• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено порядок планових перевірок ПФУ

! Страховикам у ПФУ

ПФУ затвердив Перелік питань для здійснення планових перевірок органами ПФУ та форму Акта, що складається органами Фонду за їх результатами.

Зазначений перелік містить такі питання:

1) ведення бухгалтерських документів про нарахування, обчислення і сплату ЄСВ або внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у т. ч. правильність відображення в бухгалтерських документах сум ЄСВ, штрафів, пені, інших платежів до ПФУ на підставі документів органів ПФУ;

2) правильність нарахування та сплати ЄСВ;

3) правильність нарахування та сплати страхових внесків;

4) правильність нарахування страхових внесків за окремі категорії застрахованих осіб;

5) правильність нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів госпоперацій;

6) перевірка достовірності формування та подання відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового соцстрахування.

Постанова ПФУ від 31.03.2011 р. №9-1 набере чинності з дня опублікування (станом на 17.05.2011 р. не опублікована)


Хто платить туристичний збір?

! Платникам туристичного збору

ДПАУ роз'яснила, що питання стосовно нарахування туристичного збору, який належить до місцевих податків і зборів, вирішують місцеві ради.

ДПАУ також зазначила, що при прийнятті рішення про встановлення збору обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платники збору, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи, визначені ст. 7 ПКУ.

Під час встановлення збору можуть передбачатися податкові пільги та порядок їх застосування.

Не дозволяється сільським, селищним, міським радам встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків і зборів для окремих юридичних та фізичних осіб — СПД і фізосіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

Справляння збору може здійснюватися згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради податковими агентами:

1) адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;

2) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму;

3) юридичними або фізичними особами — СПД, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Особливістю справляння збору є зазначення податковими агентами суми сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання під час надання послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею).

Платниками збору не можуть бути особи, які:

1) постійно проживають, у т. ч. на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

2) прибули у відрядження;

3) інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);

4) ветерани війни;

5) учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

6) особи, які прибули за путівками та курсівками до санаторіїв та пансіонатів.

З метою підтвердження правомірності надання пільги податковий агент повинен мати копії відповідних документів, що підтверджують належність особи до пільгової категорії (путівки або курсівки можуть бути оригіналом). Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їхню належність до пільгової категорії, є платниками збору.

Лист ДПАУ від 29.04.2011 р. №12291/7/15-0717 (див. у наступних числах «ДК»)


Установлено коефіцієнти підвищення страхових виплат на 2011 рік

! Застрахованим у ФСС НВВ

З метою здійснення робочими органами виконавчої дирекції ФСС НВВ перерахування з 01.03.2011 р. щомісячних страхових виплат потерпілим (членам їхніх сімей) правління Фонду внесло зміни до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду від 27.04.2007 р. №24.

Змінами встановлено, що коефіцієнт підвищення страхових виплат у 2011 р. становить 1,102.

Постанова ФСС НВВ від 19.04.2011 р. №8 чинна з 16.05.2011 р.


Зовнішніх сумісників у формі №1ДФ можна показувати як працівників за цивільно-правовими договорами

! Податковим агентам з ПДФО

Згідно з Порядком заповнення та подання №1ДФ реквізити податкового розрахунку заповнюються так:

«Працювало у штаті» — проставляється найбільша з місячних за звітний період (на перше число місяця) облікова кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи чи самозайнятої фізичної особи.

«Працювало за цивільно-правовими договорами» — кількість працівників за цивільно-правовими договорами у звітному періоді.

Відповідно до Iнструкції до облікової кількості штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві, у т. ч. перебувають у відпустках для догляду за дитиною.

Не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств, тобто зовнішні сумісники.

Таким чином, оскільки у розрахунку за формою №1ДФ не передбачено окремої графи «зовнішні сумісники», то кількість зовнішніх сумісників може включатися до кількості працівників за цивільно-правовими договорами та відображатися у графі «за цивільно-правовими договорами».

ДПI у Солом'янському районі м. Києва


Внесено зміни до розміру оплати праці працівників у відрядженні

! Роботодавцям

Відповідно до змін, унесених ВРУ до ст. 121 КЗпП, працівникам, які скеровані у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Закон від 19.04.2011 р. №3231-VI чинний з 13.05.2011 р.


У разі постачання товарів, звільнених від ПДВ, у ПН робиться позначка «Без ПДВ»

! Платникам ПДВ

Відповідно до Порядку заповнення податкової накладної у разі постачання товарів/послуг, звільнення від оподаткування яких передбачено ПКУ, у податковій накладній у розділі III та графі 10 робиться помітка «Без ПДВ» з обов'язковим посиланням на відповідний пункт та/або підпункт, статтю, підрозділ, розділ ПКУ.

ДПI у Святошинському районі м. Києва


У 2011 році право на щоквартальне подання звітності з ПДВ мають лише платники ЄП

! Платникам ПДВ

Квартальний податковий період на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року можуть обрати платники податку, які мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток.

Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом із декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року, тобто грудня 2011 року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року (з I кварталу 2012 року).

У 2011 році право на щоквартальне подання податкової звітності з ПДВ зберігається лише за платниками єдиного податку, які сплачують єдиний податок за ставкою 6 відсотків і є зареєстрованими платниками ПДВ. Заява про застосування квартального податкового періоду такими платниками не подається. З моменту переходу такими платниками на загальну систему оподаткування застосовується місячний податковий період. Усі інші платники ПДВ подають податкову звітність з податку на додану вартість щомісяця.

ДПI у Святошинському районі м. Києва


Термін відрядження продовжується рішенням керівника

! Роботодавцям та працівникам

Мінфін зазначив, що відповідно до Iнструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, скерування працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником та оформляється наказом із зазначенням терміну перебування такого працівника у відрядженні. При цьому з дозволу керівника може братися до уваги вимушена затримка у відрядженні з не залежних від працівника причин за наявності підтвердних документів в оригіналі.

Рішення про продовження терміну відрядження керівник приймає після прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки, яке треба оформити відповідним наказом керівника підприємства.

Видача працівникові додаткової суми коштів на одне і те саме відрядження має здійснюватися відповідно до рішення керівника на підставі доповідної записки цього працівника (факсограми).

Лист Мінфіну від 14.03.2011 р. №31-18030-07-10/6681


Роздрібні торговці платять збір за провадження торговельної діяльності

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Згідно з ПКУ госпсуб'єкти, їхні відокремлені підрозділи, які провадять, зокрема, торговельну діяльність у пунктах продажу товарів, отримують в установленому цією статтею порядку торгові патенти та є платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Госпсуб'єкти, що провадять роздрібну торгівлю поза магазинами, згідно з кодом 52.63.0 КВЕД, за готівку, інші готівкові платіжні засоби, є платниками збору за провадження торговельної діяльності та придбавають торговий патент. У разі проведення роздрібної торгівлі поза магазинами за безготівковим розрахунком торговий патент не придбавається.

Держкомпідприємництва також зазначив, що Законом про РРО встановлено: РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва і наданні послуг підприємствами всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою.

Таким чином, якщо госпсуб'єкт здійснює діяльність у сфері торгівлі при проведенні розрахункових операцій, він зобов'язаний проводити розрахункові операції на повну суму купівлі через зареєстрований, опломбований у встановленому порядку та переведений у фіскальний режим роботи РРО.

Лист Держкомпідприємництва від 30.03.2011 р. №3005


Оригінали документів вилучають лише за постановою судді

! Платникам податків

ДПАУ нагадує, що ПКУ визначено нові принципи взаємодії органів ДПС та платників податків.

Зокрема, органам ДПС надано право звертатися до суду із заявою про вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів у випадках, передбачених ПКУ.

При цьому вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, за винятком випадків, передбачених кримінально-процесуальним законом, суворо забороняється.

Вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та/або бухгалтерських документів проводиться лише за вмотивованою постановою судді, яка виноситься з додержанням порядку, встановленого ч. 5 ст. 177 Кримінально-процесуального кодексу.

Лист ДПАУ від 06.04.2011 р. №4241/5/29-1016

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру