• Посилання скопійовано

Терміни проведення річної інвентаризації

Чи є певні терміни проведення річної інвентаризації? Чи просто вона повинна відбуватися не рідше одного разу на рік? Хочемо розбити проведення річної інвентаризації на чотири місяці — тобто різні рахунки у різні періоди, бо дуже багато роботи, і на проведення інвентаризації у короткі терміни співробітників не вистачає.

Згідно з п. 2 Iнструкції №691 кількість інвентаризацій та їхні терміни на підприємстві встановлює його керівник. При цьому зроблено застереження: крім тих випадків, коли проведення інвентаризації є обов'язковим відповідно до законодавства. Так, річна інвентаризація (інвентаризація, що здійснюється перед складанням річної бухгалтерської звітності), згідно з п. «б» п. 3 Iнструкції №69, належить до інвентаризацій, які проводяться обов'язково.

Чи має право директор встановлювати терміни проведення такої інвентаризації? На наш погляд, так. Оскільки п. «б» п. 3 Iнструкції №69 встановлює граничну дату закінчення такої інвентаризації (перед складанням річної бухгалтерської звітності, крім майна, цінностей, коштів та зобов'язань, інвентаризація яких проводилася не раніше 1 жовтня звітного року), і виходячи з цієї норми можна говорити і про дату початку річної інвентаризації — не раніше 1 жовтня звітного року. Iнші нормативні акти не встановлюють обмежень щодо термінів проведення такої інвентаризації.

Керівник підприємства встановлює і терміни виконання окремих етапів інвентаризації. При цьому можна скористатися роз'ясненнями з листа Мінфіну України від 13.12.2004 р. №31-04200-30-10/22823: «Керівник підприємства, враховуючи особливості утворення сумових розбіжностей, … для більш оперативного розгляду і врегулювання таких розбіжностей встановлює зменшену періодичність проведення інвентаризації певних об'єктів обліку».

З огляду на вищевикладене, на думку автора, керівник підприємства може встановити проведення інвентаризації у самостійно визначені терміни, навіть у декілька етапів, самостійно визначити терміни початку і закінчення кожного з таких етапів, але з урахуванням вимог, установлених п. «б» п. 3 Iнструкції №69. Виходячи з цих вимог, розтягнути обов'язкову річну інвентаризацію на 4 місяці підприємству не вдасться, бо максимальний термін проведення річної інвентаризації — з 1 жовтня звітного року до 31 грудня звітного року (дати складання річної бухгалтерської фінансової звітності).

Зверніть увагу: у п. 2 Iнструкції №69 сказано також, що керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для проведення інвентаризації у «стислі терміни». Визначення того, який саме термін є достатньо стислим для проведення інвентаризації, в Iнструкції №69 немає. На наш погляд, такий термін означає, що інвентаризація має бути проведена у найкоротший можливий для підприємства термін, без необгрунтованих затримок. А керівник підприємства повинен створити умови для того, щоб таких затримок не було. Як установлено п. 11.2 Iнструкції №69, на підприємствах, де через великий обсяг робіт проведення інвентаризації не може бути забезпечене однією комісією, для безпосереднього проведення інвентаризації розпорядчим документом керівника підприємства створюються робочі інвентаризаційні комісії з працівників підприємства, які добре обізнані з об'єктом інвентаризації, цінами та первісним обліком2.

1 Iнструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Мінфіну України від 11.08.94 р. №69.

2 Склад осіб, які можуть увійти до таких комісій або очолити їх, також наведено у п. 11.2 Iнструкції №69.

Якщо тривалість проведення інвентаризації пов'язана з великою кількістю активів та браком робочих рук, керівник може найняти або за трудовим, або за цивільно-правовим договором тимчасових працівників на період проведення інвентаризації.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру