• Посилання скопійовано

Суть справи

Єдиний внесок — чергові роз'яснення ПФУ
ПФУ листом від 23.03.2011 р. №5535/03-30 (див. у «ДК» №21/2011) видав чергове роз'яснення щодо норм Закону про єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок). В листі надано відповідь на болючі питання страхувальників та застрахованих осіб. Тож залишити його без уваги неможливо.

Замість свідоцтва — виписка
7 квітня Верховною Радою України був прийнятий, а 7 травня (без жодного перехідного періоду) набрав чинності Закон №3205, який вніс суттєві зміни до положень адміністративного законодавства, скасувавши свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця.
Змін зазнали 27 законодавчих актів, у тому числі три кодекси. Важливі зміни було внесено, зокрема, до Податкового кодексу України. Розгляньмо основні зміни докладно.

Заява на постачальника заради права на ПК з ПДВ
З 10.01.2011 р. особливо актуальним стало питання заповнення податкових накладних. А враховуючи той факт, що чітких роз'яснень на законодавчому рівні стосовно цього немає, платники податків мусять самі собі давати раду: і правильно заповнити ПН, і не потрапити під позапланову перевірку на підставі заяви від покупця.

ЗВІТУЙ З СИСТЕМОЮ «M.E.Doc»!
З початку зародження бізнесу в незалежній Україні його учасники зіштовхувались з багатьма проблемами та питаннями. Враховуючи те, що бізнес та законодавство розвиваються та змінюються, одні питання вирішуються, інші — знову постають перед нами.

Що потрібно знати про відпустки
З приходом тепла працівники починають замислюватися про відпустки. А ось бухгалтерам підприємств потрібно знати, яку саме відпустку можна надати тому чи іншому працівникові, та головне — як правильно нарахувати відпусткові в умовах дії Податкового кодексу. У цьому матеріалі розглянемо, які саме бувають відпустки, а про порядок нарахування відпусткових читайте у «ДК» №21/2011. У наступних числах продовжимо тему.

Це солодке слово «відпустка»
Ніби нічого складного у розрахунку відпусткових немає — визначити середньоденну зарплату і помножити на кількість днів відпустки. Але є тут і нюанси. Сподіваємося, публікація буде корисною і для юних колег з новенькими дипломами, і для метрів, які пригадають, як нарахувати відпусткові в нестандартних ситуаціях і в умовах дії ПКУ.

Обмеження на ПДВ за касовими чеками
Головне підприємство має дев'ять філій, яким присвоєно коди, делеговано право виписувати ПН та вести частини реєстру ПН. Чи стосується обмеження з пп. «б» п. 201.11 ПКУ у разі віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (щодо суми отриманих товарів/послуг, яка не може перевищувати 200 грн на день без ПДВ) підприємства загалом чи кожної філії зокрема?

Зміни у перевірках підприємств
ДПАУ внесла зміни до організації та порядку проведення документальних перевірок, причому не окремим документом, а шляхом внесення змін до Методрекомендацій №355. Тому ці зміни надіслано листом ДПАУ від 27.04.2011 р. №11892/7/23-4017/345 (див. у «ДК» №21/2011) для використання в роботі податковими адміністраціями областей, м. Києва та Севастополя. Про них і йтиметься у цій статті.

Оподаткування нафтопродуктів
Аналізуємо далі основні нововведення ПКУ. Темою цієї статті є обкладення палива акцизним податком. Не залишимо поза увагою і вплив податків на формування ціни нафтопродуктів, адже різкий стрибок цін на них тією чи іншою мірою зачепив усіх суб'єктів господарювання.

До змісту номеру