• Посилання скопійовано

Погодинна оплата праці за підсумованого обліку

Працівники працюють за підсумованим обліком робочого часу. Оплата за роботу у погодинному розмірі — 22,87 грн, доплата за нічні години — 35% погодинного окладу. Якщо працівник має сумарний заробіток менш ніж 3723,00 грн за місяць, чи треба доплачувати до «мінімалки»?

Мінсоцполітики у листі від 20.03.2017 р. №766/0/101-17/28 зазначає, що на підприємствах для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватись як мінімальна державна гарантія мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) — мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

У разі коли працівники, яким встановлені годинні тарифні ставки, виконали місячну норму праці і розмір нарахованої заробітної плати нижчий від місячної мінімальної заробітної плати, то доплата до розміру мінімальної місячної заробітної плати їм не провадиться. Мінсоцполітики пояснює це тим, що гарантією в оплаті праці для цих працівників є мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Зверніть увагу! Погодинна ставка на підприємстві у такому разі має бути не нижчою від мінімальної погодинної зарплати.

Мінімальна зарплата у погодинному розмірі у 2018 р. — 22,41 грн на годину. За умовами запитання погодинна оплата становить 22,87 грн, що більше, ніж погодинний розмір МЗП. Отже, доплату до МЗП провадити не потрібно.

Відповідно до ст. 108 КЗпП робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановленому генеральною галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче від 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час (із 22:00 до 6:00, ст. 54 КЗпП).

Мінсоцполітики в листі від 18.08.2017 р. №1537/0/102-17 (див. «ДК» №41/2017) спинилося на порядку розрахунку годинних ставок для оплати роботи у нічний час, святкові та вихідні дні для працівників, яким установлено підсумований облік робочого часу з обліковим періодом квартал (півріччя, рік).

Застосування підсумованого обліку робочого часу регулює ст. 61 КЗпП. За нею розпорядок робочого дня і графіки змінності мають бути побудовані так, щоб робочий час, який зобов'язані відпрацювати працівники за обліковий період, відповідав установленій законодавством нормі робочих годин, що припадає на цей період (квартал, півріччя, рік).

Наприкінці кожного місяця працівникам, які працюють при підсумованому обліку робочого часу, нараховують належну їм зарплату згідно з чинними умовами оплати праці: нарахування основної заробітної плати, доплат і надбавок, у тому числі за роботу у нічний час, роботу у святкові і неробочі дні тощо. А вже після закінчення облікового періоду (кварталу, півріччя, року) у разі наявності надурочних годин провадиться оплата надурочної роботи.

За роботу у вечірній час (із 18:00 до 22:00) доплачують, якщо відповідну доплату передбачає генеральна (галузева) угода або колективний договір.

Якщо роботодавець або профспілка є підписантами Генеральної угоди (чинна з 23.08.2016 р.), то підприємство має дотримати гарантій, зокрема, зазначених у додатку 3 до цієї угоди:

— доплата за роботу у нічний час становить 35% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час;

— доплата за роботу у вечірній час — з 18:00 до 22:00 (при багатозмінному режимі роботи) становить 20% годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

Доплата за роботу у вечірній час передбачена тільки при багатозмінному режимі роботи. Якщо, наприклад, продавці магазину працюють в одну зміну за графіком: два дні робочі з 8:00 до 20:00, два — вихідні, то права на доплату за роботу у вечірні години ці працівники не мають.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру