• Посилання скопійовано

Що нового

Повернено відшкодування ПДВ при експорті деяких олійних культур

! Сільгосппідприємствам — експортерам олійних

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 31.08.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур».

Пункт 63 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу доповнено новим абзацом четвертим, відповідно до якого положення цього пункту не поширюються на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільськогосподарськими підприємствами — виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису.

Нагадаємо, що зазначеним пунктом тимчасово звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту:

— з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД);

— з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД).

Таким чином, сільгосппідприємства — виробники цих культур у зазначений часовий проміжок зможуть отримувати бюджетне відшкодування ПДВ при експорті.

Закон України від 22.05.2018 р. №2440-VIII чинний з 01.09.2018 р.


Порядок державного фінансового аудиту державних (регіональних) цільових програм

! Виконавцям державних (регіональних) цільових програм

Кабмін затвердив Порядок проведення Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту державних (регіональних) цільових програм.

Державний фінансовий аудит державних (регіональних) цільових програм (далі — аудит) — вид державного фінансового аудиту, що спрямований на проведення аналізу і перевірки законності та ефективності розроблення і виконання державних (регіональних) цільових програм, управління і використання коштів державного та місцевого бюджетів під час їх виконання та оцінки досягнення очікуваних результатів виконання програм.

Аудит проводиться такими етапами:

1) планування та організація аудиту (попереднє дослідження діяльності об'єкта аудиту, розроблення плану, складення та затвердження програми аудиту).

Програму аудиту складає керівник аудиту та подає на затвердження керівникові органу Держаудитслужби або одному з його заступників. Керівник аудиту подає для ознайомлення програму аудиту об'єкту аудиту одним зі способів, визначених у п. 16 Порядку;

2) проведення аудиторських процедур, формування і оформлення аудиторських доказів, підготовка аудиторських висновків, пропозицій та рекомендацій;

3) звітування за результатами аудиту та реалізація результатів проведення аудиту шляхом оформлення та узгодження з об'єктом аудиту проекту звіту про результати аудиту, підписання протоколу узгодження результатів аудиту, формування, підписання звіту та подання його об'єкту аудиту;

4) здійснення моніторингу виконання поданих за результатами аудиту пропозицій та рекомендацій і результатів їх впровадження.

Постанова КМУ від 29.08.2018 р. №692
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 04.09.2018 р. офіційно не опублікована


Заборонено ввезення цементних клінкерів з РФ

! Iмпортерам

Кабмін розширив перелік товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, затверджений постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1147.

Перелік доповнено позицією «2523 10 00 00 Клінкери цементні».

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.08.2018 р. №670 чинна з 10.09.2018 р.


Уряд врегулював порядок здійснення перевірок у сфері закупівель

! Учасникам держзакупівель

З 28 серпня діють зміни до Порядку проведення перевірок державних закупівель Державною фінансовою інспекцією та її територіальними органами, затвердженого постановою КМУ від 01.08.2013 р. №631.

Метою змін є приведення Порядку у відповідність до Закону України від 21.12.2017 р. №2265-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель».

Перелік підстав для перевірки закупівель, що проводяться за письмовим рішенням керівника контролюючого органу або його заступника, доповнено такими:

— замовник не усунув порушення, визначене у висновку про результати моніторингу закупівлі (далі — висновок), і таке порушення матиме негативний вплив для бюджетів, а також висновок не оскаржено до суду;

— виявлення під час моніторингу закупівлі порушень щодо невідповідності опублікованих в електронній системі закупівель умов договору про закупівлю змісту тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі за результатами аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) або ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури закупівлі;

— замовник не усунув порушення, визначене у висновку, і таке порушення призвело до невиконання ним вимог Закону України «Про публічні закупівлі», а також висновок не оскаржено до суду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.07.2018 р. №659 чинна з 28.08.2018 р.


Бланки складських документів на зерно — без печаток

! Сільгоспвиробникам, зернотрейдерам

Своєю постановою Кабмін уніс зміни до Порядку випуску бланків складських документів на зерно, їх передачі та продажу зерновим складам, затвердженого постановою КМУ від 11.04.2003 р. №510: з реквізитів бланка вилучено печатку.

Так само літери «М. П.» вилучено з тексту типового договору складського зберігання зерна, затвердженого зазначеною постановою.

Бланки складських документів на зерно, виготовлені до набрання чинності цією постановою, залишаються в обігу до їх повного використання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.08.2018 р. №677 чинна з 04.09.2018 р.


Запрацював Електронний кабінет перевізника

! Перевізникам, пасажирам

30 серпня в Україні запрацював Електронний кабінет перевізника. Електронний кабінет перевізника доступний на сайті e-services.dsbt.gov.ua, а також на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги». Онлайн-сервіс покликаний спростити автоперевізникам отримання послуг від органу ліцензування, мінімізувати корупцію у цій сфері та підвищити безпеку пасажирських перевезень.

Окрім електронних послуг, Електронний кабінет перевізника також містить інформацію про самого перевізника, наявність та строк дії ліцензій, транспортні засоби, маршрути, наявні дозволи та штрафи, накладені інспекторами Укртрансбезпеки, тощо.

Доступ перевізників до їхнього Електронного кабінету здійснюватиметься за допомогою електронного цифрового підпису.

Дані Реєстру перевізників можна буде завантажити у машиночитаному форматі на Єдиному державному порталі відкритих даних data.gov.ua.

Уряд обіцяє, що Електронний кабінет перевізника буде надалі доповнений новими можливостями. Зокрема, згодом стане доступним онлайн-оформлення дозволів, а також унесення плати за ліцензії та сплата штрафів. До того ж розробники налагодять взаємодію Реєстру перевізників ще з двома державними реєстрами — Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань і Єдиним державним реєстром МВС України щодо транспортних засобів та їх власників.

Повідомлення Державного агентства з питань електронного урядування України від 31.08.2018 р.


Порядок надсилання благодійних СМС унормовано

! Операторам і користувачам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до Основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, затверджених рішенням НКРЗI від 29.11.2012 р. №624.

Зокрема, Основні вимоги доповнено положеннями, якими визначаються особливості відносин у разі направлення (здійснення) благодійного телекомунікаційного повідомлення.

Так, передбачено, що при кожному з'єднанні для надсилання благодійного телекомунікаційного повідомлення оператор забезпечує до початку його надіслання (здійснення) повідомлення споживача про найменування такої послуги і розмір коштів, які будуть перераховані оператором з особового рахунку абонента з метою благодійної діяльності, а також безоплатне надання споживачу можливості підтвердити згоду на надсилання зазначеного благодійного телекомунікаційного повідомлення чи відмовитися від його надсилання.

Надсилання (здійснення) благодійного телекомунікаційного повідомлення розпочинається виключно після повідомлення споживача про його надіслання (здійснення) в порядку, встановленому Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, та за наявності його згоди на надсилання благодійного телекомунікаційного повідомлення.

Iнформування абонента про суму коштів, списану з його особового рахунку, здійснюється безпосередньо після надсилання благодійного телекомунікаційного повідомлення.

Iнформація про розмір коштів, які перераховані оператором з особового рахунку абонента з метою благодійної діяльності, зазначається в рахунку окремо від суми, що належить до сплати за інші послуги.

Рішення НКРЗI рішенням від 24.07.2018 р. №388
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 04.09.2018 р. офіційно не опубліковане


Методика визначення доступної пропускної спроможності міждержавних перетинів

! Учасникам ринку експорту/імпорту електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Методику визначення доступної пропускної спроможності міждержавних перетинів (міждержавних електричних мереж України).

Методика встановлює порядок розрахунку величини доступної пропускної спроможності міждержавних перетинів (міждержавних електричних мереж України) оператором системи передачі України з метою здійснення учасниками ринку експорту та/або імпорту електричної енергії.

Методика враховує загальноприйняті положення, які використовуються в об'єднаній мережі системних операторів Європи ENTSO-E, спрямовані на імплементацію/впровадження зобов'язань України в рамках Енергетичного Співтовариства, зокрема Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/72/ЄС від 13.07.2009 р. про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії та про скасування Директиви 2003/54/ЄС та Регламенту (ЄС) №714/2009 Європейського Парламенту та Ради від 13.07.2009 р. про умови доступу до мережі для транскордонного обміну електроенергією та скасування Регламенту (ЄС) №1228/2003.

Постанова НКРЕКП від 23.08.2018 р. №893
чинна з дня, наступного за днем її офіційного опублікування,
станом на 04.09.2018 р. офіційно не опублікована


Нове у прийнятті самовільного будівництва

! Самовільним індивідуальним забудовникам

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило Порядок проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт.

Порядок встановлює процедуру проведення технічного обстеження та умови прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельних ділянках відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт (далі — об'єкти), а саме:

індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 300 квадратних метрів, збудованих у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року;

будівель і споруд сільськогосподарського призначення, збудованих до 12 березня 2011 року.

Прийняття в експлуатацію об'єктів здійснюється безоплатно органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів з дня подання відповідної заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені такі об'єкти, за результатами технічного обстеження цих об'єктів шляхом реєстрації поданої ними декларації про готовність об'єкта до експлуатації за формою, наведеною в додатку 3 до Порядку.

Наказ Мінрегіону від 03.07.2018 р. №158 чинний з 31.08.2018 р.


Запрацював єдиний реєстр медичних оглядів

! Громадянам

З вересня 2018 року дані про медичні професійні огляди українців зберігаються в єдиній електронній системі. Таким нововведенням МОЗ України впорядкує професійні медогляди й унеможливить використання підроблених довідок та санітарних книжок.

Професійний медогляд є обов'язковою умовою роботи водіїв, людей, які володіють зброєю, та декретованих осіб — вихователів, вчителів, викладачів, студентів, працівників громадського харчування, торгівлі тощо. Тепер дані про такі огляди міститимуться в єдиному реєстрі медичних оглядів.

Професійний медогляд українці проходитимуть винятково в закладах охорони здоров'я, а дані автоматично відображатимуться в електронній системі. Довідку-дублікат про пройдений медогляд кожен українець зможе одержати безоплатно.

З часом єдиний реєстр медичних оглядів буде інтегровано до системи «Електронне здоров'я».

Створення єдиної державної бази даних медичних оглядів певних категорій осіб у системі охорони здоров'я почалося з виданням наказу МОЗ від 10.01.2017 р. №18, а з 20 червня 2018 року розпочато тестування системи і підключення до неї закладів охорони здоров'я. До кінця року планується підключення до системи близько 3 тисяч закладів охорони здоров'я в усіх областях України і поступова заміна паперових бланків медичних оглядів на електронні. Після завершення тестового періоду єдина державна база даних медичних оглядів буде обов'язковою до використання всіма споживачами відповідної інформації.

Повідомлення МОЗ від 04.09.2018 р.


Вимоги до змісту, форми та порядку надання інформації про харчовий ланцюг

! Тваринникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Вимоги до змісту, форми та порядку надання інформації про харчовий ланцюг. Необхідність видання цього документа була передбачена ч. 1 ст. 34 Закону України від 18.05.2017 р. №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Вимоги встановлюють зміст, форму та порядок надання господарством походження інформації про тварину, призначену для забою, у тому числі про стан її здоров'я, лікування та застосування ветеринарних препаратів.

Iнформація про харчовий ланцюг під час транспортування тварин, запланованих для забою, подається уповноваженій особі на бойні у формі заяви про харчовий ланцюг тварин, запланованих для забою, згідно з додатком 1 до цих Вимог шляхом надсилання факсом, електронною поштою або іншими засобами зв'язку.

Наказ Мінагрополітики від 13.06.2018 р. №270 набирає чинності 14.07.2020 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру