• Посилання скопійовано

Що нового

Прийнято пенсійну реформу. Пенсійний вік і стаж підвищено

! Усім

Верховна Рада прийняла пенсійну реформу.

Отже, пенсійний вік для жінок, які народилися після 1 березня 1961 року, підвищено з 55 до 60 років. Тим, хто народився у період з 1 вересня 1956 до 1 березня 1961 року, пенсійний вік підвищуватиметься на півроку. Тобто ті, хто народився з 1 вересня 1956 до 28 лютого 1957, підуть на пенсію у 55,5 років, з 28 лютого 1957 року до 1 вересня 1957 року — у 56 років, і так далі.

Страховий стаж, потрібний для призначення пенсії, буде підвищено з 5 до 15 років. Стаж, потрібний для призначення мінімальної пенсії за віком, буде підвищено для чоловіків з 25 до 35 років, для жінок — з 20 до 30 років.

За кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії. Особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до цього Закону і після досягнення пенсійного віку, але яка виявила бажання працювати й отримувати пенсію з більш пізнього віку, пенсію буде збільшено на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу на пенсії до 60 місяців, і 0,75% — після 60 місяців.

Максимальний розмір пенсії буде обмежено 10 прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб (на сьогодні — 7640 грн).

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua


Прийнято закон про безоплатну правову допомогу

! Фізособам

Верховна Рада України прийняла Закон «Про безоплатну правову допомогу», який визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок його реалізації, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо її надання.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

3) складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Крім того, встановлено, що з 01.03.2013 р. запроваджується безоплатна вторинна правова допомога, яка включає такі види правової допомоги:

— захист від обвинувачення;

— представлення інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших держорганах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

— складання документів процесуального характеру.

Законом також визначено категорії осіб, яким може надаватися безоплатна правова допомога.

Закон від 02.06.2011 р. №3460-VI чинний з 09.07.2011 р.


З 2012 року облігації існуватимуть тільки у бездокументарній формі

! Емітентам облігацій

З 1 січня 2012 року запрацюють положення Закону України №3461-VI, прийняття яких спрямовано на удосконалення регулювання ринку облігацій. Зокрема:

1. Облігації, у т. ч. і державні, існуватимуть тільки у бездокументарній формі (нині облігації розміщуються у документарній або бездокументарній формі). При цьому існуючі у документарній формі облігації, рішення про емісію яких прийнято до 01.01.2012 р., перебуватимуть в обігу до закінчення строку обігу таких облігацій, передбаченого у їх проспекті емісії.

2. Встановлено, що погашення відсоткових та дисконтних облігацій здійснюватиметься тільки грошима. Щодо погашення цільових облігацій, то воно здійснюватиметься шляхом передачі товарів та/або надання послуг, а також сплати коштів власникові таких облігацій у випадках та порядку, передбачених проспектом емісії облігацій.

3. Визначено особливості емісії цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва.

4. Запроваджено відповідальність за невиконання умов проспекту емісії цінних паперів, зареєстрованого у встановленому порядку. Так, ДКЦПФР зможе застосовувати до юридичних осіб фінансові санкції за зазначене порушення у розмірі до 17000 грн (до 1000 н. м. д. г.). За те ж саме порушення, вчинене повторно протягом року, передбачено значно більші розміри штрафів, а саме: від 17000 до 85000 грн (від 1000 до 5000 н. м. д. г.).

Закон України від 02.06.2011 р. №3461-VI набере чинності з 01.01.2012 р.


Увага! З'явився новий довідник пільг №58

! Платникам податків

Звертаємо вашу увагу на появу нового Довідника пільг, наданих чинним законодавством зі сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, №58 (станом на 01.07.2011 р.).

Цим довідником слід керуватися під час заповнення Звіту про суми податкових пільг, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 27.12.2010 р. №1233.

Довідник також можна завантажити на порталі «ДК» (www.dtkt.com.ua).

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua. Лист ДПА України від 30.06.2011 р. №58


Винагороди за договорами доручення — база ЄСВ

! Учасникам договорів доручення

Пенсійний фонд України зазначає, що базою для нарахування єдиного соціального внеску для цих платників є сума нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. у натуральній формі, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Договір доручення регулюється ст. 1000 ЦКУ, згідно з якою за договором одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої (довірителя) певні юридичні дії, та за своїми ознаками належить до групи договорів у сфері доручення, що є характерною ознакою договорів про надання послуг.

Таким чином, винагороди, отримані згідно з договорами доручення, є базою для нарахування та утримання ЄСВ.

Лист ПФУ від 17.05.2011 р. №9782/03-30


ДПАУ затвердила порядок подання запитів на публічну інформацію

! Платникам податків

ДПАУ затвердила Порядок складання та подання запитів на публічну інформацію, розпорядником якої є Державна податкова служба України. Документ регулює механізм надання інформації щодо конкретного документа, а не отримання податкової консультації.

1. Хто може подати запит:

— фізична особа;

— юридична особа;

— об'єднання громадян без статусу юридичної особи.

2. Як подати запит:

— надіслати поштою із зазначенням на конверті «Публічна інформація»;

— надіслати електронною поштою;

— надіслати телефаксом;

— зателефонувати;

— з'явитися на особистий прийом.

3. Форма запиту:

запит на інформацію подається у довільній формі. Проте він має містити таку інформацію:

— прізвище, ім'я, по батькові (найменування) запитувача, поштова адреса, адреса електронної пошти або номер засобу зв'язку (якщо такий є);

— загальний опис інформації або вид, назва, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит (якщо запитувачу це відомо);

- підпис і дата (за умови подання письмового запиту).

Iнформація на запит надається безоплатно. Якщо запитувана інформація містить документи обсягом більш як 10 сторінок, запитувач має оплатити фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком документів.

Наказ ДПАУ від 08.06.2011 р. №345 набере чинності з дня опублікування
(станом на 12.07.2011 р. не опублікований), див. у наступних числах «ДК»


Друкування періодичних видань не звільняється від ПДВ

! Друкарням

Державна податкова адміністрація України зазначає, що до 01.01.2015 р. звільняються від обкладення ПДВ операції з виконання робіт та постачання послуг у видавничій діяльності, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами книжкової продукції, виробленої в Україні, а також операції з постачання книжкової продукції, виробленої в Україні, крім реклами, послуг з розміщення матеріалів рекламного та еротичного характеру і видань рекламного та еротичного характеру (п. 6 підр. 2 р. XX ПКУ).

Складовими частинами видавничої справи, крім видавничої діяльності, є:

1) виготовлення видавничої продукції — виробничо-технологічний процес відтворення визначеним тиражем видавничого оригіналу поліграфічними чи іншими технічними засобами;

2) розповсюдження видавничої продукції — доведення видавничої продукції до споживача як через торговельну мережу, так і в інший спосіб.

Послуги з друкування періодичних видань (журналів) за своєю суттю є виготовленням видавничої продукції та не належать до видавничої діяльності, а тому на операції з постачання послуг з друкування періодичних видань (журналів) не поширюється пільга, передбачена п. 6 підр. 2 р. XX ПКУ.

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.05.2011 р. №13280/7/16-1517-26


Умови включення добових до витрат підприємства

! Бухгалтерам

Державна податкова адміністрація України зазначає, що пп. 138.10.2 ПКУ встановлено, що до адміністративних витрат підприємства належать витрати на службові відрядження.

Сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами. За відсутності зазначених документів сума добових не включається до складу витрат платника податку. Адже ці документи засвідчують наміри та фактичність здійснення відрядження, у цьому випадку територією України, але не більше розміру, встановленого пп. 140.1.7 ПКУ.

Лист ДПАУ від 18.06.2011 р. №11327/6/15-0516


Особливості зазначення податкового зобов'язання щодо сигарет

! Платникам акцизного податку з тютюнових виробів

Відповідно до пп. 215.3.2 ПКУ на сигарети встановлено одночасно адвалорні та специфічні ставки. А на інші тютюнові вироби Кодексом встановлено лише специфічну ставку акцизного податку.

Згідно з Порядком заповнення та подання Декларації акцизного податку, затвердженим Наказом №1030, платники акцизного податку з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну для декларування своїх податкових зобов'язань заповнюють розділ Б Декларації акцизного податку.

Сума податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну зазначається у розділі Б Декларації акцизного податку виходячи з:

1) розрахунку суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (додаток 1 до Декларації акцизного податку);

2) розрахунку суми акцизного податку з тютюнових виробів, на які встановлено специфічні та адвалорні ставки акцизного податку одночасно (додаток 2 до Декларації акцизного податку).

Таким чином, оскільки статтею 215 ПКУ на сигарети встановлено специфічні й адвалорні ставки акцизного податку одночасно, то сума акцизного податку з сигарет зазначається у розділі Б Декларації акцизного податку на підставі колонки 17 Розрахунку суми акцизного податку з тютюнових виробів, на які встановлено специфічні та адвалорні ставки акцизного податку одночасно (додаток 2 до Декларації акцизного податку).

Сума податкового зобов'язання щодо тютюнових виробів, крім сигарет, зазначається у розділі Б Декларації акцизного податку виходячи з розрахунку суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено лише специфічні ставки акцизного податку (додаток 1 до Декларації акцизного податку).

ДПА у Львівській області

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру