• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Мінсоцполітики від 05.05.2011 р. №149/18/99-11

До Мінпраці надійшов лист-запит від підприємства з проханням роз'яснити, як бути, якщо працівник, що працює за змінним графіком, захворів і частина зміни припадає на день, коли працівник хворіє (наприклад, з 20 години до 24 години 6 липня), а інша частина зміни (наприклад, з 0 години до 8 години 7 липня) — на день, коли в лікарняному написано стати до роботи.

Є Iнструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (далі — Iнструкція №455)1, є також Iнструкція про порядок заповнення листка непрацездатності2, але в жодному з цих нормативних документів не сказано, як правильно виписати лікарняний працівникові, що працює позмінно.

1 Затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. №455.

2 Затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 р. №532/274/136-ос/1406.

Мінпраці у коментованому листі рекомендує ФСС з ТВП з метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на отримання в повному обсязі допомоги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності приймати до заліку оплачені за рахунок коштів Фонду години протягом усієї тривалості робочої зміни, яка переходить на іншу добу, якщо на початок зміни застрахована особа була непрацездатною.

Тобто згідно з наведеним прикладом за години зміни, що припадає на наступну добу (у вищенаведеному прикладі на 7 липня), працівникові слід оплатити лікарняний. А для того, щоб його оплатити, листок непрацездатності має бути оформлено і на 7 липня, тобто до кінця зміни, яка почалася у період непрацездатності. Мінпраці для цього рекомендує ФСС з ТВП подати пропозиції Міністерству охорони здоров'я України щодо необхідності внесення відповідного уточнення до Iнструкції №455.

Якщо працівник знає точно свій графік роботи, лікар випише лікарняний так, щоб робоча зміна була охоплена повністю. Тобто за умовами прикладу напише в листку непрацездатності: «Приступити до роботи 8 липня». Лікар при заповненні лікарняного може допустити неточність, оскільки інформації про специфіку роботи підприємства він не має.

Отже, хоч Мінпраці і захищає інтереси працівника, але буде слушним внести зміни до нормативних документів.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру