• Посилання скопійовано

Щодо відображення окремих видів доходів фізичних осіб у податковому розрахунку

Лист Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 23.06.2011 р. №04-39/10-634

Щодо відображення окремих видів доходів фізичних осіб у податковому розрахунку

Суттєво. Суми доходів, зокрема тих, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, у податковому розрахунку за формою №1ДФ (ознака доходу «128») не відображаються.

! Податковим агентам з ПДФО

До Комітету ВР України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики надійшло звернення Головного управління праці та соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації щодо відображення окремих видів доходів фізичних осіб у податковому розрахунку, затвердженому наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1020 (форма №1ДФ).

Головне управління праці та соціального захисту населення звертає увагу на необхідність щоквартального заповнення і подання до органів державної податкової служби податкового розрахунку ф. №1ДФ, у якому повинна міститися інформація про всіх одержувачів соціальних виплат, дотацій, компенсацій, пенсій, державних стипендій, житлових субсидій, матеріальної допомоги та інших грошових виплат, передбачених законами України, указами Президента України, які виплачуються з бюджетів або фондів державного соціального страхування населення.

Головним управлінням праці та соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації в податковому розрахунку необхідно щокварталу відображати понад 300000 одержувачів соціальних виплат, які згідно з нормами Податкового кодексу України (далі — Кодекс) не підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, тобто не впливають на збільшення/зменшення надходжень податку до бюджету.

Проте щоквартальна підготовка, обробка і подання такого значного обсягу інформації потребує значних витрат часу, залучення додаткової кількості працівників, придбання відповідного програмного забезпечення і здійснення інших додаткових витрат за рахунок коштів державного бюджету.

Згідно з пунктом 46.1 статті 46 і підпунктом «б» пункту 176.2 статей 176 Кодексу податковий розрахунок є податковою декларацією. Тобто документом, на підставі якого здійснюється нарахування і/або сплата податкового зобов'язання, або документом, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і суми утриманого і/або сплаченого з них податку.

Виходячи з приведеного, Комітет вважає, що суми доходів, зокрема зазначених у частині першій підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Кодексу, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, у податковому розрахунку за формою №1ДФ (ознака доходу «128») не відображаються.

Голова Комітету В. ХОМУТИННИК

До змісту номеру