• Посилання скопійовано

Нові книги та декларація платників ЄП

Наказами від 19.06.2015 р. №578 та №579 Мінфін затвердив нові форми книг обліку доходів, книг обліку доходів і витрат та нові форми податкових декларацій для платників єдиного податку — фізосіб1. Кардинальних змін немає, проте є нові нюанси.

Книги обліку платників ЄП

Нарешті підприємцям на єдиному податку, як і підприємцям на загальній системі оподаткування, дозволено вести книги в електронній формі. Це не обов'язок, а право платника єдиного податку. Але оскільки досі зазначені книги велися винятково у паперовому вигляді і підлягали обов'язковій реєстрації у ДПІ, то наявність і ведення цих книг в електронному варіанті теж контролюється податківцями. Для цього потрібно мати (або укласти) договір про визнання електронних документів з ДПІ за основним місцем обліку та отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів.

1 Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 також затверджено форми податкових декларацій платників єдиного податку 3-ї групи (юридичні особи) та 4-ї групи (сільськогосподарські товаровиробники).

Приймаючи таке рішення, потрібно сформувати та надіслати до ДПІ за місцем обліку заяву про обрання способу ведення Книги в електронній формі. Отже, у програмному забезпеченні з формування податкової звітності мають бути відповідні оновлення (наразі їх ще немає). Після подання заяви протягом 3-х робочих днів платник єдиного податку отримує повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням її реєстраційного номера та дати її реєстрації. І лише після отримання такого повідомлення підприємець має право почати вести Книгу в електронній формі.

Зауважимо, що книги, які підприємці ведуть нині (зареєстровані до набрання чинності коментованим наказом), діють до їх закінчення. Це означає, що реєструвати нові книги до закінчення попередніх не треба.

Звісно, простіше вести книги саме в електронному вигляді (якщо підприємець має такі технічні можливості). Зокрема, виправлення простіше вносити до електронної Книги, аніж до паперової. У паперовій Книзі кожне виправлення здійснюється шляхом внесення нового запису (з відображенням від'ємного або додатного значення), який засвідчується підписом платника податку. В електронному вигляді у Книзі допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається помилкове значення.

Дані книг тепер заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку. Як і раніше, термін зберігання Книги — 3 роки після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дохід від провадження господарської діяльності відображається наростаючим підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формі. У книгах обліку доходів і витрат для платників ЄП, які зареєстровані платниками ПДВ, виконуються записи про витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачену заробітну плату, сплачений єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

Звертаємо увагу на нові вимоги до заповнення деяких рядків книг:

— у графі 2 (отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги) зазначається окремо сума у готівковій та безготівковій формах. Наприклад, якщо протягом дня підприємець отримав виручку готівкою 1000 грн та на поточний рахунок 2000 грн, датою отримання доходу у графі 2 буде відображено два рядки, залежно від способу отримання виручки;

— у графах 7 — 8 Книги обліку доходів або 8 — 9 розділу І Книги обліку доходів і витрат відображаються вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15%1. За новими вимогами у графі про вид доходу тепер слід зазначити цифру від 1 до 5, яка відповідає виду доходу, визначеного у п. 293.4 ПКУ. Наприклад, платник єдиного податку здійснив бартерну операцію. Розрахунки згідно з п. 291.6 ПКУ проводяться винятково у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). З огляду на таке порушення підприємець оподатковує такий дохід за ставкою 15%, а у відповідній графі Книги зазначає цифру 3, яка відповідає виду доходу, визначеному у пп. 3 п. 293.4 ПКУ.

Зауважимо, що у Книзі обліку доходів, яку ведуть неплатники ПДВ, вилучено графу 6, і це логічно. Адже за п. 292.3 ПКУ сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, включається до доходу тільки платниками єдиного податку 3-ї групи, які є платниками ПДВ.

Декларації платників ЄП

Нарешті платники єдиного податку дочекались і нових форм податкових декларацій. У формах звітності враховано всі зміни, пов'язані з реформою спрощеної системи з 01.01.2015 р. (зокрема, щодо ставок податку). Як і раніше, відповідно до п. 49.3 ПКУ, декларація платника єдиного податку подається за вибором платника податку в один із таких способів:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою на паперовому носії;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

— в електронній формі.

За нормою п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій, які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій, які діяли до такого визначення. Якщо дотримуватися тільки зазначеної норми, платники єдиного податку 3-ї групи2 вперше повинні подавати декларацію єдиного податку за новою формою за рік. Хоча зовсім не здивує, якщо ДФСУ рекомендуватиме подавати нові форми починаючи з дати набрання чинності наказом, яким затверджено нові форми звітності. Наказ Мінфіну №578 набирає чинності з дня його офіційного опублікування3. Отже, не виключено, що подавати такі декларації доведеться вже за три квартали 2015 року.

1 У графах 7 та 8 відображаються суми доходу, пов'язані з певними порушеннями, перелік яких установлено п. 293.4 ПКУ.

2 У платників єдиного податку 3-ї групи звітним періодом є квартал. Звітують протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Останній день подання декларації з єдиного податку за півріччя — 10.08.2015 р.

3 «Офіційний вісник України» від 28.07.2015 р. №57.

Декларація платника єдиного податку — фізособи складається з шести розділів. Розділи II, III, IV заповнюють залежно від обраної групи єдиного податку. Тобто з цих розділів має бути заповнено лише один. У розділі V відображають результати господарської діяльності платника єдиного податку — фізособи. Цей розділ, принаймні рядок 08, повинні заповнювати всі без винятку підприємці, які отримували у звітному періоді оподатковуваний дохід. Розділ VI (у формі технічна помилка — зазначено VII) заповнюють у разі самостійного виправлення помилок.

Декларація платника єдиного податку, як і раніше, складається наростаючим підсумком за рік. Проте, увага, заповнюється у гривнях з двома десятковими знаками після коми. Зауважимо, що нові форми податкової декларації платника єдиного податку, порівняно з попередніми, спростили. У затверджених формах менше рядків, проте все достатньо зрозуміло.

Щодо нових форм декларацій для платника єдиного податку 3-ї групи (юридичної особи) та платника єдиного податку 4-ї групи (сільськогосподарських товаровиробників) слід також врахувати встановлені звітні періоди.

Платники єдиного податку — юрособи, як і платники єдиного податку — фізособи 3-ї групи, звітують поквартально. Тому, враховуючи зазначену вище норму п. 46.6 ПКУ, вперше за новою формою їм доведеться звітувати за рік. Але, знову ж таки, пропонуємо дочекатися роз'яснень з цього приводу від податкових органів.

Платники єдиного податку 4-ї групи відповідно до пп. 295.9.1 ПКУ самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають декларацію на поточний рік. Тому за новою формою сільськогосподарським товаровиробникам доведеться звітувати у 2016 році (про нову форму декларації читайте у наступних номерах «Дебету-Кредиту»).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру