• Посилання скопійовано

Транспортний податок: звітування за 2024 рік

За якою формою звітувати у 2024 році? За який транспорт потрібно сплачувати податок, а за який — уже ні? Чи буде штраф за незвітування і несплату під час воєнного стану?

У 2024 році правила сплати транспортного податку не змінилися. Їх, як і раніше, наведено у пп. 267.1.1 ПКУ. Проте нагадати їх на початку календарного року корисно.

Транспортний податок сплачують як фізичні, так і юридичні особи (у тому числі це стосується і нерезидентів), які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, що одночасно відповідають таким критеріям:

— з року випуску минуло не більше п’яти років (включно);

— середньоринкова вартість становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2024 році — 2 662 500 грн).

Зверніть увагу!

Середньоринкову вартість свого авто (для порівняння з вартісним критерієм) платник податку встановлює не сам, а дізнається на сайті Мінекономіки виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна і типу пального авто.

До того ж на сайті Мінекономіки за тим самим посиланням наведено переліки легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. З тими, які оподатковуються у 2024 році, Мінекономіки наразі не визначилося, але ще має час це зробити.

Якщо перелік на сайті Мінекономіки містить транспортний засіб із параметрами, що відповідають легковому автомобілю власника, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком у звітному періоді починаючи з 1 січня податкового (звітного) року. Буде справедливим і зворотне: якщо ви маєте автомобіль, який відповідає двом першим умовам (щодо року випуску і вартості), але в переліку його немає, — сплачувати транспортний податок ви не повинні!

Податок сплачують за кожен легковий автомобіль, що відповідає наведеним вище критеріям, у фіксованому розмірі — 25 000 грн.

У який термін треба сплатити податок?

Фізособи (це стосується і ФОПів, бо, як правило, власником авто реєструється фізособа без статусу підприємця) сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Адже їм суму транспортного податку (як і обов’язок з його сплати) встановлюють податківці.

Водночас, якщо фізособа не згодна з нарахованою податківцями сумою податку, вона має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звіряння даних щодо:

— об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

— розміру ставки податку;

— нарахованої суми податку.

Якщо ж будуть виявлені розбіжності на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган зробить перерахунок суми податку і надішле фізособі нове податкове повідомлення-рішення.

А от юрособи визначають суму транспортного податку самостійно, про що подають до ДПС відповідну річну декларацію. У цій декларації зазначають річну суму податку з розбиттям рівними частками поквартально. А потім сплачують транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Так, за І квартал 2024 року юрособа має сплатити транспортний податок за кожне авто, що є об’єктом оподаткування, не пізніше 29 квітня (включно) у розмірі 6 250 грн. Податок сплачують за місцем реєстрації авто і зараховують до відповідного бюджету. Код класифікації для сплати — 18011100 «Транспортний податок з юридичних осіб». І рахунки для сплати транспортного податку у 2024 році залишилися без змін.

Форма декларації — нова, але змін небагато

За 2024 рік потрібно подавати оновлену форму декларації з транспортного податку.

Останні зміни до форми декларації затверджено Наказом №527, вона почали діяти з 4 грудня 2023 року.

Зокрема, з декларації вилучено:

— рядок 7-17 щодо визначення суми пені;

— примітку 17 до цього рядка щодо порядку обчислення суми пені;

— позиції «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки Податкової декларації.

Тобто істотно зміст декларації не змінився (див. зразок).

Зразок

Строки подання декларації

Подати декларацію з транспортного податку за 2024 рік юрособи мають не пізніше ніж 20.02.2024 (включно). Але в ній будуть показані лише дані про авто, які перебували на балансі юрособи станом на 1 січня 2024 року. Звісно, ми говоримо про авто, з яких сплачується транспортний податок.

А як бути, якщо авто буде придбано або продано протягом року?

ПКУ передбачено порядок розрахунку податку в окремих випадках:

— у разі переходу права власності на авто від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислює попередній власник за період з 1 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новий власник — починаючи з місяця, в якому він набув права власності на цей об’єкт;

— за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачують пропорційно до кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу;

— у разі закінчення п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачують за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років;

— у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачують з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем (за умови підтвердження). А якщо авто буде повернуто, то податок сплачують з місяця такого повернення відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду (копію документа платник податку протягом 10 днів з моменту отримання надає контролюючому органу).

Але якщо протягом одного календарного місяця відбулася державна реєстрація придбання та зняття з обліку (продажу) транспортного засобу однією юрособою, то для цієї юрособи дата початку сплати транспортного податку та дата припинення його обчислення збігаються — початок місяця, в якому набуто та втрачено право власності на об’єкт оподаткування. Таким чином, для юрособи, яка протягом одного календарного місяця придбала у власність легковий автомобіль та продала його, обов’язку подання податкової декларації з транспортного податку та, відповідно, сплати податку не виникає.

Правило для покупців

Якщо підприємство посеред року придбало нове авто, яке підлягає оподаткуванню, то воно подає декларацію (якщо це перша за рік — то з типом «звітна», якщо декларацію за цей рік було подано, то з типом «уточнююча») протягом місяця з дня виникнення права власності на таке авто.

Фізособи, що придбавають авто посеред року, також сплачують податок лише починаючи з місяця, в якому виникло право власності на таке авто. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності. А отримає контролюючий орган таку інформацію від органів МВС, що здійснюють держреєстрацію ТЗ, у 10-денний термін після закінчення календарного місяця, в якому авто зареєстровано.

Правило для продавців

Колишній власник сплачує податок до дня переходу права власності до покупця. А раніше визначене ним податкове зобов’язання треба буде зменшити, подавши уточнення до декларації.

Якщо платник податку вже подав декларацію за звітний рік і відбулися зміни (придбано/повернено чи продано/вкрадено авто), то декларацію потрібно подавати з типом «уточнююча», а не «звітна нова».

«Звітну нову» за 2024 рік подають лише у разі, якщо у поданій декларації за 2024 рік виявлено помилки до 20 лютого 2024 року (а не виникли зміни в об’єкті оподаткування).

«Уточнюючу» треба подавати, зокрема, у разі викрадення авто, протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про скоєння кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А в разі повернення легкового автомобіля його власникові «уточнюючу» декларацію подають протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

Правила подання уточнень

При поданні декларації з типом «Уточнююча» заповнюють поле «з урахуванням уточнень з», яке означає, що у платника протягом року змінюється кількість об’єктів оподаткування (відбувся перехід права власності (набуття/втрата права власності) на транспортні засоби), де зазначають арабськими цифрами номер місяця звітного року, в якому виникло/втрачено право власності на транспортні засоби.

Поле «починаючи з» заповнюють у декларації з типом «Звітна» у разі виникнення протягом року об’єкта оподаткування (до цієї дати платник не мав об’єктів оподаткування).

Відповідальність за неподання декларації з транспортного податку

За п. 120.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачено фінансову відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:

— у розмірі 340 грн — за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);

— у розмірі 1 020 грн — у разі повторного порушення за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів — для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

Проте відповідно до абзаців першого — другого пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати податковий обов’язок, зокрема щодо подання звітності або сплати податків, він звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру