• Посилання скопійовано

Відображення у ф. №20-ОПП продажу одного авто

Підприємство має на балансі 200 авто, відображених у формі №20-ОПП методом укрупнення, тип «34» (автотранспорт), у гр. 12 — кількість. Як відобразити у ф. №20-ОПП продаж одного авто?

Може, спробувати зменшити залишок авто?

Підприємство подало форму №20-ОПП, в якій в графі 2 поставило «3» (зміна інформації), а у гр. 12 відобразило нову кількість, зменшену на одне авто, яке продане.

Але таке повідомлення податківцям не сподобалося. Вони цю форму №20-ОПП відхилили і сказали, що треба відображати рух, а не залишок.

То як же показати цей рух?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Як заповнюється розд. 3 повідомлення за ф. №20-ОПП у разі зміни узагальненої інформації про однотипні транспортні засоби з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» («34 — Автотранспорт»)?».

Державна податкова служба України вважає, що у разі зміни кількості транспортних засобів у зв’язку з їх продажем/придбанням розділ 3 повідомлення №20-ОПП заповнюють за такими правилами:

— до графи 2 «Код ознаки надання інформації» вносять значення «3 — зміна відомостей про об’єкт оподаткування»;

— у графі 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» зазначають фактичну кількість однотипних транспортних засобів на момент подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

Тобто все ж таки зменшити залишок треба! Інших рекомендацій ДПС щодо заповнення форми №20-ОПП не має. І підприємство заповнило форму №20-ОПП в такому самому порядку, як рекомендує ДПС у ЗІР.

Позаяк форма, заповнена відповідно до рекомендацій ДПС, не приймається, рекомендуємо звернутися до податкової служби ще раз (пославшись на це роз’яснення в ЗІР) або отримати індивідуальну податкову консультацію (за якою можна діяти або ж оскаржити її).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру