• Посилання скопійовано

Суть справи

МЗП у першому кварталі: коли робити доплату?
Хоча розмір мінімальної зарплати у місячному і годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у січні — березні 2024 року.

Як оформити та звільнити керівника ТОВ
Позаяк останнім часом судова практика дещо підкорегувала питання звільнення керівника з посади, розглянемо процедуру прийняття та звільнення керівника ТОВ. А також процедуру призначення особи на період тимчасової відсутності такого керівника.

Податок на нерухомість: складаємо декларацію
Не пізніше 20 лютого 2024 р. юрособи — власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості повинні подати декларацію з податку на нерухомість, в якій розрахувати податок за 2024 рік. Розглянемо складання декларації.

Транспортний податок: звітування за 2024 рік
За якою формою звітувати у 2024 році? За який транспорт потрібно сплачувати податок, а за який — уже ні? Чи буде штраф за незвітування і несплату під час воєнного стану?

Декларування МПЗ при переході на ЄП IV гр.
Фермерське господарство, сільгоспвиробник, у 2023 році за рішенням податкового органу перебувало на загальній системі. За якою формою подавати декларацію з податку на прибуток за 2023 рік? Чи потрібно до неї заповнювати додаток МПЗ? За який період? За 2022 рік ФГ подавало уточнення МПЗ до декларації платника ЄП за 2022 рік. А у 2024 році ФГ подаватиме декларацію платника ЄП IV групи, в якій має бути додаток МПЗ за 2023 рік. У якій декларації розраховувати МПЗ за 2023 рік?

Облік придбання пального: за готівку і безготівково
У статті розглянуто особливості бухгалтерського обліку придбання палива та умови зберігання безпосередньо у споживача, враховуючи обсяг придбання та форму розрахунку (безготівкова, готівкова).

Як повернути кошти, сплачені без договору?
Чи можна повернути передоплату, якщо договір не підписано, але орендар у призначенні платежу посилався на нього? ВС вирішив, що так, і зауважив, що не можна вважати неукладеним договір після його повного чи часткового виконання сторонами.

Облік розведення декоративних птахів
Підприємство закуповує декоративних птахів для подальшого продажу. Але інколи закуплені птахи виводять пташенят, які також продаватимуться. Які особливості бухобліку таких пташенят та документування?

Підставність наказу на фактичну перевірку
Верховний Суд наголошує, що зміст наказу на фактичну перевірку має забезпечувати чітке розуміння госпсуб’єктом причин, що зумовили проведення перевірки, а також кола питань, які можуть бути її предметом.

Зарплата «в євро» і коливання курсу
На підприємстві встановлені оклади, «прив’язані» до євро, тобто зарплату нараховують і виплачують у гривнях, але за офіційним курсом євро на дату нарахування. Як бути з тим, що зарплата у гривнях то збільшується, то зменшується залежно від курсу (хоча в євро вона не змінюється)?

Звільнення сумісників під час воєнного стану
Наприкінці 2023 року та на початку 2024 року суди висловилися щодо звільнення сумісників, зокрема, у разі якщо вони звільнялися з основного місця роботи або якщо на їхню посаду було прийнято основного працівника.

До змісту номеру