• Посилання скопійовано

Звіт з ЄП подано за різними формами

Відправили податкову декларацію платника ЄП III групи за 9 місяців на старому бланку. Звіт прийняли. Відправили «нову звітну» на новому бланку — також прийняли. Чи немає ризику, що ПЗ нарахують двічі?

З 1 січня 2015 року докорінно змінився порядок застосування спрощеної системи1. Зокрема, четверту та шосту групи для юросіб об'єднано у третю. Проте весь цей час «єдиноподатники» мусили заповнювати старі форми звітності.

Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 (набрав чинності 28.07.2015 р.) було затверджено нові форми податкової декларації ЄП. Згідно з п. 46.6 ПКУ, нові форми звітності набирають чинності з дня їх оприлюднення, але вперше застосовуються для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому їх оприлюднили. Оскільки нові форми звітності стали чинними у III кварталі 2015 року, враховуючи п. 46.6 ПКУ, подавати нову форму декларації треба за податковий період — рік. Хоча в листі від 15.10.2015 р. №9605/0/99-99-05-03-01-14 ДФСУ слушно повідомляє: обов'язку подавати податкову звітність платника ЄП за три квартали 2015 року за новою формою юрособи не мають. Проте платники ЄП могли подавати нову форму за три квартали 2015 року за бажанням. І подання звітності за цей звітний період за новою формою є цілком логічним.

Увага! Якщо підприємство не отримало повідомлення про відмову у прийнятті декларації, вона вважається прийнятою. Адже у разі подання платником податків до органу ДФС декларації, заповненої з порушеннями, цьому платнику мають надіслати письмове повідомлення про відмову у прийнятті звітності із зазначенням причин такої відмови (п. 4.14 Методрекомендацій №5162) протягом 5 р. д. з дня її отримання (пп. 49.11.1 ПКУ).

Але, оскільки відповідальність за порушення порядку заповнення документів податкової звітності несуть суб'єкти господарювання, цілком зрозумілим є бажання підприємства подати звітність за актуальнішою формою (рекомендованою податківцями для подання звітності за 9 місяців 2015 р.3), хоча відмови у прийнятті воно й не отримало. Ключовим фактором тут є те, що форма податкової декларації повинна містити всі необхідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору. Згідно з пп. 4.10 Методрекомендацій №516, якщо після подання звітності за звітний період платник податків подає нову декларацію за такий період із виправленими показниками до закінчення граничного строку її подання, то штрафи, передбачені п. 50.1 ПКУ, не застосовуються. Така декларація заноситься до бази даних адресата звітності з ознакою «Звітна нова» (якщо це передбачено формою) та «Звітна» (якщо інше не передбачено формою), а надана раніше звітність отримує статус «До відома». Аналогічна норма є і в пп. 4.13.8 Методрекомендацій №516: на кожному наступному документі, надісланому до граничного терміну, проставляється ознака «Звітний новий». Податковий орган визнає оригіналом електронний документ, отриманий останнім до закінчення граничного терміну подання податкової звітності, встановленого для подання звітності у паперовому вигляді (до 09.11.2015 р.). Скільки б не було надіслано декларацій, усім їм буде присвоєно статус «До відома», якщо вони будуть не останньою надісланою звітністю.

1 Згідно із Законом України від 28.12.2014 р. №71-VIII.

2 Методичні рекомендацій щодо приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків в органах ДФС України, затверджені наказом ДПСУ від 14.06.2012 р. №516. У разі подання в електронному вигляді платнику надсилається квитанція.

3 Згідно з вищезгаданим листом №9605/0/99-99-05-03-01-14, підприємства мали можливість подавати звітність як за новою, так і за старою формою.

Отже, зобов'язання з ЄП будуть нараховані не за кожною поданою декларацією, а лише за поданою останньою.

Юлія ВОРОБЙОВА,
експерт з бухгалтерського та податкового обліку

До змісту номеру