• Посилання скопійовано

Суть справи

Виправлення помилок у декларації з прибутку
Виправити свої помилки можна в будь-який момент. Навіть якщо вже отримано повідомлення про планову перевірку, — доки вона не почалася, бухгалтер сміливо може виправлятися. Проаналізуймо механізм виправлення помилок з податку на прибуток, допущених у звітності за попередні роки.

Доплата до МЗП та «дотяжка» ЄСВ
Тема нарахування зарплати в розмірі, не меншому ніж 3723,00, тобто мінімальної заробітної плати (МЗП), та «дотяжки ЄСВ» залишається актуальною. Хоча, здається, вже сказано все, але все-таки виникають запитання.

1 млн для застосування РРО — тонкощі обчислення
Знаєте анекдот: «Ти можеш сісти на шпагат? — Можу! Але один раз…»? Схожа ситуація — із застосуванням РРО на спрощеній системі оподаткування. Щоб неочікуваних податкових ризиків поменшало, розглянемо, як діяти у практичних ситуаціях, у яких часто-густо опиняються підприємці на спрощеній системі оподаткування.

Iнвентарний метод обліку запасів
На переважній більшості виробничих підприємств виробничий облік ведеться за нормативним методом — це коли розробляються норми витрат матеріалів, сировини, складається планова калькуляція, документуються всі господарські операції з руху матеріалів тощо. Отже, цей метод є досить громіздким. Але є альтернатива — інвентарний метод.

Ліміт каси не встановлено: що робити?
Під час здійснення касових операцій підприємство залишало готівку в касі на кінець дня в сумі до 10000 грн. Затвердженого розрахунку ліміту каси на підприємстві немає. Який порядок розрахунку ліміту каси, якщо його немає, і чи потрібно його робити? Яка відповідальність за порушення ліміту каси?

Нерухомість у подарунок: оподаткування у фізосіб
Дарувальниками нерухомого майна можуть виступати як фізособи-резиденти, так і фізособи-нерезиденти. I звісно ж, податки, які ці особи зобов'язані сплатити під час продажу нерухомості, їх розмір та порядок сплати є різними.

ПСП для працівників із дітьми
У наданні ПСП на дітей є своя особливість, а саме у визначенні граничного розміру заробітної плати для застосування цієї пільги, а також нюанси із додаванням податкових соціальних пільг.

Оплата роботи членам правління
У неприбутковій організації кілька разів на рік збирається правління. Його засідання тривають дві — три години. Члени правління мають намір отримувати оплату за свою роботу. Як це оформити: щоразу заключати з кожним строковий трудовий договір на кілька годин чи оформлювати цивільно-правовий договір? На яких підставах відбувається оплата членам правління?

Є вирок суду — чи уточнювати ПК з ПДВ?
Обласна ДПI надіслала запит про надання інформації і копії документів за грудень 2014 р. щодо відносин із контрагентом, стосовно якого порушено кримінальну справу в 2015 році, а в 2016 — 2017 роках є вирок за ст. 205 ККУ «Фіктивне підприємництво». У запиті додатково запропоновано нам уточнити податковий кредит з ПДВ і з урахуванням штрафних санкцій сплатити податки до бюджету. Чи мають право фіскали вимагати уточнень ПДВ, а також пояснень і копій документів щодо ПК, коли термін 1095 днів закінчився? Як правильно відповісти на запит?

Облік витратних матеріалів при автоперевезеннях
ФОП 3-ї групи — платник ПДВ займається вантажними автоперевезеннями. Чи потрібно оформляти подорожні листи? Як списувати пальне і запчастини до транспортних засобів?

Податкові консультації «з відкритим кодом»
У попередній статті ми розглянули проблемні ситуації з трудового права. Сьогодні мова про податкове і бухгалтерське.

Відступлення заборгованості за валютним кредитом
ТОВ — резидент на загальній системі оподаткування має річний дохід понад 20 млн грн. ТОВ мало заборгованість за валютним кредитом перед банком, що її банк відступив на користь іншого ТОВ — резидента. Новий кредитор надіслав повідомлення про відступлення права вимоги, в якому сума боргу наведена також у валюті. Чи продовжувати перерахунок курсових різниць при зміні кредитора?

До змісту номеру