• Посилання скопійовано

Новий звіт про платежі на користь держави

Для СГ, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, КМУ постановою від 23.09.2020 р. №858, чинною з 25.09.2020 р., нарешті затвердив форми звіту про платежі на користь держави, консолідованого звіту про такі платежі, а також звіту про отримані платежі.

Чи відрізняються затверджені форми від проєктних?

Нагадаємо, що досі застосовувалися проєкти форм, розроблених Міненерго. Нові форми не відрізняються від них, окремі зміни мають косметичний характер. Таким чином, по суті, СГ, які складали звіт про платежі на користь держави, заповнюють майже ті самі форми. Докладно порядок заповнення цих форм розглянемо на початку наступного року.

До речі, разом зі звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом мають подаватися аудиторський звіт за звітний період та акти звірки платежів за податками, зборами та ЄСВ між особою, яка подає звіт, та одержувачем платежів, якщо такі акти складалися. Тобто якщо акти не складалися, подавати їх не потрібно.

Щодо аудиторського звіту, то наприкінці форм звітів зазначено, що подається копія аудиторського висновку.

Чи є якась інструкція із заповнення звітів?

Iнструкцію КМУ не затвердив. Але є проєкт інструкції, розроблений Міненерго. Тож таку інструкцію цілком можна використовувати як консультативний матеріал.

Поряд із цим під час заповнення звітів варто дотримуватися норм ст. 6 і 7 Закону від 18.09.2018 р. №2545-VIII «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».

Хто повинен складати ці звіти?

Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях (див. ст. 5 Закону №2545, ст. 1, ч. 2, ч. 4 ст. 11 Закону про бухоблік).

Відповідно до ст. 1 Закону №2545 суб'єкт господарювання, який здійснює діяльність у видобувних галузях, — ФОП чи юрособа, яка здійснює користування надрами для геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, видобування корисних копалин загальнодержавного значення, виконання робіт (здійснення діяльності), передбачених угодою про розподіл продукції щодо корисних копалин загальнодержавного значення, транспортування трубопроводами вуглеводнів, у тому числі з метою транзиту.

Таким чином, звіти складають і подають як ФОПи, так і юрособи, які здійснюють відповідну діяльність.

До речі, в листі ДФС від 19.02.2019 р. №5491/7/99-99-15-02-01-17 податківці наголошували: хоча звіт про платежі на користь держави і подається разом зі фінзвітністю, проте не є її складовою. Тому обов'язку подання таких звітів до контролюючих органів разом із декларацією законодавством не визначено.

У який строк і кому подають ці звіти?

Подають не пізніше 1 вересня року, наступного після звітного періоду (див. ч. 1 ст. 12 Закону №2545). Таким чином, звіти за формами, затвердженими постановою №858, вперше подаватимуть за 2020 рік до 01.09.2021 р.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону №2545, подають їх:

— Міненерго;

— незалежним адміністраторам.

Водночас електронну версію звіту має бути розміщено на вебсайті надавача звіту (за наявності) (п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону №2545).

Звіти подають шляхом надсилання електронної версії, а якщо це неможливо, — у паперовому вигляді поштовим відправленням з описом вкладення або в електронній системі подання та аналізу звітності (за наявності такої системи).

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру