• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 05.04.2011 р. №4133/5/17-0716

З 1 квітня поточного року діє розділ III ПКУ, пп. 139.1.12 якого, зокрема, забороняє включати до складу витрат підприємств — платників податку на прибуток витрати, понесені у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у ФОП — платника ЄП (крім витрат, понесених у зв'язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації)1.

Зауважимо, норма не забороняє співпрацю з підприємцями — фізичними особами взагалі, але право на витрати буде тільки у разі співпраці з ФОП на загальній системі оподаткування. Витрати виникатимуть і при роботі з юрособами — платниками ЄП, утім, як і зі звичайними ЮО на загальній системі.

Як і раніше, платникові податку на прибуток слід звертати увагу на статус свого контрагента. Особливо якщо ваш постачальник є підприємцем. Адже від системи оподаткування підприємця залежатиме наявність чи відсутність витрат підприємства. Ми рекомендуємо у договорах з ФОП обов'язково зазначати інформацію щодо системи оподаткування підприємця-постачальника. Крім того, варто отримати копії документів на підтвердження інформації в договорі. Підтвердженням того, що фізособа є суб'єктом підприємницької діяльності, є копія Свідоцтва про держреєстрацію або виписка з Єдиного держреєстру (з 07.05.2011 р. внесено зміни до Закону №7552). Обрану систему оподаткування підтвердити можна копією Свідоцтва про сплату ЄП (для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування)3 або копією довідки, виданої ДПI, у якій підприємець перебуває на обліку.

1 До речі, ФОП на загальній системі оподаткування також не зможе визнати витрат, якщо постачальником буде ФОП на єдиному податку (див. п. 177.4 ПКУ).

2 Закон України від 15.05.2003 р. №755 «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

3 До речі, у свідоцтві платника ЄП зазначаються види діяльності, тому отримувати додаткові документи, як радять на місцях податківці, не треба.

У довідці зазначаються заявлені підприємцем види діяльності (відповідно до реєстраційної картки — форму №10 затверджено наказом Держкомпідприємництва від 20.04.2007 р. №54) та обрана система оподаткування доходів (для підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування). На практиці ФОП подає заяву з проханням надати довідку про те, що він перебуває на загальній системі оподаткування та здійснює відповідні види діяльності згідно з КВЕД. За тиждень ДПI надає довідку довільної форми, де зазначає, що довідку видано ФОП, перераховано всі його реквізити із зазначенням видів діяльності.

Під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, підприємство, яке нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує ПДФО, якщо підприємцем, який отримує дохід, надано копію Свідоцтва про державну реєстрацію (виписки) його як суб'єкта підприємницької діяльності (див. п. 177.8 ПКУ). Але у виписці з Єдиного держреєстру зазначається інша інформація і не зазначаються види діяльності.

Види діяльності, якими може займатися ФО як суб'єкт підприємницької діяльності, містяться або у Свідоцтві платника ЄП, або в реєстраційній картці (форма №10, затверджена наказом Держкомпідприємництва від 20.04.2007 р. №54), яку фізособа подавала держреєстратору під час реєстрації підприємницької діяльності. Як зазначено в листі від 03.02.2011 р. №1085/К/17-0714 (див. «ДК» №10/2011), ДПАУ рекомендує «отримувати від такої особи довідку (яка надається на письмову заяву платника податковим органом, в якому він перебуває на податковому обліку), у якій зазначається перелік видів діяльності, відповідно до реєстраційної картки, та обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності». Про що зазначалося вище.

Коло осіб, які є платниками податку на прибуток, установлено ст. 133 ПКУ. Зверніть увагу, у коментованому листі наголошується, що на бюджетні установи, які не є платниками податку на прибуток підприємств, норма пп. 139.1.12 ПКУ не поширюється. Тобто співпраця неплатників податку на прибуток з ФОП-«єдиноподатником» не висуває заборони щодо визнання у складі витрат сум, сплачених такому підприємцю.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру