• Посилання скопійовано

Щодо застосування вимог п. 228.8 Податкового кодексу України до імпортерів алкогольних напоїв та тютюнових виробів (витяг)

Лист ДПАУ від 02.03.2011 р. №4284/6/32-0715

Щодо застосування вимог п. 228.8 Податкового кодексу України до імпортерів алкогольних напоїв та тютюнових виробів (витяг)

Суттєво. Iмпортери алкоголю та тютюну несуть повну майнову відповідальність при виявленні у них нестачі акцизних марок.

! Виробникам та імпортерам алкогольних напоїв та тютюнових виробів

<...> Як визначено пунктом 228.8 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у разі виявлення нестачі марок акцизного податку в їх покупця (у зв'язку з їх розкраданням, знищенням, маркуванням алкогольних напоїв і тютюнових виробів, призначених для продажу на експорт, тощо) виробники такої продукції несуть повну майнову відповідальність у розмірі розрахункової суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету в разі реалізації підакцизних товарів, для маркування яких придбавалися марки акцизного податку. Зазначені суми нараховуються за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби.

Відповідно до вимог пункту 226.3 Кодексу виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів здійснюються відповідно до положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Положенням про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. №1251, підприємства — виробники та імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів визначені як покупці марок.

Враховуючи наведене, вимоги пункту 228.8 Кодексу застосовуються як до виробників, так і до імпортерів алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник голови О. МАТВЄЄВ

До змісту номеру