• Посилання скопійовано

Інвентаризація, якщо бракує працівників

Проводити інвентаризацію повинні всі підприємства, навіть ті, де 1 — 2 працівники. Але як тоді створити повноцінну інвентаризаційну комісію?

Згідно з п. 11.1 Iнструкції №691, постійно діюча інвентаризаційна комісія складається з керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, а очолює її керівник підприємства або його заступник.

На жаль, Iнструкція №69 не дає відповіді, що робити, якщо на підприємстві, наприклад, лише один директор або директор та бухгалтер. Чи можна сформувати інвентаризаційну комісію лише з них? На думку автора, можна: адже чинним законодавством не передбачено жодних обмежень щодо кількості членів комісії. А отже, у комісії може бути й одна особа, наприклад директор. Нормативні акти формувати таку одноособову комісію не забороняють, а що не заборонено, то дозволено. Крім того, згідно з абз. 5 ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік2 вести бухгалтерський облік та складати звітність на підприємстві можуть самостійно безпосередньо власник або керівник підприємства. Але така форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та у бюджетних установах.

Кому така схема організації одноособової інвентаризаційної комісії не до душі, можуть залучити третіх осіб. Закон про бухоблік дозволяє залучати третіх осіб для ведення бухобліку та, зокрема, інвентаризації (яка й покликана підтвердити правильність та достовірність даних бухгалтерського обліку та звітності). Крім того, жодних заборон так діяти в Iнструкції №69 немає. Тут пропонуємо три варіанти.

1. Згідно з абз. 3 ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, для забезпечення ведення бухобліку підприємство може користуватися послугами спеціаліста з бухобліку, зареєстрованого як підприємець. Тож на період проведення інвентаризації можна найняти 1 — 2 бухгалтерів-підприємців, які швидко та професійно допоможуть провести інвентаризацію.

2. Не слід забувати, що для ведення бухобліку можна укласти договір з аудиторською фірмою (абз. 4 ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік). Залучити аудиторську фірму можна не лише на постійній основі, а й спеціально для проведення інвентаризації.

3. Ніхто не забороняє укласти цивільно-правовий договір зі звичайними бухгалтерами, аудиторами чи іншими фізичними особами для ведення бухобліку, зокрема проведення інвентаризації.

Тож варіантів багато — вибирати вам.

Щодо податкового обліку витрат на залучення третіх осіб для проведення інвентаризації, то такі затрати потраплять до податкових витрат як адміністративні витрати, пов'язані з виплатою винагороди за консультаційні, інформаційні, аудиторські та інші послуги, що отримані для забезпечення господарської діяльності (абз. «г» пп. 138.10.2 ПКУ). Такі витрати показують у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку, а саме у періоді їх понесення (п. 138.5 ПКУ). Щоправда, податкові витрати будуть за умови наявності підтвердних документів, а саме договору та актів виконаних робіт (наданих послуг) (п. 138.2 ПКУ). У декларації з податку на прибуток3 витрати, які потрапляють до адмінвитрат у податковому обліку, показують у рядку 06.1 «Адміністративні витрати» основної частини декларації. Якщо послуги з бухобліку надавала звичайна фізособа (не приватний підприємець), то з виплаченого доходу не забудьте сплатити податок з доходів та ЄСВ.

1 Iнструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Мінфіну України від 11.08.94 р. №69.

2 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

3 Податкова декларація з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру