• Посилання скопійовано

Суть справи

Звітують неприбутківці
1 березня 2017 року неприбуткові організації мають відзвітувати за підсумками своєї діяльності за 2016 рік. Держрегулятори не надто балують їх докладними роз'ясненнями нюансів заповнення звітності, яку доведеться подавати вперше. Розгляньмо основні ключові моменти такого звіту.

Військовий облік на підприємстві
Чимало підприємств недооцінюють важливість ведення військового обліку на підприємстві. Обов'язковість його ведення встановлено абз. 3 ч. 2 Закону про оборону та абз. 13 ч. 1 ст. 21 Закону про мобілізацію. Поговоримо, у чому полягають ключові моменти такого обліку.

Нові ПН та декларація з ПДВ: поки що проекти
Оновлення законодавства у частині ПДВ уже з 1 січня 2017 року потребувало оновлення форм ПН та декларації з ПДВ. Незважаючи на спільне опрацювання нововведень Мінфіном та ДФСУ, як виявилося, жоден із цих держорганів не спромігся вчасно підготувати оновлені форми. Бухгалтерам, як завжди, довелося пристосовуватися. Наразі маємо проекти нових форм ПН та декларації з ПДВ. Погляньмо, що нам пропонують держрегулятори.

Відносини з фізособою: трудовий договір чи ЦПД
ТОВ планує залучити до роботи фізособу та фізособу-підприємця. Чи має право підприємець працювати у ТОВ? Чи потрібно укладати договори і якщо так, то які? Які нормативні документи регулюють відносини між ТОВ та фізособою/фізособою-підприємцем?

Відрядна оплата праці і нарахування ЄСВ
Як нараховується заробітна плата та ЄСВ працівнику при невиконанні ним місячної норми праці або наявності браку?

Матеріальна допомога працівникам
Крім зарплат, премій тощо, працівникам на підприємстві може надаватися ще й матеріальна допомога. Природно, що у зв'язку з цим постають запитання: в якому розмірі можна надавати таку допомогу і як її оподатковувати? Відповімо на ці та інші запитання щодо нарахування та оподаткування матеріальної допомоги працівникам.

Планові перевірки ФОП у 2017 році
Фізособа-підприємець на загальній формі оподаткування отримала повідомлення на перевірку від ГУ ДФС області з 20 лютого 2017 р. Наказ підписано начальником ГУ ДФС, а виконання наказу покладено на його заступника. У наказі сказано, що перевірка призначена згідно з планом-графіком на перший квартал 2017 року. Остання перевірка була в 2015 році за 2014 рік. Як визначити статус перевіряльників — хто має підписати направлення? Немає уніфікованого акта про результати перевірки. Графіка перевірок ГУ ДФС на сайті також немає — ні на перший квартал, ні на перше півріччя 2017 року. Чи правомірна перевірка та чи можна не допускати до неї?

Порядок списання твердого палива
Підприємство опалюється дровами і брикетами. Як правильно розрахувати витрати палива і як правильно провести списання витрачених дров і брикетів?

Заповнюємо табель обліку робочого часу
Хто має вести табель обліку робочого часу? Яку форму треба використовувати? Як заповнювати сам табель? Скільки часу слід зберігати табель? Яку відповідальність несе роботодавець за неведення табеля?

Директор-сумісник: держгарантії, ПСП та ЄСВ
Директор на підприємстві працює за зовнішнім сумісництвом, йому нараховується ЗП 1600 грн. Чи буде у такому разі дотримано держгарантії з оплати праці? Чи маємо право застосовувати ПСП для утримання ПДФО? I які документи для цього слід узяти у працівника? Що з ЄСВ?

Сільськогосподарський ЄП: коли потрібно уточнитися
За загальним правилом п. 50.1 ПКУ для виправлення помилок за періоди, строки звітності за якими уже минули, передбачено два варіанти: подати уточнюючу декларацію (далі — УД) або ж відобразити виправлені показники у поточній декларації. Проте сама форма сільгоспдекларації передбачає виправлення тільки через уточнену звітність.

До змісту номеру