• Посилання скопійовано

Щодо повідомлення про відсутність об'єкта оподаткування екоподатком (витяг)

Лист ДПАУ від 06.05.2011 р. №8565/6/15-0816

Щодо повідомлення про відсутність об'єкта оподаткування екоподатком (витяг)

Суттєво. Iнформацію про відсутність об'єкта обкладення екоподатком у 2011 році може бути подано платником цього податку до органу ДПС за формою №20-ОПП.

! Платникам екоподатку

<...>

Відповідно до статті 63 розділу II Кодексу взяття на облік в органах державної податкової служби юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів здійснюється незалежно від наявності обов'язку щодо сплати того або іншого податку та збору. З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб (за основним місцем обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність (неосновне місце обліку).

Пунктом 240.2 статті 240 Кодексу встановлено, що платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та «організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення у разі використання ними палива».

Однак податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива (пункт 241.1 статті 241 Кодексу).

Відповідно до пункту 250.9 статті 250 Кодексу, якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган ДПС за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов'язаний подавати податкові декларації відповідно до цієї статті Кодексу.

Водночас відповідно до пункту 8.1 розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 р. №979, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за №1439/18734 (далі — Порядок №979), платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, органи ДПС за місцезнаходженням таких об'єктів (за основним та неосновним місцем обліку) у порядку, встановленому цим розділом.

Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Кодексу (пункт 8.2 розділу VIII Порядку №979). При цьому об'єкти та база оподаткування екологічного податку визначені статтею 242 розділу VIII «Екологічний податок» Кодексу.

Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (об'єкт оподаткування), за ф. №20-ОПП (додаток 11 до Порядку №979) подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу ДПС за місцезнаходженням такого об'єкта. У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією до органу ДПС за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни. При цьому у разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об'єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому — оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого (пункти 8.4, 8.5 розділу VIII Порядку №979).

У зв'язку з цим, якщо у податкових (звітних) періодах 2011 року підприємство не здійснюватиме реалізацію палива, йому слід подати відповідну інформацію (заяву) про відсутність об'єкта обчислення екологічного податку на початок звітного року, зокрема, до 1 січня відповідного року. Проте не передбачено типової форми (заяви) про відсутність у платника об'єкта обчислення екологічного податку, яку має подавати платник до органів ДПС.

У такому разі така інформація може бути зазначена у повідомленні за ф. №20-ОПП (додаток 11 до Порядку №979) з оновленою інформацією до органу ДПС за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни. На доповнення до зазначеної інформації підприємству можна скласти заяву про факт відсутності в 2011 році об'єкта обчислення екологічного податку довільної форми, про що буде поінформовано відповідний орган ДПС.

<...>

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПА України О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру