• Посилання скопійовано

Суть справи

Невиробничі ОЗ: тонкощі обліку
Невиробничі ОЗ завжди були каменем спотикання під час податкових перевірок: буквально щодо кожного другого об'єкта ОЗ треба доводити виробничий характер.

Роялті нерезиденту
Якщо за ліцензійним договором ліцензіар є нерезидентом, українському платнику податку на прибуток при отриманні дозволу на використання об'єкта права інтелектуальної власності слід звернути увагу на низку моментів, про які коротко нагадаємо.

Питання ремонтів ОЗ
З 2015 року в питанні обліку ремонтів та поліпшень керуємося правилами бухгалтерського обліку. Ключовим тут є критерій збільшення економічних вигід.

Коригуючі рядки декларації
Рядки 8 та 16 є коригуючими рядками декларації, де фіксується збільшення/зменшення ПЗ та ПК з ПДВ. Алгоритм заповнення тих рядків, що заповнюються на підставі Д1, ми розглядали в «ДК» №46/2015, а зараз поговоримо про те, як заповнювати ті складові рядків 8 та 16, що не мають ув'язки на Д1.

Нова декларація фізособи
Наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 затверджено нову форму декларації про майновий стан і доходи — декларації з ПДФО, що подається підприємцями на загальній системі оподаткування, самозайнятими особами та звичайними фізособами (останніми — у визначених випадках). Крім того, затверджено Інструкцію щодо заповнення такої декларації (далі — Інструкція). Розгляньмо цю декларацію та основні нововведення щодо її заповнення, у деяких випадках порівнюючи нову форму декларації з попередньою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. №793.

Відпусткові демобілізованому
На підприємстві є працівник, який був мобілізований 12 місяців, і за ним зберігалися місце роботи і середній заробіток. Він демобілізувався, вийшов на роботу і того самого дня подав заяву на відпустку. Як розрахувати йому відпусткові?

Ідентифікація КО та облік нарахованих відсотків
Наше підприємство взяло позику в розмірі 64 млн грн під 22% річних у компанії з управління активами. Статутний капітал нашого підприємства становить 1 тис. грн.
Чи підпадає така операція під трансфертне ціноутворення і як обліковувати нараховані відсотки: у складі фінансових витрат у повному розмірі?

Виплати при звільненні
У день звільнення працівника підприємство зобов'язане провести з ним усі розрахунки. Та звільнення бувають з різних підстав, регламентованих КЗпП, відповідно, і виплати є кількох видів. Розгляньмо варіанти можливих виплат, що їх має здійснити підприємство працівникові у разі припинення трудових відносин.

Повторні перевірки — підстави витлумачив суд
Після планової перевірки податкова надіслала запит про надання документів щодо кількох контрагентів. Ми не відреагували на запит, адже ці юрособи за періодом діяльності потрапили до періоду планової перевірки. І хоча ці контрагенти до акта не потрапили, ми все-таки не допустили до перевірки з підстав пп. 78.1.1 ПКУ (податкова посилалася на отримання нової інформації, про яку під час планової їм не було відомо). Чи правомірні дії керівника підприємства?

Абонементи до спортзалу
Спорт — це здоров'я, а роботодавець зацікавлений у тому, щоб його працівники не хворіли. Спробуймо прорахувати, які затрати можуть очікувати роботодавця при оплаті спортзалу для своїх працівників. Які можна запропонувати варіанти оформлення в обліку?

Купівля з посередником: особливості ЗЕД
Часто, щоб укласти угоду, зокрема з іноземними партерами, з найбільшою для себе вигодою, суб'єкти господарювання вдаються до послуг посередників. При цьому швидкість та економічна корисність укладених угод зазвичай компенсують витрати на комісійну винагороду. Розгляньмо посередницький договір комісії на придбання майна (товарів) для резидента-комітента (юрособа, платник ПДВ), якому послуги посередника-комісіонера надає нерезидент.

Звіт з ЄП подано за різними формами
Відправили податкову декларацію платника ЄП III групи за 9 місяців на старому бланку. Звіт прийняли. Відправили «нову звітну» на новому бланку — також прийняли. Чи немає ризику, що ПЗ нарахують двічі?

Як підтвердити скасування ППР
Після перевірки ми оскаржили податкове повідомлення-рішення спочатку до обласної, а відтак — до центральної ДФС. Коли отримали рішення, воно було прострочене на два дні. Через надання фіскальним органом відповіді з простроченням строків скарга вважається задоволеною. Проте жодних повідомлень щодо скасування оскаржуваного рішення фіскальний орган нам не надав. Чи треба якимось чином вимагати підтвердження про скасування рішення ДПІ? ДПІ має надіслати нам листа чи ми повинні йти до суду?

До змісту номеру