• Посилання скопійовано

ПДВ і постачання ПЗ

У листі ДФСУ від 27.05.2015 р. №11175/6/99-99-19-03-02-15 (див. «ДК» №30/2015) розглянуто справляння ПДВ з операцій з надання права на використання програмного забезпечення (далі — ПЗ) на умовах ліцензійного договору.

У коментованому листі податковий орган звертає увагу, що для правильного оподаткування ПДВ у такому договорі важливо визначити:

— вид ліцензії;

— сферу використання об'єкта права інтелектуальної власності (конкретизувати права, що надаються за договором, способи використання ПЗ).

Зазначимо, що, з одного боку, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року від ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції на митній території України (п. 26-1 підр. 2 р. ХХ ПКУ). До програмної продукції з метою звільнення від ПДВ належать:

— результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

— криптографічні засоби захисту інформації.

З іншого боку, не є об'єктом оподаткування ПДВ, зокрема, виплати роялті у грошовій формі (пп. 196.1.6 ПКУ). Визначення терміна «роялті», яке змінено з 01.01.2015 р., наводиться у пп. 14.1.225 ПКУ, як і перелік операцій, за якими отримані платежі не вважаються роялті.

Для правильного оподаткування ПДВ за кожною отриманою оплатою платник повинен проаналізувати інформацію, визначену у ліцензійному договорі.

Якщо в ліцензійному договорі визначено, що комп'ютерна програма придбавається:

кінцевим споживачем (умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання);

— у користування, володіння та/або розпорядження покупця, при цьому особа-покупець отримує право продати або здійснити відчуження в інший спосіб, —

такі платежі не вважаються роялті. І в цьому випадку постачання ПЗ тимчасово звільняється від ПДВ. Отже, ліцензіар повинен сформувати ПН і зареєструвати її в ЄРПН. У розділі III ПН та графі 12 робиться позначка «Без ПДВ», з обов'язковим посиланням на п. 26-1 підр. 2 р. ХХ ПКУ. Така операція підлягає відображенню в рядку 5 декларації з ПДВ, з поданням додатка Д6 із заповненою таблицею 3.

Якщо в ліцензійному договорі визначено, що надається право на користування комп'ютерною програмою, за відсутності можливості для користувача у подальшому продати або відчужити в інший спосіб, та умови використання не обмежені функціональним призначенням такої програми, а її відтворення не обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання, такі платежі є роялті. У цьому разі операція не є об'єктом оподаткування ПДВ. Отже, ліцензіар не повинен формувати та реєструвати ПН, але відобразити таку операцію у декларації з ПДВ потрібно — у рядку 3 з поданням додатка Д6 із заповненою таблицею 1.

Приклад 1 Від покупця отримано винагороду за індивідуальну розробку ПЗ для автоматизації бізнес-процесів замовника. Умовами ліцензійного договору передбачено надання права на використання ПЗ з можливістю продажу (передано права власності на ПЗ). Розробник постачає ПЗ, і таку операцію звільнено від оподаткування ПДВ.

Приклад 2 Умовами ліцензійного договору передбачене право на використання ПЗ, можливості продати ПЗ у користувача немає. При здійсненні додаткових платежів користувачеві надаються додаткові функціональні призначення. Умови використання ПЗ не обмежені його функціональним призначенням, а його відтворення не обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання. У цьому випадку отримані платежі за таке користування (у т. ч. додаткові) є роялті і така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру