• Посилання скопійовано

Щодо надання роз'яснення [щодо скорочення чисельності або штату працівників]

Лист Мінпраці від 07.04.2011 р. №114/06/187-11

Щодо надання роз'яснення [щодо скорочення чисельності або штату працівників]

Суттєво. Скорочення штату є зміною штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.

! Працедавцям та працівникам

<...> Скорочення чисельності або штату працівників — одна з підстав для розірвання трудового договору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України. Розірвання трудового договору за зазначеною підставою відбувається в разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення), зміни його власника, прийняття власником або уповноваженим ним органом рішення про скорочення чисельності або штату у зв'язку з перепрофілюванням, а також з інших причин, які супроводжуються змінами у складі працівників за посадами, спеціальністю, кваліфікацією, професією.

Скорочення чисельності та скорочення штату — поняття не тотожні. Чисельність працівників — це списковий склад працюючих, і скорочення чисельності працівників передбачає зменшення їх кількості. Штат працівників — це сукупність посад, установлених штатним розписом підприємства. Тому скорочення штату є зміною штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.

Начальник Юридичного управління I. ТУБЕЛЕЦЬ

До змісту номеру