• Посилання скопійовано

Суть справи

Податок на репатріацію: розрахунки
Суб'єкт господарювання (юрособа або ФОП) виплачує дохід нерезиденту. В окремих випадках він має утримати з доходу податок на репатріацію (далі — ПНР) згідно з вимогами п. 141.4 ПКУ. Розгляньмо особливості.

Сплата ЄСВ — до 20 числа включно!
Коли ФОПи-«спрощенці» мають сплачувати квартальний ЄСВ — 19 чи 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується внесок? Попри численні висновки ВС, податківці й далі вимагають сплати саме 19 числа.

Особливості коригування зведених ПН
З'ясуймо, в яких випадках можна відкоригувати розрахунок коригування до зведених податкових накладних та як це зробити.

Новий звіт про платежі на користь держави
Для СГ, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, КМУ постановою від 23.09.2020 р. №858, чинною з 25.09.2020 р., нарешті затвердив форми звіту про платежі на користь держави, консолідованого звіту про такі платежі, а також звіту про отримані платежі.

У відрядження — з «BlaBlaCar»
Ще рік тому здавалося, що проблем з перевезенням у відрядженнях бути не може: літаки, поїзди, автобуси — все до ваших послуг. На жаль, у період карантину пасажирські перевезення обмежено, і часто єдиною можливістю дістатися до місця відрядження є сервіс «BlaBlaCar». Розгляньмо, які проблеми з підтвердними документами на поїздку можуть чекати на роботодавця.

Як стати на облік у Держфінмоніторингу
Ті, хто надає приватні послуги з ведення бухобліку та консультує з оподаткування, вже знають, що вони є суб'єктами первинного фінмоніторингу. Тобто повинні повідомляти про підозрілі операції своїх клієнтів Держфінмоніторингу. А ще їм треба стати на облік, про що й поговоримо далі.

Скільки РРО (ПРРО) треба для ОСББ
На обслуговуванні у ОСББ є два житлові будинки. За одним комунальні платежі оплачуються через «Приват24», за іншим — через «Портмоне». Кошти надходять на один рахунок. Чи треба встановлювати ПРРО на кожен будинок, чи можна встановити один на два будинки?

Приватні бухгалтери як борці з тероризмом
Які фіноперації мають моніторити бухгалтери та податкові консультанти? Розгляньмо новий Порядок, прийнятий на виконання Закону №361.

Як підтвердити перевезення?
За умовами контракту постачальник-нерезидент залучає до перевезення товару свого перевізника, а покупець компенсує йому залежно від загальної вартості товару 100% або 50% вартості перевезення. Вартість товару та сума компенсації за транспортні послуги зазначені в одному інвойсі. У митній декларації зазначається тільки вартість товару. Які документи потрібні для підтвердження надання транспортних послуг та від кого?

Віддаємо майно безоплатно
Як документально оформити надання ТМЦ безоплатно? Які наслідки з ПДВ та податку на прибуток при цьому виникають? Чи не вигідніше продати такі ТМЦ за 1 грн, наприклад?

Відпустка на дітей: консультує Мінекономіки
Чи надається додаткова відпустка на дітей татові, якщо мати не працює? Чи має право на таку відпустку вдова, яка вдруге вийшла заміж? Яке значення має вік дитини для надання такої відпустки? Аналізуємо відповіді, надані Мінекономіки в листі від 13.05.2020 р. №3512-06/30165-02 (див. «ДК» №41/2020).

НБУ спрощує ФОПам касовий облік
Услід за скасуванням обов'язку вести книги обліку доходів для ФОПів НБУ вирішив внести зміни і до Положення №148, оновивши правила оприбуткування готівки для підприємців. Розгляньмо докладно проєкт постанови.

Чи може КМУ змінити закон?
Декларувалося, що метою Закону від 17.09.2020 р. №909 було внесення змін до Закону про Держбюджет на 2020 рік. Та ось раптом приписами п. 4 Прикінцевих положень Закону №909 запроваджується доволі нестандартна норма, яка взагалі не стосується держбюджету.

До змісту номеру