• Посилання скопійовано

Скільки РРО (ПРРО) треба для ОСББ

На обслуговуванні у ОСББ є два житлові будинки. За одним комунальні платежі оплачуються через «Приват24», за іншим — через «Портмоне». Кошти надходять на один рахунок. Чи треба встановлювати ПРРО на кожен будинок, чи можна встановити один на два будинки?

Відповідно до ст. 3 Закону від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити такі розрахункові операції через РРО (або ПРРО).

I податківці в IПК ДФСУ від 12.04.2019 р. №1582/6/99-99-14-05-01-15/IПК наполягають на застосуванні РРО (ПРРО) ОСББ при здійсненні розрахунків за електропостачання, водопостачання та водовідведення тощо.

Розрахункова операція — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця.

Своєю чергою, місце проведення розрахунків — місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

I, як зазначають податківці, суб'єкти господарювання зобов'язані застосовувати РРО (ПРРО) на кожному місці проведення розрахунків.

Якщо з готівковими коштами (при продажу товарів чи послуг) визначити місце здійснення розрахунків не є проблемою, то в разі розрахункової операції при здійсненні оплати за комунальні послуги не зовсім зрозуміло, що саме вважати таким місцем. Річ у тім, що ОСББ фактично не зберігає гроші за електроенергію та інші комунальні послуги у себе, а оплата через «Приват24» та «Портмоне» надходить безпосередньо на поточний рахунок ОСББ, — тобто знову ж таки визначити місце зберігання коштів немає можливості.

На жаль, податківці не надають роз'яснень щодо цього, проте вважаємо, що в цьому разі потрібно виходити з того, де ОСББ проводить діяльність:

— якщо ОСББ при обслуговуванні кількох будинків розміщується в одному приміщенні (незалежно від того, чи це приміщення розташоване в одному з будинків, чи взагалі поза його межами), то РРО (ПРРО) можна встановити один і приймати через нього оплату за всіма будинками;

— а ось якщо ОСББ має окреме приміщення в кожному з будинків, в якому воно і виконує функції з обслуговування таких будинків, то вважаємо, що РРО (ПРРО) має бути встановлено в кожному з таких приміщень і відповідна оплата від тих, хто мешкає в кожному з таких будинків, має проводитися через відповідний РРО (ПРРО).

Але з огляду на те що законодавчо це питання не визначене, радимо суб'єктові господарювання звернутися до податківців для отримання власної IПК з цього питання і вже діяти за нею.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру