• Посилання скопійовано

Нові ПН та декларація з ПДВ: поки що проекти

Оновлення законодавства у частині ПДВ уже з 1 січня 2017 року потребувало оновлення форм ПН та декларації з ПДВ. Незважаючи на спільне опрацювання нововведень Мінфіном та ДФСУ, як виявилося, жоден із цих держорганів не спромігся вчасно підготувати оновлені форми. Бухгалтерам, як завжди, довелося пристосовуватися. Наразі маємо проекти нових форм ПН та декларації з ПДВ. Погляньмо, що нам пропонують держрегулятори.

Нові форми ПН та РК

Передбачається, що, як і раніше, до структури ПН увійдуть два розділи: А і Б. Розділ А залишається без змін, а от розділ Б дещо зміниться. У новій формі графа 3 поділятиметься на 3 підграфи:

3.1 — код товару згідно з УКТ ЗЕД (у чинній формі так називається графа 3);

3.2 — ознака імпортованого товару (при поставках такого товару у цій підграфі робиться відмітка «Х»);

3.3 — послуги згідно з ДКПП.

Графи 3.1 та 3.3 мають бути заповнені на всіх етапах постачання товарів та послуг: для товарів призначено графу 3.1, для послуг — графу 3.3. Коди УКТ ЗЕД мають зазначатися суцільним порядком без будь-яких крапок, ком чи пробілів. Код УКТ ЗЕД має бути зазначений на рівні позиції, підпозиції, категорії, підкатегорії відповідно до Закону про Митний тариф.

Якщо йдеться не про підакцизні та імпортовані товари, коди УКТ ЗЕД (а також ДКПП) можуть зазначатися не повністю, а лише перші чотири цифри відповідного коду. Відмітку у графі 3.2 проставлятимуть тільки прямі імпортери товару, при подальшому продажу такого товару ця графа не заповнюється.

Крім того, до нової форми ПН буде додано графу 11, де потрібно буде зазначати код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника. Конкретні коди діяльності передбачено п. 16-1.3 Закону про держпідтримку сільського господарства. Сільгосптоваровиробники, які здійснюють такі види діяльності, мають у порядковому номері ПН через дріб зазначити код «2». Зверніть увагу: графу 11 повинні заповнювати виключно сільгосптоваровиробники на постачання власно вироблених товарів: якщо у другій частині порядкового номера ПН стоїть код «2», то графа 11 має бути обов'язково заповнена у відповідному форматі від 701 до 716.

У разі коли йдеться про зведені ПН, складені відповідно до вимог ст. 188 та 189 ПКУ останнім днем місяця з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною (тип причини 15), графи 3.1, 3.2, 3.3, 4 (умовне позначення), 5 (код) та 11 не заповнюються. А от у зведених ПН та ПН, складених за щоденними підсумками, невизначеність залишилася: нюанси заповнення зведених ПН на підставі пунктів 184.7, 198.5, 199.1 ПКУ залишилися поза увагою держрегуляторів. Якщо в остаточному варіанті форми ПН цей недолік не приберуть, такі зведені ПН потрібно буде оформлювати за загальними правилами з кодами.

РК до ПН зазнав аналогічних змін. За аналогією з деталізацією графи 3 у ПН, у РК з'являться графи 4.1, 4.2 та 4.3. Жодних перехідних нюансів не передбачено, а це означає, що в разі оновлення форм ПН та РК вже у 2017 році потрібно буде заповнювати графи 4.1, 4. 2 та 4.3, хоча у ПН, які супроводжували такі постачання, ці коди не зазначалися.

Причини залишення ПН у продавця

Поменшає типів причин ПН, які залишаються у продавця: типи причини 15, 16 і 17 об'єднаються в один тип 15 «Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання». У ПН із типом причини 15 у рядках, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані, а у графі 2 розділу Б потрібно зазначати загальну назву номенклатури: «Перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

Декларація з ПДВ

Передбачається, що нова форма декларації матиме тільки два типи: 011 — звітна, 012 — звітна нова, жодних розмежувань між загальною та спецрежимною декларацією тепер не буде, адже з 2017 року ст. 209 ПКУ виключено.

У вступній частині декларації передбачається поява нового рядка 06 «Сільськогосподарський товаровиробник, внесений або який претендує на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації». У ньому має бути проставлена позначка:

«1» — у разі подання декларації сільгосптоваровиробником, який здійснює види діяльності, передбачені п. 16-1.3 Закону про держпідтримку сільського господарства та внесений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації;

«2» — у разі коли сільгосптоваровиробник тільки претендує на внесення до такого реєстру.

Розділ I «Податкові зобов'язання» не зміниться, а от розділ II «Податковий кредит» зазнає змін. Як і раніше, у ньому передбачається 17 основних рядків. Але не обійдеться і без технічних правок: теперішній рядок 11.3 «Погашені податкові векселі» отримає номер 12, а рядок 11.4 «послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України» матиме номер 13. Колишні рядки 13 «Коригування податкового кредиту у зв'язку із частковим використанням товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільськогосподарського виробництва» та 14 «Коригування податкового кредиту у зв'язку із постачанням сільськогосподарської продукції у митному режимі експорту» із декларації буде вилучено. Аналогічні зміни матимуть місце і в розділі III «Розрахунки за звітний період». У рядку 18 вилучено службові рядки 18.1 та 18.2, а отже, суму ПДВ, який сплачується до бюджету, визначатиме рядок 18. Очікується, що з рядків 18, 19 та 21 приберуть будь-які згадки про додаток ДС10 (його буде анульовано) та про різні номери форм декларації з ПДВ.

Усі ці зміни буде відображено й в уточнюючому розрахунку, бо, по суті, його побудовано за структурою самої декларації. Але в частині заповнення рядка 18 є відмінності:

— у графі 6 рядка 18 УР потрібно буде зазначити суму недоплати, яку слід сплатити до бюджету;

— у рядку 18.1 — суму штрафу, нараховану платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки (у разі додатного значення графи 6 рядка 18);

— у рядку 18.2 — суму, яка включається до коригуючого реєстру щодо зменшення залишку сум ПЗ, несплачених до бюджету за звітний період, який уточнюється, що обліковується Казначейством до виконання в повному обсязі (у разі від'ємного значення графи 6 рядка 18).

Це означає, що у випадку, якщо у поданій раніше декларації платник податку зазначив суму ПДВ до сплати, а потім через УР зменшив цю суму в рядку 18, то у рядку 18.2 він повинен відобразити суму, на яку бажає зменшити залишок його раніше узгоджених ПЗ, в разі якщо його ще не було сплачено до бюджету. Якщо ж цю суму вже було сплачено до бюджету, в рядку 18.2 їй не місце.

Ті платники ПДВ, які працюють за касовим методом, у відповідній комірці після позначки «Відмітка про застосування касового методу податкового обліку» зазначатимуть КВЕД, який відповідає його основному виду діяльності.

Зміни у додатках до декларації

У таблиці 1 додатка 1 з'явилися нові ув'язки: умовний IПН 500000000000 тепер прямо пов'язаний зі значенням рядка 6 декларації «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України», а умовний IПН 600000000000 — зі значенням рядків 4.1, 4.2 декларації .

У таблиці 2 з'явилася лише нова графа 3.2, в якій зазначається ознака здійснення сільгоспоперацій. Така ознака проставляється позначкою «+», якщо операція, за якою коригується сума вхідного ПК з ПДВ, належала до визначених статтею 16-1 Закону про держпідтримку сільського господарства.

У додатку 2, крім таблиці 1, тепер є дві нові заяви:

— Заява платника податку, що реорганізується, яка подається у складі декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період;

— Заява платника податку, що є правонаступником платника податку, якого реорганізовано.

Зверніть увагу!

Заповнення цієї заяви потребує і заповнення рядка 16.3 декларації з ПДВ у цього правонаступника за звітний період подання такої заяви! У цьому рядку потрібно зазначити підтверджену документальною перевіркою контролюючого органу суму від'ємного значення реорганізованого платника податку (переноситься до податкового кредиту правонаступника).

У разі якщо правонаступник все ж таки вирішить скористатися правом на бюджетне відшкодування, він повинен проставити позначку «+» у новій графі 6 «Ознака від'ємного значення, отриманого правонаступником від реорганізованого платника податку» таблиці 2 додатка 3 до декларації.

Додаток 4 декларації з ПДВ. Колишньої таблиці 1, у якій зазначалися відомості, необхідні для формування критеріїв, установлених пп. 200.19.3 ПКУ (колишнього автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ), тепер тут немає. Відомості про фінансову гарантію (колишня таблиця 2) тепер також уже не є актуальними.

Оновлена таблиця 1 тепер позиціонується як прохання перерахувати належну платнику суму бюджетного відшкодування на конкретний поточний рахунок або до бюджету для погашення податкового боргу чи грошового зобов'язання наступних звітних періодів.

У новій таблиці 2, яка містить тепер чотири графи, наводяться відомості щодо суми коштів на рахунку у СЕА ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету. Як і раніше, зазначені відомості платник податку наводить лише в разі подання заяви на бюджетне відшкодування (таблиці 1).

Рядки, у яких під таблицею 2 наводяться числами та словами суми надлишку коштів на ПДВ-рахунку, які платник податку просить перерахувати або на свій поточний рахунок, або до бюджету (зокрема, для погашення податкового боргу), отримали статус окремих таблиць 3 та 4.

У додатку 4 з'явилися дві нові заяви:

— Заява платника податку, що реорганізується, яка подається у складі декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період);

— Заява платника податку, що є правонаступником платника податку, якого реорганізовано. Вона подається у складі декларації з ПДВ після узгодження реєстраційної суми за результатами документальної перевірки контролюючим органом.

Той платник ПДВ, що реорганізується, робить розподіл свого залишку ліміту реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Після того, як ці суми документально перевірять податківці, правонаступник отримає право на свою частку ліміту від попередника, але відображати її у рядках декларації не потрібно.

додатка 5 планується видалити таблицю 3, яку мали заповнювати ті платники ПДВ, що застосовували касовий метод за наслідками діяльності у 2015 році. Наразі це вже неактуально. Крім того, до таблиць 1 та 2 планується внести графи щодо ознаки здійснення сільськогосподарських операцій (у них за потреби проставлятиметься позначка «+»).

У додатках 6 та 8 майже нічого не змінилося, ці додатки навіть не було оприлюднено для обговорення. Зміни в додатку 7 також можна назвати косметичними.

Додаток 9 суттєво зміниться. Його заповнюватимуть ті сільгосптоваровиробники, які внесені або претендують на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (наявна позначка «1» або «2» у полі 06 декларації).

Цей додаток складатиметься із двох таблиць:

— у таблиці 1 платник повинен зазначити ПЗ та ПК за сільгоспопераціями і визначити додатне значення різниці між ними (від'ємне значення з ПДВ при розподілі дотацій не розглядається);

— у таблиці 2 платник повинен визначити питому вагу вартості сільськогосподарських товарів (здається, про сільгосппослуги держрегулятори просто забули).

У разі якщо придбані товари/послуги, необоротні активи частково використовуються у сільгоспдіяльності, а частково — ні, в рядку «Сума податкового кредиту» таблиці 1 додатка 9 відображатиметься сума податкового кредиту виходячи з частки питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів, розрахованої відповідно до таблиці 2 цього ж додатка.

Нормативна база

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру