• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни до Порядку реєстрації договорів кредитів, позик в інвалюті

! СГД

НБУ затвердив зміни до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам.

Змінами встановлено, що для реєстрації договорів виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими від нерезидентів кредитами, позиками в інвалюті резидент-постачальник подає до обслуговуючого банку повідомлення про договір на паперовому носії чи у вигляді електронного документа.

У разі надходження від резидента-позичальника до банку повідомлення у вигляді електронного документа замість повідомлення на паперовому носії банк використовує паперову копію відповідного електронного документа.

При здійсненні уповноваженим банком України розрахунків з платіжними організаціями міжнародних платіжних систем відповідно до умов договорів, зареєстрованих НБУ, довідка податкового органу не подається.

Постанова Нацбанку від 29.10.2012 р. №450 чинна з 09.11.2012 р.


Зміни до Порядку проведення державного експортного контролю

! Експортерам товарів подвійного призначення

КМУ вніс зміни до Положення про порядок проведення експертизи в галузі державного експортного контролю.

Змінами передбачено, що для проведення попередньої експертизи товарів, міжнародні передачі яких підлягають державному експортному контролю, суб'єкт повинен надати до Держекспортконтролю замість виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців і засвідчених нотаріально копій статуту, установчого договору тільки засвідчені копії статуту, установчого договору.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 р. №1027 чинна з 13.11.2012 р.


Нові розміри мінімальних роздрібних цін на окремі види алкоголю

! Торговцям алкоголем

КМУ установив нові розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв.

Згідно з Постановою підвищення відбудеться у два етапи: найближчими днями — на 9,2%, а з 1 березня 2013 року — ще на 5,6%.

Таким чином, мінімальна оптово-відпускна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту до 28 лютого 2013 р. становитиме 96,18 гривні, роздрібна — 142,5.

З 1 березня наступного року оптово-відпускна ціна — 101,6 грн, роздрібна — 150,5 грн.

Мінімальні ціни на вино залишилися на колишньому рівні — 18 - 26 грн за пляшку 0,7 л у роздрібній торгівлі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 р. №1017 набирає чинності з 26.11.2012 р.


Уточнено умови завершення імпортної операції без увезення товару

! Суб'єктам ЗЕД

КМУ уточнив, що імпортна операція резидента без увезення товару на територію України вважається завершеною за наявності однієї з таких умов:

1) зарахування виручки, одержаної від нерезидента, на рахунок резидента в уповноваженому банку в разі продажу нерезиденту товару за межами України;

2) подання документів, що підтверджують використання резидентом товару за межами України, перелік яких визначається НБУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.10.2012 р. №1009 чинна з 07.11.2012 р.


Для розкриття банківської таємниці достатньо й рішення суду

! Банкам

НБУ зазначив, що банки зобов'язані виконувати судові рішення (постанови, ухвали) про розкриття банківської таємниці, що набрали законної сили, та розкривати інформацію в обсязі, визначеному у відповідному рішенні суду, з обов'язковим урахуванням вимог глави 2 Правил щодо порядку оформлення документів, що містять гриф «Банківська таємниця».

З огляду на встановлений порядок ухвалення судових рішень вони в розумінні статті 62 Закону про банки не є вимогою державного органу. Тож за наявності такого рішення суду про розкриття банківської таємниці оформлення додаткових вимог, як це передбачено для державних органів, не потрібно.

Лист НБУ від 05.11.2012 р. №18-312/6489-10411


З 01.01.2013 р. ввезення ліків можливе лише за наявності сертифіката якості

! СГ, які здійснюють оптову торгівлю лікарськими засобами

Держлікслужба зазначила, що в разі відсутності документа, який підтверджує відповідність умов виробництва лікарських засобів вимогам GMP, виданого Держлікслужбою, ввезення в Україну лікарських засобів з 01.01.2013 р. буде неможливим.

Лист Державної служби України з лікарських засобів від 01.11.2012 р. №23050-1.1/3.1/17-12


Дитячі святкові подарунки не повинні оподатковуватися податком на доходи

! Податковим агентам з ПДФО

ДПС роз'яснила, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість подарунків (а також призів переможцям і призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, тобто в 2012 році — 536,50 грн, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Вищезазначені доходи, отримані платниками податків, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ. За ознакою «160» відображається вартість новорічних подарунків у розмірі, що не перевищує 50% мінімальної заробітної плати, і за ознакою «126» — у разі перевищення такої суми.

Лист ДПСУ від 08.10.2012 р. №2972/0/51-12/17-1115


Нові бюджетні рахунки

! Великим платникам податків

Державна податкова служба України повідомляє, що з 12 листопада 2012 року в органах Державної казначейської служби України будуть відкриті нові бюджетні рахунки для зарахування платежів до державного та місцевих бюджетів від великих платників податків.

Зазначені рахунки відкриваються за уніфікованою схемою у зв'язку зі створенням Центрального офісу з обслуговування великих платників податків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2012 р. №42.

На нові бюджетні рахунки починаючи з 12.11.2012 р. повинна здійснюватися сплата податків і зборів усіма платниками, які перебувають на обліку в Центральному офісі з обслуговування великих платників податків та спеціалізованих державних податкових інспекціях по роботі з великими платниками податків (далі — ЦО та СДПI), а не тільки тими, що віднесені до категорії великих платників.

Iнформацію щодо реквізитів зазначених рахунків платникам податків необхідно отримати в органах державної податкової служби за місцем перебування на обліку в ЦО та СДПI.

Департамент взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПС України


Затверджено Порядок складання та розкриття інформації КУА

! Професійним учасникам ринку ЦП

НКЦПФР затвердила Положення про порядок складання та розкриття інформації компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Дія Положення поширюється на компанії та осіб, яким видано ліцензії на право провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами).

Так, інформація подається компанією або особою до НКЦПФР у вигляді електронних документів. А в паперовій формі інформація подається на письмову вимогу уповноваженої особи НКЦПФР.

Склад та опис полів електронної форми файлів фінансової звітності встановлюються окремим наказом голови НКЦПФР.

Місячна інформація щодо фінансового становища подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, у разі створення компанією пайового інвестиційного фонду та/або укладання договору з корпоративним інвестиційним та/або пенсійним фондом та/або страховою компанією. Iнформація за останній місяць кварталу подається у складі квартальної інформації.

Квартальна інформація подається не пізніше останнього числа місяця, наступного за звітним кварталом. Iнформація за IV квартал подається у складі річної інформації.

Річна — до 1 березня року, наступного за звітним.

Рішення НКЦПФР від 02.10.2012 р. №1343
набере чинності з 01.01.2013 р., але не раніше ніж з дня опублікування


Сума індексації у разі відпрацювання неповного робочого часу

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначило, що оскільки сума індексації та її фіксована величина враховуються при розрахунку середньої зарплати, яка обчислюється для надання допомоги з тимчасової непрацездатності та оплати за час відпустки, то у разі відпрацювання працівником неповного робочого часу сума індексації та її фіксована величина мають виплачуватися пропорційно до відпрацьованого робочого часу.

Щодо індексації грошового забезпечення під час відпустки військовослужбовця, то, оскільки військовослужбовцю не розраховується середній заробіток, суми індексації та фіксована її величина мають виплачуватися з розрахунку за місяць.

Лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. №385/10/136-12

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру