• Посилання скопійовано

Суть справи

2173А проти 2960
Тестовий період СЕА, здається, був тестовим винятково для бізнесу. Ні податківці на місцях, ні відповідальні за повномасштабне впровадження СЕА на вищих рівнях жодним чином не вирішили й десятої частини тих проблем, з якими стикнувся бізнес.

ПДВ і постачання ПЗ
У листі ДФСУ від 27.05.2015 р. №11175/6/99-99-19-03-02-15 (див. «ДК» №30/2015) розглянуто справляння ПДВ з операцій з надання права на використання програмного забезпечення (далі — ПЗ) на умовах ліцензійного договору.

Трансфертне ціноутворення: знову зміни
Законопроектом №1861 до норм, що регулюють питання трансфертного ціноутворення, внесено низку суттєвих змін. Нововведення набирають чинності вже з дня, наступного за днем його офіційного опублікування, тому радимо не зволікати з їх опрацюванням, адже операції 2015 року здійснюватимуться на підставі та з урахуванням оновлених норм.

Спроби зменшити тиск на бізнес
17 липня 2015 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків». Як випливає з назви, мета є досить благородною. Проаналізуймо основні нововведення у питанні ППР, податкових перевірок та штрафних санкцій.

Чи зменшиться податковий тиск?
17.07.2015 р. ВРУ прийняла закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків)». Назва закону вселяє надію — а як насправді?

АгроПДВ: липень-2015
Оподаткування можна порівняти зі стрижкою вовни у овець. Ви їх стрижете, а вони від стрижки до стрижки покриваються новою вовною. Але шкуру зняти можна лише один раз.

Нові книги та декларація платників ЄП
Наказами від 19.06.2015 р. №578 та №579 Мінфін затвердив нові форми книг обліку доходів, книг обліку доходів і витрат та нові форми податкових декларацій для платників єдиного податку — фізосіб. Кардинальних змін немає, проте є нові нюанси.

Працюємо без прибутку
Законопроектом №2049, що був прийнятий парламентом як закон 17 липня 2015 року, визначено низку регулятивних норм діяльності неприбуткових організацій та сплати авансових внесків підприємствами, які в одному з кварталів звітного періоду мають збиток чи нульовий фінрезультат. Розгляньмо, у чому полягають особливості нововведень щодо їх обліку.

Валютний контроль у «замороженому» банку
Запровадження тимчасової адміністрації у банку означає для клієнтів ризик неможливості розпоряджатися коштами на власних рахунках. У разі валютних операцій додається ще й ризик недотримання строків розрахунків в інвалюті. З'ясуймо, як діє валютний контроль у неплатоспроможному банку.

Фінансова допомога-2015
Отримання і повернення фінансової допомоги є найгострішими питаннями у платників податку на прибуток у 2014 р. У 2015 р. правила обліку такої поворотної фіндопомоги змінилися. Розгляньмо на прикладах практичних ситуацій, як саме платники податку на прибуток обліковують фіндопомогу у 2015 р.

Декларація з ПДВ: запитання і відповіді
Зміни до ПКУ, пов'язані з електронним адмініструванням ПДВ, є однією з тем, які нині непокоять бухгалтерів найбільше. Як впливають ці зміни на показники звітності з ПДВ? Надамо відповіді на запитання наших передплатників, що вони їх ставлять найчастіше.

Неповний робочий час у 2014 р. і коефіцієнт ЄСВ у 2015 р.
Якщо у 2014 р. працівники підприємства працювали на умовах неповного робочого часу (на 0,5 ставки), а в 2015 р. їх переводять на повний робочий час (повну ставку), внаслідок чого середня зарплата, що припадає на одного працівника, зростає, але посадовий оклад залишається незмінним, чи має підприємство право, за дотримання інших умов, застосовувати понижуючий коефіцієнт з ЄСВ?

До змісту номеру