• Посилання скопійовано

НБУ спрощує ФОПам касовий облік

Услід за скасуванням обов'язку вести книги обліку доходів для ФОПів НБУ вирішив внести зміни і до Положення №148, оновивши правила оприбуткування готівки для підприємців. Розгляньмо докладно проєкт постанови.

Нагадаємо, що Законом №786, чинним з 08.08.2020 р., було скасовано обов'язковість реєстрації і стандартизації Книги обліку доходів для підприємців-«єдинників», які не сплачують ПДВ.

Чи спростився при цьому документальний облік, як обіцяли підприємцям, — окреме питання. А ось що точно зацікавило всіх підприємців, — це навіщо скасовувати Книгу обліку, якщо вона потрібна для оприбуткування готівки (тобто, по суті, виконує функції касової книги).

НБУ, врахувавши, що Книга обліку втрачає свою обов'язковість, вирішив забрати її з переліку обов'язкових касових документів підприємця, зазначених у Положенні №148. Для цього Нацбанк опублікував для обговорення проєкт постанови «Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Сама постанова, як планується, набере чинності 14.11.2020 р. Проте не всі зміни, які вона принесе зі собою, запрацюють одночасно.

Головні зміни, запропоновані НБУ

1. Книга обліку доходів втратить статус аналога касової книги (для обліку готівки). Крім того, скасовується вимога до Книги обліку доходів щодо її встановленої форми.

Через вилучення терміна «Книга обліку доходів» з пп. 14 та 18 п. 3 розділу I Положення №148 така книга вже не використовується для відображення руху та оприбуткування готівки.

2. Проте відмовитися від заведеної практики не так просто! I в п. 11 розділу II Положення №148 завдяки змінам буде зазначено, що оприбуткування та облік фізособами-підприємцями отриманих доходів здійснюються у книгах обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ.

Очевидно, під оприбуткуванням та обліком доходів НБУ має на увазі й оприбуткування готівки, пов'язаної з виникненням таких доходів. Однак прямо цього в Положенні №148 зазначено не буде. Тож, на нашу думку, податківці розглядатимуть відсутність ведення обліку у довільній формі саме як податкове, а не готівкове порушення. Їхні коментарі щодо цього нововведення ми уважно відстежуватимемо. А наразі звертаємо увагу, що для цих змін передбачено окремий термін набрання чинності — з 01.01.2021 р.

Iнші уточнення

Крім змін щодо касового обліку підприємців, НБУ вніс і кілька «косметичних» змін до Положення №148.

Пункт 26 розділу III Положення №148 доповнено уточненням, що оформлення заготівлі металобрухту та операцій із металобрухтом здійснюють згідно з Законом «Про металобрухт». Термін набрання чинності цією зміною, як і для всієї постанови, — з 14.11.2020 р.

Крім того, з 20.11.2020 р. набере чинності зміна, згідно з якою одним із документів, що свідчать про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є супровідний касовий ордер до сумки з валютними цінностями (п. 3 п. 29 розділу III Положення №148, раніше було «третій примірник «Копія супровідної відомості до сумки з готівкою»).

Нормативна база

  • Закон №786 — Закон України від 14.07.2020 р. №786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців».
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру