• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 08.06.2011 р. №16070/7/15-0317

Для цілей оподаткування до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільгосппродукції, стаття 155 Кодексу відносить ті з них, у яких дохід від продажу сільгосппродукції власного виробництва за попередній звітний (податковий) рік перевищує 50% загальної суми доходу1.

Такі підприємства мають свій, відмінний від інших платників податку на прибуток, звітний період. Для них відповідно до пп. 152.9.1 ПКУ2 річний податковий період почався з 1 липня 2010 року і закінчився 30 червня 2011 року.

1 До них не належать підприємства, основною діяльністю яких є виробництво та/або продаж продукції квітково-декоративного рослинництва, дикорослих рослин, диких тварин і птахів, риби (крім риби, виловленої в річках та закритих водоймах), хутряних товарів, лікеро-горілчаних виробів, пива, вина й виноматеріалів (крім виноматеріалів, що продаються для подальшої переробки), які оподатковуються в загальному порядку.

2 Аналогічна норма містилась у ст. 11 Закону про прибуток.

У цьому звітному періоді відбулася зміна системи оподаткування, у тому числі з 1 квітня 2011 року і обкладення податком на прибуток, з цієї ж дати знизилася до 23% ставка податку на прибуток. А крім того, п. 2 підрозділу 4 розділу XX ПКУ для 2011 року не передбачено подання декларації з прибутку за звітний рік, хоча сільгоспвиробники сплачують податок за підсумками звітного податкового року і подають декларацію з податку у строки, визначені законом для річного податкового періоду. Тобто законодавець не врахував особливостей подання звітності сільгоспвиробниками, і ситуація залишилась неврегульованою. Зі свого боку, ДПАУ листом від 08.06.2011 р. №16070/7/15-0317 зробила спробу прояснити порядок подання декларації з прибутку сільгоспвиробниками у 2011 році. Позиція податківців щодо розбивки звітного року на два відрізки та подання двох декларацій виглядає цілком логічною.

Вважаємо, що органи ДПС на місцях керуватимуться саме цим листом, тому на нього слід зважати при складанні декларації.

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру