• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 23.06.2011 р. №04-39/10-634

Маємо перші, вже офіційні «ластівки» із заповнення форми №1ДФ після прийняття нового ПКУ. Цього разу із протестом щодо нової форми звітності, а точніше, форми №1ДФ, виступив автор коментованого листа — Комітет ВРУ. Держслужбовці стурбовані тим, що згідно з новими правилами заповнення цього звіту їм доведеться подавати дані про всіх, хто отримує від держави адресну соціальну допомогу. Оскільки таких людей сотні тисяч, то подавати до ДПС доведеться не звіти, а «простирадла» і в електронному, і в паперовому вигляді. Але ж допомога, яку отримують фізособи від держави, не обкладається ПДФО, тому Комітет вимагає викреслити з наказу про заповнення звіту за формою №1ДФ обов'язок подавати відомості за доходами із ознакою 128, які не включаються до загального оподатковуваного доходу отримувачів.

Чекатимемо на реакцію ДПАУ. Якщо вона буде позитивною, матимемо хоч маленьке, але полегшення при складанні звіту за формою 1 ДФ. До речі, нагадаємо, що нещодавно ДПАУ вже пішла назустріч податковим агентам і надала лист від 12.05.2011 р. №8882/6/17-0215, у якому дозволила не відображати доходи з ознакою 133 (єдиний соціальний внесок, сплачений за рахунок працедавця), а також пояснила, що за ознакою 118 треба відображати у звіті за формою 1 ДФ не всі кошти, отримані під звіт, а лише ті, які є надміру витраченими і обкладаються ПДФО за пп. 164.2.11 ПКУ, тобто які отримано, але не повернено у строк, встановлений чинним законодавством, і про які не було подано у встановлений термін звіт про їх використання (пп. 170.9.2 — 170.9.3 ПКУ).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру