• Посилання скопійовано

Що нового

Як формуватимуть план-графік документальних планових перевірок

! Платникам податків

Мінфін наказом затвердив Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Згідно із Постановою, до плану-графіка відбираються платники податків відповідно до вимог ст. 77 Податкового кодексу.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний.

Так, платники податків із незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше ніж раз на 3 календарні роки, середнім — не частіше ніж раз на 2 календарні роки, високим — не частіше одного разу на календарний рік.

Також враховуються вимоги п. 102.1 ст. 102 розд. II ПКУ щодо граничних термінів визначення податкового зобов'язання платника податків.

Наказ Міністерства фінансів України від 02.06.2015 р. №524 набере чинності з 28.07.2015 р.


До ЄСВ платників, які ведуть діяльність з 2015 р., понижуючий коефіцієнт не застосовується

! Платникам ЄСВ

ДФСУ нагадала, що Законом №219, який набрав чинності з 13 березня 2015 року, можливість застосувати понижуючий коефіцієнт надано платникам за одночасного виконання таких умов:

— база нарахування ЄСВ у розрахунку на одну застраховану особу у звітному місяці збільшилася на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік у розрахунку на одну застраховану особу;

— після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу у звітному місяці становитиме не менше ніж один середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;

— кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховано виплати, не перевищує 200% середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік.

При розрахунку коефіцієнта показники за 2014 рік визначаються на підставі звітності платника єдиного внеску. Таким чином, платникам ЄСВ для розрахунку понижуючого коефіцієнта необхідно здійснювати порівняння із середньомісячними показниками за 2014 рік. Застосовувати понижуючий коефіцієнт зможуть лише платники, які вели фінансово-господарську діяльність і нараховували заробітну плату у 2014 році (незалежно від кількості місяців).

Таким чином, у платників єдиного внеску, які почали фінансово-господарську діяльність з 2015 року, показників 2014 року для розрахунку коефіцієнта немає, тому до розміру єдиного внеску такими платниками не застосовується понижуючий коефіцієнт.

Лист ДФСУ від 08.05.2015 р. №4348/М/99-99-17-03-01-14


Затверджено форму відомостей для розрахунку транспортного податку

! Платникам транспортного податку

Наказом Мінфіну затверджено форму відомостей, необхідних для розрахунку транспортного податку за місцем реєстрації об'єкта оподаткування (форма Л). Форма містить інформацію щодо:

— власника легкового автомобiля — фiзичної особи;

— власника легкового автомобiля — юридичної особи;

— зареєстрованих та/або знятих з реєстрацiї легкових автомобiлiв.

Наказ Міністерства фінансів України від 16.06.2015 р. №563 набере чинності з 28.07.2015 р.


ДФС про декларування доходу підприємця-турагента

! Турагентам — підприємцям на ЄП

ДФСУ повідомила, що доходом фізособи-підприємця — платника єдиного податку (турагента), який надає послуги за агентським договором, є розмір отриманої винагороди.

Також зазначено, що у книзі доходів та витрат відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності з сумарним підсумком за місяць, квартал, рік.

Записи у книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

ДФС у м. Києві від 06.05.2015 р. №1313/К/26-15-17-04-14


Як розраховується стаж для оплати тимчасової непрацездатності?

! Роботодавцям

ФСС з ТВП зазначив, що неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою від мінімального страхового внеску.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:

ТП = Св х В,

де ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

Св — сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Застраховані особи, у яких протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку страховий стаж становить менше 6 місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності в розмірі, обчисленому виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної зарплати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Ця норма застосовується щодо страхових випадків, що настали в застрахованих осіб після 01.01.2015 р., у вигляді обмеження допомоги, обрахованої на загальних підставах, якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа не мала сумарно у 12-місячному періоді, перед страховим випадком, шестимісячного страхового стажу.

Лист ФСС з ТВП від 05.06.2015 р. №5.2-32-946


З наступного року діятиме новий порядок повірки побутових лічильників

! Надавачам і споживачам комунальних послуг

КМУ затвердив Порядок, який визначає процедуру подання засобів вимірювальної техніки, що є власністю фізичних осіб, на періодичну повірку, обслуговування та ремонт.

Дія Порядку поширюється на суб'єктів господарювання, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, а також споживачів відповідних послуг — фізосіб, у власності яких перебувають засоби вимірювальної техніки.

Засіб вимірювальної техніки повинен подаватися на ремонт у місячний строк з дати отримання відомостей про необхідність його ремонту.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок виконавців.

Виконавець не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення періодичної повірки засобу вимірювальної техніки або протягом 3 робочих днів з дня отримання відомостей про необхідність його ремонту інформує про це споживача шляхом надсилання повідомлення рекомендованим листом із повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем.

Споживач забезпечує у зазначений у повідомленні строк доступ представника виконавця до засобу вимірювальної техніки.

У разі неможливості споживача у зазначений строк забезпечити доступ представника виконавця до засобу вимірювальної техніки для проведення його періодичної повірки споживач не пізніше ніж за 10 календарних днів до настання такого строку інформує про це виконавця шляхом надсилання рекомендованого листа з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання виконавцем відповідної інформації.

Інший строк доступу до засобу вимірювальної техніки споживач та виконавець узгоджують, зокрема, шляхом обміну листами.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 р. №474 набере чинності з 01.01.2016 р.


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГД, що застосовують РРО

ДФСУ затвердила Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Державний реєстр містить перелік РРО, які дозволені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена.

Наказ ДФСУ від 09.07.2015 р. №485


Додаткові гарантії у працевлаштуванні батькам дитини до 6 років

! Батькам дітей до 6 років

Президент підписав Закон «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню батькам та особам, які їх замінюють, які мають на утриманні дитину віком до шести років».

Законом встановлюється, що до категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать, зокрема, один із батьків або особа, яка їх замінює і має на утриманні дитину (дітей) (раніше — дітей) віком до 6 років.

Закон України від 17.06.2015 р. №534-VІІІ чинний з 10.07.2015 р.


Затверджено порядок обміну інформацією між Мінфіном та ДФС

! Платникам податків

Мінфін затвердив Порядок обміну податковою інформацією між Міністерством фінансів України та Державною фіскальною службою України.

Так, ДФС надає Мінфіну, зокрема, таку інформацію:

1) податкову звітність (крім додатка 5 до декларації з ПДВ);

2) інформацію щодо податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до декларації з ПДВ);

3) облікові дані платників податків;

4) дані про надані відстрочки;

5) таблицю відповідності кодів для формування звітів;

6) розрахунки платників з бюджетом;

7) реєстр платників податку на додану вартість;

8) еталонні довідники та класифікатори;

9) результати контрольно-перевірочної роботи;

10) інформацію про доходи фізичних осіб (на підставі форми №1ДФ);

11) інформацію про кількість фізичних осіб, що скористалися пільгою (на підставі форми №1ДФ);

12) інформацію про стан відшкодування податку на додану вартість та залишки невідшкодованих сум;

13) інформацію про суми фактичних надходжень податків і зборів, платежів до бюджетів;

14) інформацію про податковий борг та суми списаного податкового боргу;

15) інформацію про відшкодування податку на додану вартість.

Одержання, використання і зберігання такої інформації здійснюються з дотриманням вимог відповідних нормативно-правових актів із захисту інформації.

Наказ Міністерства фінансів України від 27.04.2015 р. №464 чинний з 09.06.2015 р.


Абонентів переводитимуть на інші тарифи лише за їхньою згодою

! Усім

НКРЗІ затвердила зміни до Порядку реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору в письмовій формі.

Згідно зі змінами, під час реєстрації абонента в оператора, провайдера телекомунікацій забороняється без згоди абонента змінювати умови укладеного між ними договору про надання телекомунікаційних послуг, у тому числі змінювати умови надання телекомунікаційних послуг, скорочувати чи змінювати їх перелік, тарифи, тарифні плани на послуги, умови і порядок оплати послуг, перетворювати внесені на особовий рахунок абонента кошти в бонуси, бали тощо.

Рішення НКРЗІ від 12.05.2015 р. №258 чинне з 19.06.2015 р.


Затверджено новий порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами

! Особам, які здійснюють операції з товарами

Мінфін затвердив новий Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами.

Установлено, що особи, які до набрання чинності цим наказом були взяті на облік як особи, які здійснюють операції з товарами, продовжують обліковуватись як особи, які здійснюють операції з товарами, і не підлягають повторному взяттю на такий облік.

Дійсні на дату набрання чинності цим наказом картки обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, застосовуються як витяги із реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, до внесення змін до такого реєстру щодо відомостей, які зазначені у картці обліку осіб, чи отримання витягу із реєстру.

Цей Порядок визначає вимоги щодо процедур обліку Державною фіскальною службою України та митницями ДФС осіб, які здійснюють операції з товарами, а саме:

— взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами;

— присвоєння облікових номерів особам, які здійснюють операції з товарами;

— унесення змін до облікових даних осіб, які здійснюють операції з товарами;

— зняття з обліку осіб, які здійснюють операції з товарами;

— установлення форм заяв та документів з питань обліку осіб, які здійснюють операції з товарами.

Узяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, проводиться одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці:

1) за зверненням таких осіб, у тому числі засобами електронного зв'язку, до відповідних підрозділів митниць;

2) при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими відповідно до ПКУ та інших актів законодавства України покладено на митниці ДФС.

Особа, яка здійснює операції з товарами (або її представник, повноваження якого підтверджені довіреністю або письмовим договором між ним та особою, яку він представляє), для взяття на облік подає заяву про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами, за формою №1-ЗЕД, наведеною в додатку 1 до цього Порядку;

Заява подається в паперовому вигляді безпосередньо до відповідного підрозділу митниці або засобами електронного зв'язку на адресу Інформаційного порталу ДФС, з використанням надійних засобів ЕЦП з посиленими сертифікатами відкритих ключів.

Заяви, подані засобами електронного зв'язку, опрацьовуються автоматично засобами ЄАІС.

За бажанням особи, яка здійснює операції з товарами, разом із заявою в паперовому вигляді особа може подати її електронну копію без застосування ЕЦП.

Зняття з обліку особи, яка здійснює операції з товарами, проводиться відповідним підрозділом митниці за місцезнаходженням (місцем проживання) особи шляхом унесення відповідного запису до реєстру та анулювання облікового номера особи, яка здійснює операції з товарами.

Наказ Мінфіну від 15.06.2015 р. №552
набере чинності з дня опублікування
(станом на 21.07.2015 р. не опублікований)


Індексація зарплати: роз'яснено окремі нюанси

! Роботодавцям

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо індексації заробітної плати та повідомило.

1. У разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно до відпрацьованого часу.

2. Доплати, які не мають разового характеру і передбачені чинним законодавством, є об'єктами індексації, зокрема доплата за класне керівництво, і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця.

3. Місяць, у якому відбувається підвищення грошових доходів працівників, зокрема у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього працівника, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

4. Чинним законодавством не передбачено черговості виплат сум індексації, надбавок та премій, що виплачуються у межах фонду оплати праці.

Лист Мінсоцполітики від 14.05.2015 р. №2436/1/10-15/10


Затверджено нову форму декларації з плати за землю

! Платникам плати за землю

Міністерство фінансів затвердило нову форму податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Наказ Мінфіну від 16.06.2015 р. №560
набере чинності з дня опублікування
(станом на 21.07.2015 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру