• Посилання скопійовано

Відпусткові демобілізованому

На підприємстві є працівник, який був мобілізований 12 місяців, і за ним зберігалися місце роботи і середній заробіток. Він демобілізувався, вийшов на роботу і того самого дня подав заяву на відпустку. Як розрахувати йому відпусткові?

Порядок розрахунку середньоденної заробітної плати для оплати відпустки затверджено постановою КМУ від 08.02.95 р. №100 (далі — Порядок №100). Розрахунок такої середньоденної зарплати, як правило, передбачає наявність розрахункового періоду та доходів, отриманих під час такого розрахункового періоду.

Базовим періодом для розрахунку середньоденної зарплати є 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку №100). Як випливає із запитання, в цей період (період мобілізації) працівник перебував у трудових відносинах із підприємством, і йому нараховувався середній заробіток. Таким чином, за період мобілізації працівникові належиться оплачувана відпустка. Але чи можна використовувати цей період і дохід для розрахунку середньоденної заробітної плати для оплати відпусткових?

Згідно з абз. 4 п. 3 Порядку №100, виплати за період, в якому за працівником зберігався середній заробіток, включаються до розрахунку середньоденної зарплати. Водночас здебільшого п. 3 Порядку №100 вказує на застосування в такому розрахунку виплат, які включаються до фонду оплати праці, а зі середнім заробітком, який зберігається за мобілізованим, так буває не завжди. Нагадаємо, чому.

Порядок компенсації середнього заробітку був затверджений 17.03.2015 р. постановою КМУ від 04.03.2015 р. №105. До зазначеної дати ДФСУ наполягала на тому, що такий середній заробіток є зарплатою. Після затвердження такого порядку ДФСУ дає такі роз'яснення: якщо працедавець нараховує мобілізованим працівникам середній заробіток і не подає звітів на отримання компенсаційних виплат із бюджету (наприклад, через проблеми із засвідченням звітів військкоматами або працедавцем є підприємець) та, відповідно, не отримує таких компенсацій, то тільки тоді сума середнього заробітку, що виплачується за рахунок коштів працедавця, входить до складу заробітної плати (див., наприклад, лист ДФСУ від 31.07.2015 р. №28068/7/99-99-17-03-01-17).

Припустімо, працівник іде у відпустку в жовтні 2015 р. Таким чином, розрахунковим періодом буде жовтень 2014 р. — вересень 2015 р. Припустімо також, що звіти для отримання компенсації працедавець надав за період березень 2015 р. — вересень 2015 р. А за період жовтень 2014 р. — лютий 2015 р. такі звіти не подавалися і компенсація не отримувалася. Відповідно, середній заробіток з березня 2015 р. до вересня 2015 р. мав статус компенсаційної виплати з бюджету. А середній заробіток з жовтня 2014 р. до лютого 2015 р. відображався саме як зарплата працівника, з відповідним оподаткуванням.

Але попри це позиція Мінсоцполітики щодо цього питання є більш нейтральною. У листі від 22.06.2015 р. №802/13/84-15 Мінсоцполітики повідомляє:

«Виплати, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, встановлені пунктом 3 Порядку1. До таких виплат належать: основна заробітна плата (тарифна ставка, оклад) доплати і надбавки, премії, що мають постійний характер, винагорода за вислугу років та за підсумками роботи за рік, індексація і виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток, у т. ч. час, коли працівники проходять військову службу за призовом під час мобілізації відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

1 Мається на увазі Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Таким чином, на підставі цього роз'яснення працедавці не роблять винятків, і весь середній заробіток мобілізованого працівника, нарахований за жовтень 2014 р. — вересень 2015 р., можна використовувати для розрахунку відпусткових у випадку, що розглядається в запитанні.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру