• Посилання скопійовано

Щодо надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах із страхувальником-роботодавцем, стосовно якого порушено провадження у справі про банкрутство

Лист Мінсоцполітики від 24.06.2011 р. №525/0/15-11/18

Щодо надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах із страхувальником-роботодавцем, стосовно якого порушено провадження у справі про банкрутство

Суттєво. Щоб отримати фінансування для надання матзабезпечення найманим працівникам, підприємствам, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, необхідно відкрити окремий рахунок, який може використовуватися виключно для надання матзабезпечення за рахунок коштів ФСС з ТВП.

! Страхувальникам та застрахованим у ФСС з ТВП

Міністерство соціальної політики розглянуло лист Національного банку України та повідомляє.

У зв'язку із неоднозначним тлумаченням законодавства під час підготовки Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності проекту Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду залишилося неврегульованим питання надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах із страхувальником-роботодавцем, стосовно якого порушено провадження у справі про банкрутство (працівники підприємств-банкрутів не отримували допомогу по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах через відсутність порядку її виплати).

З метою врегулювання зазначеного питання передбачається внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» щодо вилучення із Закону норм стосовно встановлення особливого порядку надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах зі страхувальником-роботодавцем, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство (виключення абзацу шостого частини 2 статті 21 Закону).

До законодавчого врегулювання питання з метою надання можливості виплати матеріального забезпечення застрахованим особам у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця 16.06.2011 р. прийнято постанову правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальників-роботодавців».

Зазначеною постановою передбачено, що до законодавчого врегулювання порядку надання матеріального забезпечення застрахованим особам у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця надання такого матеріального забезпечення здійснюється відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Порядок), затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. №26, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25.01.2011 р. за №111/18849.

Виходячи з норм Порядку, для отримання фінансування для надання матеріального забезпечення найманим працівникам підприємствам, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, в тому числі при проведенні ліквідаційної процедури, необхідно відкрити окремий рахунок, який може використовуватися виключно для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Перший заступник міністра В. НАДРАГА

До змісту номеру