• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Проведення інвентаризації директором у разі відсутності інших працівників
Працівника було звільнено за крадіжку. Як відомо, у такому разі слід провести інвентаризацію. Але на підприємстві залишився тільки один штатний працівник — директор. Як у цьому разі провести та оформити інвентаризацію?

Iнвентаризація готової продукції
Підприємство обліковує готову продукцію на рахунку 26 за плановою собівартістю протягом місяця, а наприкінці місяця коригує її до фактичної собівартості. Під час інвентаризації готової продукції в інвентаризаційній відомості відображено суму відхилення — залишок на рахунку 26, який не належить до конкретних одиниць продукції і який не можна співвіднести з відповідними позиціями, зазначеними у відомості. Як правильно оформити суму такого відхилення під час інвентаризації готової продукції?

Списання зіпсованого товару на підставі інвентаризації
Підприємство торгує товарами хімічної промисловості (фарба, розчинник тощо). Ці товари не є морозотривкими, тому є втрати (зниження якості, закінчення строку придатності тощо). Підприємство провело інвентаризацію, на підставі наказу та акта товар треба списати. Як цю операцію відобразити в обліку? Чи нараховувати ПЗ з ПДВ?

Списання пошкодженого товару
Під час транспортування пошкодилася тара (тріснув пакет), своєчасно це виявлено не було, а виявлено під час інвентаризації. Винні особи не встановлені, і було прийнято рішення про списання товару. Як правильно списати зіпсований товар, які документи треба оформляти?

До змісту номеру