• Посилання скопійовано

Щодо витрат, що не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку (витяг)

Лист ДПАУ від 05.04.2011 р. №4133/5/17-0716

Щодо витрат, що не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку (витяг)

Суттєво. До складу витрат платника податку на прибуток не включаються витрати, понесені у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) у ФОП — платника ЄП (крім придбання робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

! Платникам податку на прибуток підприємств

<...> Згідно із пп. 139.1.12 п. 139.1 ст. 139 розділу III Податкового кодексу України (далі — Кодекс) до складу витрат платника податку на прибуток підприємств не включаються витрати, понесені у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв'язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Тобто на бюджетні установи, які не є платниками податку на прибуток підприємств, зазначена норма Кодексу, яка набирає чинності з 01.04.2011 р., не поширюється.

Щодо підтвердження підприємцями виду/видів діяльності, в межах якого/яких вони реалізовують продукцію (товари, роботи, послуги), то виходячи із положень норм статей 2, 6 Указу Президента України від 03.07.98 р. №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва», п. 1 «б» підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, п. 177.2 та п. 177.8 ст. 177 Кодексу та п. 4 ст. 9 Закону України від 15.05.2003 р. №755 «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» таким підтвердженням є копії свідоцтва про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності, свідоцтва про сплату єдиного податку (для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та довідки податкового органу, в якому він перебуває на податковому обліку, щодо заявлених ним виду/видів діяльності (відповідно до реєстраційної картки) та обраної системи оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності (для підприємців, які здійснюють діяльність відповідно до ст. 177 Кодексу).

Заступник голови Комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПС України С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру