• Посилання скопійовано

Стягнення за виконавчими листами зі суми лікарняних

Підприємство має виконавчі листи щодо працівників за комунальними платежами, кредитами тощо. Чи можна робити утримання із лікарняних (за рахунок підприємства, за рахунок ПФУ)?

Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується зі суми, що залишається після утримання податків, зборів. Але не з усіх доходів боржника можна провадити стягнення.

Так, стягнення не може бути звернено на виплати по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом (ст. 73 Закону №1404).

На допомогу з державного соціального страхування, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, стягнення може бути звернено виключно за рішеннями про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також втратою годувальника (ст. 72 Закону №1404).

З огляду на зазначене робимо висновок, що зі суми матеріального забезпечення за лікарняними (за рахунок підприємства, за рахунок ПФУ), нарахованої працівнику, проводити стягнення за виконавчими листами на погашення боргів за комунальними платежами та кредитами законодавством заборонено.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру