора телекомунікацій, пов'язаних з реорганізацією/переплануванням мовлення, Нацтелерадіо приймає відповідне рішення про внесення змін до дозволу на тимчасове мовлення та інформує мовника.

Уточнено, що телерадіоорганізація, яка здійснювала тимчасове мовлення і має на меті отримати дозвіл на тимчасове мовлення на наступний період за умови незмінності умов дозволу, подає до Нацтелерадіо заяву не пізніше ніж за місяць до закінчення дії дозволу. Нацтелерадіо вносить зміни до рішення про видачу попереднього дозволу на тимчасове мовлення в частині терміну дії дозволу.

Новими підставами для анулювання дозволу на тимчасове мовлення є:

внесення змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору стосовно територій з особливим режимом мовлення;

реорганізація/перепланування мовлення з метою забезпечення різноманітності змістового наповнення та співвідношення форматів мовлення.

Рішення Нацтелерадіо від 20.08.2020 р. №956 чинне з 25.09.2020 р.


Затверджено Порядок визначення ринків певних телекомунікаційних послуг

! Операторам, провайдерам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Порядок визначення ринків певних телекомунікаційних послуг.

Порядок встановлює організаційні засади та процедуру визначення ринків певних телекомунікаційних послуг та розроблений з урахуванням положень законодавства про захист економічної конкуренції та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої.

Порядок використовується НКРЗI, в межах визначених Законом повноважень, для визначення ринків певних телекомунікаційних послуг (далі — ринки послуг), на яких попереднє регулювання може бути виправдане.

Визначення ринків послуг проводиться на підставі рішення НКРЗI за її власною ініціативою, за зверненням операторів, провайдерів телекомунікацій, органів державної влади, інших заінтересованих осіб.

Звернення має бути обґрунтованим та містити назву послуг(и), опис послуг(и) та іншу інформацію, яка може бути використана при визначенні ринку послуг.

Ринки послуг, визначені в установленому НКРЗI порядку, не обмежують визначення ринків послуг у конкретних випадках згідно із законодавством про захист економічної конкуренції.

Рішення НКРЗI від 14.07.2020 р. №269 чинне з 25.09.2020 р.


Мін'юст удосконалив Iнструкцію з організації примусового виконання рішень

! СГ

Міністерство юстиції внесло зміни до деяких власних нормативно-правових актів, зокрема до Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Так, визначено, що постанови, винесені в межах виконавчого провадження, відкритого на підставі виконавчого документа, виданого у формі електронного документа, отримуються стягувачем за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження в рамках інформаційної взаємодії.

Виконавчий документ, виданий у формі електронного документа, повинен відповідати вимогам, визначеним у ч. 1, 2 ст. 4 Закону «Про виконавче провадження», та на нього має бути накладений електронний підпис чи електронна печатка відповідно до вимог Закону «Про електронні довірчі послуги».

Не допускається одночасне пред'явлення одного виконавчого документа, виданого у формі електронного документа, до різних органів державної виконавчої служби та/або приватних виконавців, а також одночасне пред'явлення одного виконавчого документа в електронній та паперовій формі.

Виконавець перед відкриттям виконавчого провадження за документом, пред'явленим в електронній формі, зобов'язаний перевірити наявність в автоматизованій системі виконавчого провадження відкритих виконавчих проваджень за таким виконавчим документом.

Також внесено зміни до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2432/5, Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін'юсту від 29.09.2016 р. №2831/5, та Правил ведення діловодства та архіву в органах державної виконавчої служби та приватними виконавцями, затверджених наказом Мін'юсту від 07.06.2017 р. №1829/5.

Наказ Мін'юсту від 16.09.2020 р. №3208/5 чинний з 29.09.2020 р.


Мінімальні та максимальні інтервенційні ціни на пшеницю, жито та цукор-пісок

! СГ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України наказом «Питання діяльності Аграрного фонду на організованому аграрному ринку у 2020/2021 маркетинговому періоді» установило мінімальні та максимальні інтервенційні ціни на об'єкти державного цінового регулювання у 2020/2021 маркетинговому періоді, а саме на пшеницю м'яку, жито та цукор-пісок (буряковий).

Мінімальні та максимальні інтервенційні ціни установлені з урахуванням ПДВ.

Наказ Мінекономіки від 27.08.2020 р. №1646 чинний з 25.09.2020 р.


Як митні органи плануватимуть документальні виїзні перевірки

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок планування митними органами документальних виїзних перевірок.

Цей Порядок розроблено з метою забезпечення єдиного підходу до формування Держмитслужбою квартальних планів-графіків проведення документальних планових виїзних перевірок підприємств щодо дотримання ними вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних та інших платежів, а також пені, контроль за справлянням яких покладено на митні органи.

До плану-графіка підприємства включаються не частіше одного разу на 12 місяців.

Такі перевірки проводяться за визначений період з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ.

Забороняється включення до плану-графіка документальних перевірок Держмитслужби підприємства за окремими ЗЕД-операціями.

У разі планування перевірок одного й того самого підприємства митними, іншими контролюючими органами та органами держфінконтролю у звітному періоді такі перевірки проводять зазначені органи одночасно.

Наказ Мінфіну від 17.08.2020 р. №509 чинний з 23.09.2020 р.


Отримати ліцензію на виробництво електроенергії стало складніше

! Електроенергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.2017 р. №1467.

Зокрема, розширено перелік документів для отримання ліцензії. Тепер до заяви про отримання ліцензії також слід додати:

засвідчену керівником або уповноваженою особою здобувача ліцензії копію документа, що засвідчує готовність заявленого об'єкта електроенергетики (новозбудованого) до експлуатації, виданого відповідно до законодавства у сфері регулювання містобудівної діяльності, або копію документа, що підтверджує право власності на заявлений об'єкт електроенергетики;

інформацію про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю суб'єкта господарювання у значенні, наведеному у ст. 1 Закону «Про захист економічної конкуренції», резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, у значенні, наведеному у ст. 1 Закону «Про оборону України» (додаток 3).

Ліцензіати, які провадять господарську діяльність з виробництва електричної енергії, мають протягом 3-х місяців з дня набрання чинності цією постановою подати до НКРЕКП інформацію згідно з додатком 3 до Ліцензійних умов.

Постанова НКРЕКП від 19.08.2020 р. №1571 набирає чинності 20.10.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру