• Посилання скопійовано

Вартісний критерій і залишки ОЗ

На балансі підприємства є декілька ОЗ із первісною вартістю до 1000 грн, введених в експлуатацію до того, як у бухгалтерському обліку підприємства було самостійно встановлено вартісний критерій визнання активу ОЗ. Перевіряльники з КРУ, посилаючись на те, що на поточну дату вартісний критерій ОЗ за обліковою політикою нашого підприємства (у бухгалтерському обліку) дорівнює 1000 грн, вимагають, щоб на рахунку 10 були ОЗ первісною вартістю від 1000 грн і вище, незалежно від того, коли ці ОЗ отримувалися та вводилися в експлуатацію. Кажуть, під час інвентаризації потрібно такі (до 1000 грн) ОЗ виявляти і переводити у МНМА. Наскільки це є правомірним?

Ні, на наш погляд, така вимога перевіряльних органів не є правомірною.

Щодо вартісного критерію визначення, чи є актив ОЗ, зазначимо таке. Чіткий вартісний критерій належності до основних засобів встановлено тільки у податковому обліку пп. 14.1.138 і п. 14 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ (2500 грн у 2012 р. і далі, 1000 грн у 2011 р.). У бухгалтерському обліку, чи є актив ОЗ, визначається виходячи з визначення, затвердженого п. 4 П(С)БО 71: «Основні засоби — матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік)».

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. №92.

Як бачимо, вартісний критерій у бухгалтерському обліку не відіграє жодної ролі. Проте згідно з пп. 5.2.7 П(С)БО 7 підприємство має право встановлювати вартісний критерій того, який з активів є МНМА, а який, відповідно, ОЗ. У вашому випадку ви такий критерій встановили, і на поточну дату він становить 1000 грн.

Але як же бути з тими ОЗ, які були визнані такими до встановлення такого вартісного критерію у бухгалтерському обліку? Чи потрібно їх переводити до МНМА, якщо їх первісна вартість є нижчою від встановленої межі у 1000 грн? Зрозуміло, що ні. Адже така межа встановлена з певної дати (наприклад, з 01.01.2012 р.) і не поширюється на визнання активу ОЗ при введенні його в експлуатацію до цієї дати.

Нашу точку зору підтримує і Мінфін України у листі від 14.05.2012 р. №31-08410-07-25/12004: «У зв'язку зі зміною вартісних ознак зміни у бухгалтерському обліку щодо основних засобів, зарахованих на баланс, не проводяться».

Проводячи інвентаризацію основних засобів, ви, зрозуміло, перевіряєте не лише відповідність ОЗв в обліку та в наявності, а й обгрунтованість віднесення тих чи інших активів до складу ОЗ. Проте, якщо на вашому підприємстві у бухгалтерському обліку використовується чи використовувався якийсь вартісний критерій визнання активу ОЗ, то для визначення обгрунтованості віднесення тих чи інших активів до складу ОЗ потрібно звіряти їхню первісну вартість із тим вартісним критерієм, що діяв на дату введення в експлуатацію кожного з таких активів окремо.

Насамкінець дамо відповідь на запитання: чи впливає класифікація об'єктів у бухгалтерському обліку на нарахування амортизації у податковому обліку платника податку на прибуток? Ні, адже з метою амортизації необоротних активів у податковому обліку платникам податку на прибуток слід враховувати положення ПКУ, а не П(С)БО.

Отже, встановлення платником податку у бухгалтерському обліку на підставі пп. 5.2.7 П(С)БО 7 вартісних ознак предметів, що входять до складу ОЗ, на рівні, що відрізняється від вартісного критерію, визначеного для основних засобів підпунктом 14.1.138 Кодексу, не впливає на класифікацію об'єкта ОЗ та нарахування його амортизації у податковому обліку.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру