• Посилання скопійовано

Облік розведення декоративних птахів

Підприємство закуповує декоративних птахів для подальшого продажу. Але інколи закуплені птахи виводять пташенят, які також продаватимуться. Які особливості бухобліку таких пташенят та документування?

Щодо бухгалтерського обліку

Очевидно, у наведеній ситуації йдеться про незаплановане виведення пташенят. Фактично підприємство не провадить діяльності з розведення птахів.

На наш погляд, у цій ситуації декоративні птахи та виведені пташенята є біологічними активами, не пов’язаними з сільгоспдіяльністю. Тому відповідно до пп. 3.3 НП(С)БО 30 норми цього стандарту на облік птахів і пташенят не поширюються.

Позаяк декоративні птахи придбані для подальшого продажу, їх обліковують на рахунку 28.

Позаяк пташенята також будуть продані, їх також оприбутковують на рахунку 28. На наш погляд, оприбуткувати слід у порядку, прийнятому для оприбуткування запасів, виявлених під час інвентаризації.

Виявлені під час інвентаризації надлишки запасів оприбутковують за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві (пп. 2.14 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 №2).

Позаяк пташенята плануються для реалізації, то їх оприбутковують за чистою вартістю реалізації: Д-т 28 К-т 719.

Чиста вартість реалізації запасів — очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Тобто оприбутковують пташенят за очікуваною вартістю продажу за мінусом очікуваних витрат на їх утримання до моменту продажу.

Водночас, згідно з передостаннім абзацом п. 9 НП(С)БО 9, на наш погляд, витрати з утримання пташенят до моменту їх продажу збільшують їх первісну вартість на рахунку 28.

Щодо документування

Нормативними документами не встановлено первинних документів для описаної ситуації. Тож порядок документування та форми документів підприємство встановлює самостійно.

Наприклад, керівник підприємства своїм наказом може призначити комісію з оприбуткування пташенят.

Комісія складе акт довільної форми, в якому зазначить про підстави отримання пташенят, розрахує їх чисту вартість реалізації. Керівник затвердить цей акт, і на підставі цього документа пташенят оприбуткують на баланс на рахунку 28.

Далі відповідальна за утримання пташенят особа періодично (щотижня, щомісяця тощо) складатиме первинний документ для оформлення витрат, здійснених на утримання пташенят. Наприклад, це може бути звіт про витрати, який складають у довільній формі. Звіт затверджує керівник підприємства. На підставі такого звіту витрати списують на збільшення первісної вартості пташенят.

Щодо консультації Мінфіну

Вище ми навели власну думку з цього питання. Але наголосимо ще раз: чинними нормативними документами це питання не врегульовано. Позаяк в Україні питання методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності регулює Мінфін (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік1), варто звернутися до цього органу з проханням надати відповідь.

1 Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру