• Посилання скопійовано

Що нового

Виробництво ветпрепаратів ліцензує Держпродспоживслужба

! Виробникам ветпрепаратів

Кабмін уніс зміну до п. 16 переліку органів ліцензування, затвердженого постановою КМУ від 05.08.2015 р. №609, якою встановив, що органом ліцензування господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів є Держпродспоживслужба.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 р. №159 чинна з 20.03.2018 р.


Зміни в порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів автобусами

! Пасажирським автоперевізникам

Кабмін уніс зміни до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2008 р. №1081.

Організатором перевезень на міжобласних маршрутах замість Укртрансбезпеки стало Мінінфраструктури, з'явилося поняття внутрішньорайонного маршруту, організатором перевезень на якому є районна держадміністрація, а на маршруті, що проходить у межах території об'єднаної територіальної громади, — виконавчий орган місцевої ради об'єднаної територіальної громади сіл, селищ, міст.

Об'єкт конкурсу визначається організатором перевезень відповідно до встановленого порядку як самостійно, так і за зверненням підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, а також фізичних осіб — підприємців і громадян.

Об'єктом конкурсу не може бути новий міжобласний автобусний маршрут, який за розкладом руху та схемою збігається з маршрутами, дозволи на які були видані до 1 січня 2018 р. (інтервал між відправленнями з автостанції початкового пункту відправлення повинен становити не менше ніж 30 хвилин).

Переможця чи переможців конкурсу визначає організатор перевезень на підставі рішення конкурсного комітету окремо щодо кожного об'єкта конкурсу.

У разі коли щодо одного чи кількох об'єктів конкурсу встановлено, що рішення конкурсного комітету прийнято з порушенням законодавства, організатор перевезень приймає рішення про скасування такого рішення конкурсного комітету щодо цих об'єктів та виносить його для повторного розгляду на наступному засіданні конкурсного комітету.

Уточнено, що коли претендент бере участь у кількох конкурсах і став переможцем у конкурсі (конкурсах) з вищим пріоритетом, то до участі в інших конкурсах він не допускається, а плата за участь у конкурсах не повертається щодо тих об'єктів, щодо яких він не став переможцем.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. №180 чинна з 17.03.2018 р.


Пасажирський автотранспорт стане доступнішим для осіб з інвалідністю

! Пасажирським автоперевізникам

Кабмін уніс зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.97 р. №176.

Зокрема, змінами передбачено, що транспортні засоби, які використовуються для перевезення пасажирів, повинні відповідати вимогам доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Візуальна інформація щодо перевезень повинна відповідати потребам пасажирів із порушенням зору (зокрема, друкуватися збільшеним шрифтом).

У разі замовлення послуг таксі за допомогою дистанційних засобів зв'язку особам з порушеннями слуху має надсилатися смс-повідомлення та/або забезпечуватися доступ до інформації (у разі наявності) відповідно до Технічних вимог на створення (модернізацію) офіційних веб-сайтів, що стосуються доступу до них користувачів з вадами зору та слуху.

Будівлі, споруди та територія автостанцій повинні відповідати вимогам доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, установленим державними будівельними нормами, стандартами і правилами.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. №181 чинна з 17.03.2018 р.


Опубліковано Закон про ТОВ і ТДВ

! ТОВ і ТДВ

Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (див. «ДК» №8/2018) офіційно опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №50/2018 17.03.2018 р. і набере чинності через три місяці з цієї дати — 17.06.2018 р., крім ч. 2 ст. 23, яка набирає чинності через 1 рік з дня набрання чинності Законом.

Протягом року з дня набрання чинності Законом положення статуту ТОВ і ТДВ, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності Законом. Протягом цього часу ТОВ і ТДВ звільняються від сплати адмінзбору за реєстрацію змін до статуту у зв'язку з приведенням його у відповідність до Закону.

Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII чинний з 17.06.2018 р.


Оновлено Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів

! Виробникам, користувачам дезінфекційних засобів

Кабмін виклав у новій редакції Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів, затверджений постановою КМУ від 03.07.2006 р. №908.

Для держреєстрації (перереєстрації) засобів заявник подає до МОЗ:

1) заяву;

2) засвідчені в установленому законодавством порядку результати оцінки (звіти і протоколи) специфічної активності, безпечності, якості (ефективності) засобу та результати випробування на практиці;

3) проект етикетки засобу;

4) проект інструкції щодо використання засобу;

5) інформацію про способи утилізації засобу, його стабільність в об'єктах навколишнього природного середовища, строк зберігання;

6) документ, що підтверджує повноваження заявника представляти інтереси виробника (якщо заявник не є виробником).

Також підставою для реєстрації (перереєстрації) може бути позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданий до моменту набрання чинності цим Порядком.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 р. №178
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2018 р. офіційно не опублікована


Реструктуризація заборгованості, забезпеченої іпотекою

! Фізособам — боржникам банків

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив Положення про порядок проведення реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб (крім фізичних осіб — підприємців) за кредитними договорами, виконання зобов'язань за якими забезпечене іпотекою, перед банками, процедура ліквідації яких здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Розділами II — IV Положення визначено відповідно: умови щодо реструктуризації, які мають бути передбачені договором; порядок проведення реструктуризації кредитної заборгованості; наслідки для фізособи-боржника невиконання умов реструктуризації кредитної заборгованості.

Дія Положення не поширюється на договори:

1) укладені з фізособами, які є пов'язаними особами з банком, процедура ліквідації якого здійснюється Фондом;

2) виконання зобов'язань за якими забезпечене іпотекою:

— предметом якої є повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти;

— предмет якої обтяжений також іншими зобов'язаннями, ніж зобов'язання за кредитним договором, кредитна заборгованість за яким реструктуризується;

— що є наступною іпотекою, а банк, що є держателем такої наступної іпотеки, не є одночасно попереднім іпотекодержателем, вимоги якого мають найвищий пріоритет.

Сплату всіх витрат щодо проведення реструктуризації, у тому числі пов'язаних з укладанням відповідних додаткових договорів, забезпечує фіз-особа-боржник, та/або заставодавець, та/або поручитель.

Рішення ФГВФО від 05.02.2018 р. №372
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2018 р. офіційно не опубліковане


Зміни до Правил охорони праці в кар'єрах

! Гірничим підприємствам

Міністерство соціальної політики затвердило зміни до Правил охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 18.03.2010 р. №61.

Зокрема, визначено, що керівниками та головними фахівцями гірничого підприємства призначаються особи з вищою освітою, що відповідає профілю цього підприємства відповідно до Гірничого закону України (новий п. 2.1 гл. 2 розділу IV).

Працівники та посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці у встановленому порядку, до виконання робіт не допускаються (новий абзац п. 2.3 гл. 2 розділу IV).

Заборонено експлуатувати автосамоскиди вантажопідйомністю 30 т і більше, якщо вони не укомплектовані пристроєм блокування (сигналізації) підняття кузова під повітряною високовольтною лінією. Ця вимога не поширюється на кар'єри, в яких немає перетину автомобільних шляхів із повітряними високовольтними ЛЕП.

На лінію автомобілі можуть бути випущені тільки за умови, що їх агрегати та вузли, які забезпечують безпеку руху, а також безпеку інших робіт, що передбачено технологією використання автотранспорту, перебувають у справному стані. Водії повинні мати при собі документ на право керування автомобілем (нові п. 2.8, 2.9 глави 2 розділу VIII).

Наказ Мінсоцполітики від 21.12.2017 р. №2009
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2018 р. офіційно не опублікований


Припинення депозитарною установою профдіяльності на фондовому ринку

! Депозитарним установам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 08.04.2014 р. №431.

Зокрема, згідно з новими пунктами 11, 12 розділу I, депозитарна установа до кінця операційного дня, що передує даті припинення діяльності, зобов'язана завершити або скасувати виконання розпоряджень депонентів, які були ініційовані депозитарною установою в Центральному депозитарії цінних паперів та/або Нацбанку.

Депозитарна установа до дати припинення діяльності зобов'язана складати та надавати Центральному депозитарію за його розпорядженнями облікові реєстри власників іменних цінних паперів, здійснювати виплати коштів за наслідком погашення цінних паперів та виплати доходів (дивідендів) за цінними паперами.

Строк надання до НКЦПФР та Центрального депозитарію копії плану-графіка передавання правонаступнику баз даних, архівів баз даних та документів подовжено з 3 до 10 робочих днів з дати припинення діяльності.

Рішення НКЦПФР від 01.02.2018 р. №50
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2018 р. офіційно не опубліковане


Доповнено Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку

! Банкам і їхнім боржникам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив зміни до Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку, затвердженого рішенням ФГВФО від 05.07.2012 р. №2.

Зокрема, новою главою 9 розділу V урегульовано питання визнання заборгованості безнадійною, припинення визнання нефінансових активів та їх списання банками, що ліквідуються.

Визначено, що визнання заборгованості безнадійною не є підставою для припинення роботи щодо її повернення або продажу.

Продаж безнадійної заборгованості протягом процедури ліквідації банку здійснюється відповідно до Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються.

Заборгованість визнається безнадійною за наявності ознак, визначених ПКУ.

Списання безнадійної заборгованості здійснюється на підставі рішення виконавчої дирекції Фонду за рахунок сформованих резервів (за наявності) або безпосередньо за рахунок витрат банку. Безнадійна заборгованість, щодо якої наявні обтяження, може списуватися лише після припинення таких обтяжень.

Рішення ФГВФО від 14.12.2017 р. №5397 чинне з 21.03.2018 р.


Унесено зміни до форми та опису реєстраційного посвідчення на лікарський засіб

! Фармацевтичним підприємствам

Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до Форми та Опису реєстраційного посвідчення на лікарський засіб/лікарський засіб (медичний імунобіологічний препарат), затверджених наказом МОЗ від 29.07.2003 р. №358.

Основною метою змін є приведення Форми та Опису реєстраційного посвідчення у відповідність до чинного законодавства.

Наказ МОЗ від 22.12.2017 р. №1730
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2018 р. офіційно не опублікований


Нові вимоги до діяльності з обігу наркотичних засобів і психотропних речовин

! СГ, що провадять зазначену діяльність

МВС затвердило Вимоги до об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та зберігання таких вилучених із незаконного обігу засобів і речовин.

Ці Вимоги поширюються на суб'єктів господарювання, СБУ, Національну поліцію і ДФС та встановлюють технічні вимоги до об'єктів та приміщень (далі — місця концентрації), призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, їх оснащення і зберігання таких вилучених із незаконного обігу засобів і речовин.

Місця концентрації можуть бути закритого (приміщення) або відкритого (об'єкти) типу і визначаються суб'єктами господарювання, СБУ, Національною поліцією і ДФС самостійно.

Суб'єкт господарювання, СБУ, Національна поліція і ДФС готують плани-схеми щодо кожного місця концентрації з обов'язковим зазначенням безпосередніх місць провадження діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. У разі наявності декількох місць концентрації у плані-схемі зазначаються шляхи переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів від одного місця концентрації до іншого. Кожному місцю концентрації надається порядковий номер. За кожним місцем концентрації в плані-схемі зазначаються перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які перебувають у такому місці, а також ужиті заходи з технічного забезпечення і оснащення такого місця.

З набранням чинності наказом утратять чинність попередні вимоги, затверджені наказом МВС від 15.05.2009 р. №216.

Наказ МВС від 29.01.2018 р. №52
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.03.2018 р. офіційно не опублікований


Набрав чинності Закон щодо відновлення кредитування на території АТО

! СГ з території проведення АТО

У зв'язку з офіційним опублікуванням набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо відновлення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення антитерористичної операції».

Змінами до Закону №1669-VII усунено перешкоди для нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості за кредитними договорами та договорами позики, накладення стягнення на нерухоме майно, оформлене в іпотеку, за договорами, укладеними з юрособами і ФОП, місцезнаходженням яких є територія проведення АТО, якщо такі договори укладені після 1 січня 2018 року або до яких після 1 січня 2018 року за погодженням сторін уносилися зміни щодо продовження строків виконання зобов'язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Передбачається, що це сприятиме усуненню дискримінаційних ознак у зв'язку з різними правовими режимами господарювання для підприємств і як наслідок — відновленню кредитування середнього та малого підприємництва.

Закон України від 21.12.2017 р. №2266-VIII чинний з 21.03.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру